Jabloně

Ovoce
Jana P.
Dal poděkování: 6066 poděkování
Dostal poděkování: 6789 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jabloně

Nový příspěvek od Jana P. »

Máme podobný sklep a s regály problém. Dříve jsme ho na podzim bílili, zem jsme sypali směsí vápna a pilin vymetali, vysiřovali, a stejně nic moc, je tam vlhko, dřevěné regály hrůza, oplesnivějí vždy i přepravky. Nejsem s tím spokojená. Je to takový polosklep, zapuštěný víc než polovinou v zemi, nad tím bývalá sýpka,nyní pokoj pro hosty. Krásné klenby podlaha cihlová. Ale hezký je jen když jsou okna bez oken nezatěsněné.
Pak máme ještě jeden malý, tam je vodárna a dávám tam brambory, možná to letos prohodím a dáme tam jablka a brambory tady do toho velikého. Dříve na brambory sloužil, tam se vešlo několik valníků.
Tudle koukám na Alze je toto, možná by to šlo, je to celé kovové. Jen by člověk musel dát pozor aby to nepřetížil https://www.alza.cz/hobby/kovona-pixy-1 ... 855758.htm
Přílohy
image.jpg
image.jpg
image.jpg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Mno regál má hrozné recenze, to mi mohlo být jasné, při té ceně, tak nic, hledám dál.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3406 poděkování
Dostal poděkování: 6559 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Jsou to takové fórové cetičky :ajeje:

Zrovna jsme sháněli sušák domácí a nakonec také skončili ve “vyšší cenové”, páč ty středně drahé byly úplně nepoužitelné.. :nene:
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Dal poděkování: 5577 poděkování
Dostal poděkování: 4640 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Už začala sezóna jablek a moštů. Letos je aspoň u nás jablek dost. Mělo by to podle mě pohnout s cenou, ale neděje se tak. Včera jsem mluvila s paní z cidérky a oni nemohli sehnat česká jablka. Nejnižší cena, kterou jim dali, byla 35 Kč za kilo. Za ty peníze cíder vyrábět nemůžou. Objíždějí farmy, shánějí místní jablka, ale někdo jim nabídl dovoz z Francie za 24 Kč. Na moštování se to ale ani použít nedalo, suchá jablka bez chuti. Prý jim někdo něco slíbil, snad tedy situaci vyřeší.
Oproti minulým rokům vidím, že místech, kudy prochází víc lidí, nezůstávají napadaná jablka. Zatím nejsou zpět ti "hledači", kteří využili každý plod přírody, ale i tohle je pokrok.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Tohle je prostě strašné. Že naši zemědělci zaorávají svoje sady, protože jsou nekonkurenceschopní zahraničním producentům… ale dokud bude tahle přeshraniční politika, pak se nejspíš situace nezmění.
To by se musela uvalit cla na produkty, co máme primárně svoje, aby se toho nedováželo tolik a bylo výhodnější nakupovat od místních výrobců, nebo zatížit poplatky ten dovoz (i v rámci ekologie)… ale to by muselo jít ruku v ruce, že by místní producenti museli primárně zásobovat místní trh a až přebytky vyvážet do zahraničí…
Je to jen naprostá teorie neuveditelná do praxe… a co pak v roce, kdy bude tady nedostatek… tak bychom nakupovali za úplný nesmysl s těmi přirážkami… prostě tohle jistě není jednoduše řešitelné téma.
Je to i o mentalitě lidí. Pokud by byli víc podporovány lokální producenti, pak by to taky bylo jiné… ale to jsem zrovna dnes poslouchala podcast o výdejních boxech a automatech (že jich je moc a umísťovaných nekoncepčně - souhlas!), ale paní zmiňovala i výdejní automaty typu prodej vajec a brambor… a že taky přeci není možné na každý typ sortimentu mít speciální automat v ulicích… takže to máte těžké… když i takováhle podpora drobných zemědělců lidem vadí… :nevim:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Ta Matčina jsou letos nádherná.
Přílohy
IMG_4016.jpeg
IMG_4007.jpeg
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Nejsem žádný zahradník a už vůbec se nevyznám v jabloních. Jedinou odrůdu, co si pamatuji, je právě matčino. Že jsou to jedny z nejchutnějších jablek pro mě. I při skladování neztrácí na šťavnatosti a chutnosti! :srdicko:
A taky mám moc ráda takové malé tmavě červené, co jsou na povrchu jakoby matné až do fialova. Uvnitř mají ale skoro bílou dužinu. Jsou moc sladké a šťavnaté. Ale nejsou na moc dlouhé skladování. Ty mám nejraději čerstvé ze stromu.
Ale odrůdu nevím.
Na zahradě manželova rodného domu je víc chutných jabloní, ale nikdo neví, co to je za stromy :nevim:
Když jsem objednávala stromy pro náš sadík, zohledňovala jsem mnoho aspektů a nakonec třeba jedna jabloň, které se paradoxně daří nejlépe, má opravdu velmi nedobré plody… ale co už teď nadělám… asi je hloupost vykopávat krásný dobře zapěstovaný 6letý strom :mrzimeto:
Profesor1
Dal poděkování: 4339 poděkování
Dostal poděkování: 4880 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Malináč?
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Františka.
Kontaktovat uživatele:

To je zajímavý problém. Vykopat nebo ne? Možná bych volila vykopat, protože si představte, že to bude velký strom a pořád bude samozřejmě plodit spousty nedobrých jablek. Nikdo je nebude chtít, jablka se budou povalovat pod stromy nebo je budete uklízet a kompostovat. Když ne Vy, tedy Vaši nástupci. A budou nadávat, co to je za blbou jabloň a kdože to sázel. Přitom by tam mohla být jiná, jejíž plody jsou chutné. Na druhou stranu je třeba můžou v zimě zobat kosi anebo se jimi živit myši, pokud do zimy vydrží neshnilé.

Jezdím pro výlisky do moštárny a kupuju si zároveň nepasterovaný mošt. Je pokaždé jiný, zpočátku sezóny byl nakyslý, pak sladší, někdy je lehce nahnědlý, někdy dožluta a minulý týden byl jak růžové víno. Ukázali mi jablka, ze kterých ho vylisovali. Byla neobyčejná - tmavě červená i uvnitř v dužině. Jaká byla na jídlo, nevím, ale mošt z nich byl moc dobrý s krásnou barvou.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Přeroubovat nebo vykopat. Jsi mladá vyroste nový. :usmev:
andre.marek
Dal poděkování: 1330 poděkování
Dostal poděkování: 1550 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Co to je za odrůdu?
Pokud nechutnala první úroda, ještě bych počkal, někdy se to zlepší s růstem stromu. Jestli je to ale odrůdou, nečekal bych a strom zrušil. Nemá to smysl.
Přesně jak píše Jana - přeroubování je ideální pokud je strom vitální. Kdyžtak zkusit poptat u někoho v okolí. Třeba se poptat u zahrádkářů.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Tady je nějaké vzláštní roubování jabloně. Je to jen efektní video nebo je to k něčemu?
https://www.youtube.com/shorts/YGJkZWZPrqc
andre.marek
Kontaktovat uživatele:

Tohle spíše k ničemu...
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Tak jsme nakoupili přepravky a zajeli pokračovat v česání jabloní v zahradě u manželova rodného domu.
Minule ze 3 stromů otrhali 4 přepravky na uskladnění, dnes jsme jich zčesali dalších 6. To, co se otrhalo nebo opadalo na mošt vůbec nepočítám!
A to nám tu ještě 4 stromy zbývají! :blazen:
Doma jsme otrhali prvních pár jablek a alespoň jsem ochutnala jednotlivé stromy. Krom jednoho - který jsem popisovala - který je vyloženě nedobrý, je jeden ještě “ne moc dobrý” a zbytek je použitelný. Tak mám radost, že to není celé jedna velká hrůza :usmev:
Přílohy
IMG_1120.jpeg
IMG_1121.jpeg
andre.marek
Kontaktovat uživatele:

Co to máš za odrůdu ten nedobrý?
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Právě musela jsem mrknout do svých zahradnických spisů :vytlem:

To chuťově nejhorší teď je BLENHEIMSKÁ RENETA. Ale četla jsem, že dozrává až v prosinci ve sklepě, tak ještě máme šanci :vytlem:
A jen o kousek líp je na tom Hammersteinovo. Ale to je právě taky dozrávající až v průběhu zimy.
Jo, chtěla jsem také jablka na delší uskladnění, ale už jsem si nepamatovala, která to měla být. Ale samozřejmě jsem nečekala, že budou po utržení “úplně nejedlá”. :))
Nejchutnější - dle očekávání - je mé nejoblíbenější matčino. Moc dobré je také míšeňské české - kyselejší, ale šťavnaté a aromatické.
Čistecké lahůdkové - Moc dobré, sladké, šťavnaté aromatické
Malinové hornokrajské - kyselejší ale dobré.
čtenářka
Dal poděkování: 2010 poděkování
Dostal poděkování: 731 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od čtenářka »

Jj, kdysi jsme měli jabloň ,,Ontario" , taky bylo jedlé až na jaře. Vydrželo ve sklepě úplně jako poslední.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Někdo ho má rád už na podzim, je to zelené šťavnaté jablko. Ale má tak obří plody, že je na jídlo pro jednoho člověka nepoužitelné. Dneska se myslím už moc nesází.
Hhippie vybírala ze starých odrůd, já bych asi neměla je odvahu zasadit, aspoň některé, protože si pamatuju z dětství, že nebyla všechna jablka z těch původních starých stromů dobrá. Proto všichni sháněli novější odrůdy. Pamatuju si právě nějakou renetu, ale nevím jakou, a taky koženáč, který se dodnes nabízí, ž mi nechutnaly.
Nonetit je ale moc dobré jablko, to vybrala dobře.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Já právě sázela na to, že by v té naší mrazové kotlince měly být odolnější než moderní jabloně :nevim:
Tak jim ještě dáme šanci. Stejně se tu nic jiného nechytlo nebo neplodí… tak to budou holt jen pěkné stromy :nevim:
Co trochu roste, je akorát višeň a ořešák. A blůma, ale tam se musím znovu podívat, zda máme správného opylovače. Protože ta trochu kvete, ale vůbec neplodí.
Zbytek švestek opakovaně po zasazení umírá. Prostě se jim tu nedaří.
Třešeň každý rok zmrzne na jaře a umře. U budu sázet třetí :nevim:
Je to takový boj s větrnými mlýny :nevim:
andre.marek
Kontaktovat uživatele:

Do budoucna doporučuji sázet spíše novější odrůdy - rezistentní proti strupovitosti. Již to tady někde v minulosti psal Kouťák. I mezi novými odrůdami lze vybrat odrůdy, které snesou horší stanoviště. Není jich moc, ale v naprosté většině jsou chutnější než staré odrůdy. Tam je jen pár super odrůd, které se vyplatí ještě sázet. Pro někoho je to vzpomínkami, pro někoho chutí (třeba to Matčino, to zase ale skoro vůbec nevydrží), ale všeobecně jsou starší odrůdy spíše přeceňované svou odolností. Je to takový všude šířený mýtus.
Odpovědět