Jabloně

Ovoce
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3406 poděkování
Dostal poděkování: 6559 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jabloně

Nový příspěvek od Hhippie »

Tos mi měl říct před 5 lety, když jel Augenblick přes celou republiku pro sadbu! :zed: :zed: :zed:

Já byla tehdy nabreefovaná z permakulturního semináře… :otraveny:
Matčino nevydrží znamená na uskladnění..?
:Hhippie: Bubáci forever!
andre.marek
Dal poděkování: 1330 poděkování
Dostal poděkování: 1550 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Jj, vím :vytlem: promiň... Tehdy jsem neměl tolik zkušeností a chybami se člověk učí.

Matčino rychle moučnatí, určitě není na dlouhé skladování - dle popisu. Řekl bych tak v řádu týdnů, v dobrém sklepě možná do vánoc? Měl jsem ho v dřívější zahradě, ale moc zkušeností s ním nemám. Jen vím, že chuťově to bylo při dozrávání jedno z hodně dobrých jablek - jestli to teda bylo Matčino - byl to starý, neurčený strom, ale všemi znaky odpovídal Matčinu.
Jana P.
Dal poděkování: 6066 poděkování
Dostal poděkování: 6789 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Matčino je vynikající ale nevydrží, to je svatá pravda, takže jak se ho snažím sníst co nejdřív, tak se ho děsně přejim, a přiberu. :vytlem:
Musím říct, že ho preferují i ovce, jak je na zemi hned běží ho sežrat, je asi nejsladší, chutná jim. Pak ještě jadernička, máme tu dvě. Jsou také velmi chutné, takřka samy ze stromů neodpadávají, ani ty, co tam zůstanou do zimy. To je dobré pro ptactvo, ale ne pro ovce. :vytlem: Ale já jim je pak střásám. Jadernička je velmi chutná, křupavá, sladká. Když jich je hodně, tak jsou malé, letos je jich méně, tak větší.
Koupila jsem si vloni jabloň Blaník, rezistentní, nestříkáme nic, a taky to dost často podle toho vypadá. Takže tato dle mne to nebude potřebovat, asi jsem se zmýlila 🤦🏻‍♀️
doporučení zní:
Ochrana: U jádrovin používáme proti škůdcům postřik proti květopasu jabloňovému a to přípravky Mospilan a Calipso na začátku květu. Začátkem července se provádí ochrana proti obaleči jabloňovému přípravky Reldan, Karate nebo Zeon. Proti mšicím ochrana v případě náletu po celý rok přípravky Mospilan nebo Pirimor dle návodu. Proti chorobám jádrovin používáme před a po odkvětu přípravky na bázi Mancozebu (Delan nebo Dithane) plus systémové přípravky a to Discus, Zato nebo Flin plus. Tyto přípravky používáme v době vyšší vlhkosti (červen, červenec).
no to víš že jo 🤦🏻‍♀️
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Profesor1
Dal poděkování: 4339 poděkování
Dostal poděkování: 4880 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Koženka mě v mládí taky nechutnala. Dneska vím, že když dozraje ve sklepě, tak je to chutné jablko.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Tak snad! :andel:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Vzdala jsem to a nechala jednu tu renetu vykopat a místo ní koupila po konzultaci Lipno (myslím). Tak uvidíme, jestli to byla dobrá volba :andel:
andre.marek
Dal poděkování: 1330 poděkování
Dostal poděkování: 1550 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Myslím že jo :souhlas:
Lepší by bylo přeroubování, ale i včasná výměna je lepší, než pěstovat něco, co není dobré.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

To jo. Stromek to byl hezký, statný, dobře rostlý… ale já roubovat neumím :stydim:

Apropo… možná pojedu kolem za pár týdnů do Beskyd… pokoukat ovečky, co bych možná ráda… tak zamávám alespoň :vytlem:
Jana P.
Dal poděkování: 6066 poděkování
Dostal poděkování: 6789 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Kdyby tu byl Zdeněk, jistě by tvé rozhodnutí schválil, sám i ve svém věku nevhodné rostliny takto řeší, a zasadí jiné, které v místě prosperují a chutnají.
Ale Zdeněk tu není. Má velmi těžké období. :plac:
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Odpovědět