Rychlý ovocný koláč

láska prochází žaludkem
Františka.
Dal poděkování: 5577 poděkování
Dostal poděkování: 4640 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Rychlý ovocný koláč

Nový příspěvek od Františka. »

Níc mimořádného, těsto asi většina zná. Rozpustit trochu másla, přidat hrubou mouku a cukr, smíchat a udělat sypání. Může sse přidat vanilkový cukr. Odebrat do hrnečku asi čtvrtinu. Do zbytku přidat kypřicí prášek a trochu mléka, zamíchat a podle potřeby ještě přidat mouku, aby těsto nebylo řídké. Já přidávám ještě pár kapek citronového oleje nebo kůru. A teď to hlavní. Můj muž natrhal červený rybíz, vnuk přinesl bílé maliny. Dala jsem tedy na těsto souvislou vrstvu rybízu, na něj vrstvu malin a zasypala odloženým sypáním. Kombinace obou druhů ovoce byla náhodná, ale osvědčila se. Maliny zjemní ostrost rybízu a provoní koláč. Oba druhy ovoce zrají současně a hodí se k sobě.
Františka.
Dal poděkování: 5577 poděkování
Dostal poděkování: 4640 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rychlý ovocný koláč

Nový příspěvek od Františka. »

Připojím ještě kousek k tomuto příspěvku, ať nezakládám další téma skoro pro nic. Pekla jsem kynutý koláč s mákem a švestkami. Mák jsem umlela. Obvykle, pokud nemíchám mák přímo do těsta, ho nejdřív uvařím, osladím a potom namažu na těsto. Ale napadlo mě zjednodušení pro případ s ovocem. Švestky pouští spoustu šťávy, až to je někdy na obtíž. Na těsto jsem tedy nasypala vrstvu suchého mletého neuvařeného máku, na něj nasypala trochu cukru a navrch nakrájela vrstvu švestek. Povrch jsem ještě trochu pocukrovala. Osvědčilo se to. Švestky pustily dost šťávy a mák nezůstal suchý, nýbrž byl pěkně vlhký, uvařený ve švestkové šťávě. Přitom švestky nebyly patlavé přemírou šťávy.
Možná to tak někdo už dělá, ale nevím o tom, tudíž Vám to píšu, třeba Vám to něco ulehčí.
Odpovědět