Domácí senáž, siláž

chov ovcí a koz...
Vedra
Dal poděkování: 41 poděkování
Dostal poděkování: 823 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí senáž, siláž

Nový příspěvek od Vedra »

Taky mi na to soused konečně vlítnul. Co se týče hlodavců tak mi to ze 100% vyřešily staré koberce pod balíky. Aspoň ti hlodavci co mám já tu senáž žrát nechcou jenom si pod ní chtějí dělat tunely. Takhle norujou pod koberci a jsou spokojení a já taky.
Augenblick
Dal poděkování: 2584 poděkování
Dostal poděkování: 2567 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Augenblick »

Přesně to samé :souhlas: já dávám staré bigbegy, plachty a plast.palety. Kde jsem je neměl, bylo nakousáno...
Tykat, díkes ....
Vedra
Kontaktovat uživatele:

IMG_20250621_204337_523.jpg
26 celkem, 15 z 2ha kde se nepase a půlka byla obnovená rozmetadlem, 11 z 0,5 hektaru kde se pase a bylo obnoveno celé zimováním skotu. Bez hnoje to nikdy nebude ono.

Soused má novou ovíječku ze které se to nekoulí ven ale válce jdou od sebe a položí se to na zem tak musela být změna orientace balíků a těch 6 z otav budu muset dát jinam ať je můžu brát jako poslední. Ovíječka rychleji točí a má širší folii takže o dost rychlejší.
Františka.
Dal poděkování: 5577 poděkování
Dostal poděkování: 4640 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Máte někdo nápad, jak využít jablečné výlisky? Samozřejmě s čerstvými krmím. Kdyby se je ale podařilo uchovat na pozdější dobu, kdy už se moštovat nebude, bylo by to dobré. Sušit nemám kde, sem tam je zmínka o tom, že se dají konzervovat mléčným kvašením. Udivilo mě to, protože bych předpokládala spíš alkoholové kvašení, ale asi to nějak jde. Jsou dobře vylisované, šťávu už nemají vůbec žádnou. Měla jsem nějaké uložené jen v zavřených kbelíkách bez další úpravy a nezkvašené, jako čerstvé tam vydržely 5 týdnů, bez zkvašení a plísně. Co k nim přidat na podporu fermentace?
Mimochodem- co je s DADem? Hodně dlouho sem nepsal a i když má hodně práce, občas nějaká zpráva od něho bývala.
Vedra
Kontaktovat uživatele:

Otec dělá různé kvašené zeleninové směsi a říkal že když je tam alespoň 50% zelí tak zbytek může být cokoliv a funguje to.
Třeba bude s jablky stačit i méně.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Otec to dělá na krmení nebo pro sebe?
Ale má pravdu, brukvovité rostliny mají na sobě bakterie mléčného kvašení. Jenže kde sehnat tolik zelí? Já to chci na krmení.
andre.marek
Dal poděkování: 1330 poděkování
Dostal poděkování: 1550 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Zalít vodou s cukrem a nechat proběhnout to správné kvašení :vytlem: :blazen:

Já letos nechci dělat jablečnou pálenku, proto co půjde zvládnout, budu moštovat a pasterizovat. Výlisky jdou do kompostu, v malém množství slepicím.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Ale ne, to správné je mléčné :vytlem: . Mám to pro kozy, umíte si je chudáky pak představit?
Kdyby nebylo zelí tak drahé, přidala bych ho. Taky bych mohla přidat nějaký biologický preparát na silážování. Není všechno chemické a možná by fungoval nějaký přípravek na silážování drceného zrna kukuřice, ta má taky vysoký obsah sacharidů. Jenže je to všechno na tuny. Nevím, jestli něco vymyslím. Možná jen v říjnu naplním pytle a uskladním je tak, jak budou. V chladnu to neshnije ani nezplesniví, když v dost velkém teple vydržely výlisky v kbelíku 5 týdnů. Bylo by to dobré, mít třeba v lednu něco takového.
Vedra
Kontaktovat uživatele:

Dělá pro sebe na jídlo. No koukal jsem na nějaké zahraniční zdroje a píšou dávat opatrně kvůli obsahu alkoholu a jeho vlivu na bachor, asi se díky tomu obsahu jednoduchých cukrů nedá nějaké produkci vyhnout.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Proto nechci alkoholově kvašené. V čerstvých výliscích je už málo jednoduchých cukrů a hodně vlákniny. Krmit se může prý u krav až do 30% krmné dávky. Zdá se mi to hodně, ale tolik toho kozy ani nesežerou.
Profesor1
Dal poděkování: 4339 poděkování
Dostal poděkování: 4880 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Holt se budete muset smířit s tím, že alkoholové kvašení k životu patří :vytlem:
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Augenblick
Kontaktovat uživatele:

Taky jsem myslel na to co je s Dadem :smutek: . Jablečný úsušky jsem kupoval od Kvídery. Dobrý, ale drahý.. pokrutiny z moštu zkrmit hned a je to..😁
Tykat, díkes ....
Jana P.
Dal poděkování: 6066 poděkování
Dostal poděkování: 6789 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Dad do 13.7. Přispíval prakticky denně. Od toho dne tu nebyl :nene:
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Jenže já bych těch výlisků mohla mít víc než zkrmit můžu. Proto jsem vymýšlela, jestli to nejde nějak zachovat na pozdější dobu. Zkrmím třeba 50 kg denně, možná víc, ale můžu mít 4x tolik. Zbytek vyhazují, což se mi zdá škoda.
Asi ale nebudu riskovat a prostě si v říjnu odložím něco stranou. Už bude chladno a nebude se to kazit.
Hhippie by se mohla pokusit zjistit, jestli je DAD v pořádku.
Vedra
Kontaktovat uživatele:

Aha tak to je opravdu hodně, siričitany co se dávají do vína by předpokládám zabily i ty žádoucí bakterie mléčného kvašení.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

To vlastně neznám,víno jsem nikdy nedělala. To se dává na ukončení kvašení nebo proč?
Do normálních siláží se přidávají bakterie mléčného kvašení. Ty by se tam dostaly třeba z toho zelí. Nebo z krmné kapusty, kdybych ji měla. Jenže jsem nevěděla, že budu mít výlisky, a samotnou kapustu pro kozy moc nevyužiju, je pro ně pěnivá. Zkusím se zeptat v Mikropu, jestli by něco vhodného měli.
Vedra
Kontaktovat uživatele:

Taky vinař nejsem ale myslím, že to je na zabránění druhotného kvašení aby z toho nebylo nechtěné perlivé víno.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Našla jsem text od pana Loučky z VÚZV o silážování. Nepočítám s tím, že bych tam našla cokoliv o silážovaní jablečných výlisků, ale je to zajímavé čtení. Plno věcí je známých, ale třeba že je výhodné, že při kvašení vzníká CO2, to mě nenapadlo. CO2 je těžší než O2 a tím pádem kyslík vytlačuje a vzniká potřebné anaerobní prostředí.

https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2021/05/21047.pdf

K těm výliskům mě napadlo, že je upěchuju do nepropustných pytlů a povrch posolím. Uzavřu a nechám tak. Uvidím, co to udělá, ale dole bude anaerobní prostředí, kde se toho moc množit nebude, povrch bude konzervován proti plísním solí. Pokud by došlo k silnému alkoholovému kvašení, jednak by se pytle nafoukly a také bych to po otevření cítila. Pár týdnů by to mohlo vydržet a o to jde.
Obrátila jsem se na Mikrop, sice mi hezky odpověděli, ale řešení asi nemají hned po ruce a bude, až už ho nebudu potřebovat. Tak vymýšlím něco sama.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Ozvali se mi z Mikropu, mám silážní přípravek, bakterie. Chemický jsem nechtěla. Mám ho už od pátku. Je to přípravek na silážování kukuřice, tedy na vysokosacharidová krmiva. Sehnala jsem opravdu silné polyetylénové pytle a byla bych se do toho mohla pustit už přes víkend, ale mám trému. Je to balení na 100 t, menší nemají :usmev: . Odvážím možná čtyři gramy pro jistotu a i tak bude množství bakterií mnohem víc, než se používá ve velkém zemědělství. Lhůtu spotřeby to má dva roky, takže to vydrží třeba šest. No, ani za šest let nenasilážuju 100 t výlisků. Co já bych tak mohla ještě silážovat?
Zatím jsem jim dávala jen čerstvé a v současnosti toho kozy sežerou asi 150 kg denně. Podle toho vypadají, ale mám z toho radost. Vždycky jsem záviděla těm, kteří přijeli za kozlem a přivezli pěknou oplácanou kozu, protože mají jen jednu nebo dvě a podstrojují jim, navíc je mají ve zděném chlívku. Já jsem měla vždycky kozy hubenější, ale velmi fit. Zabřezla vždycky každá, kdežto ty tlusťošky někdy ne. Ale tlusté ještě nejsou a říje už proběhla, přičemž se zdá, že jsou nakryté všechny.
Augenblick
Kontaktovat uživatele:

Tak to jsem zvědavý na výsledek :souhlas: Také jsem o tom přemýšlel, ale pak jsem to zavrhl, protože mě to funguje i u jetele bez aditiv. Letos jsem místo 4 vrstev fólie dal 6 a je to dost znát.
Tykat, díkes ....
Odpovědět