Domácí senáž, siláž
-
Františka.
- Dal poděkování: 5577 poděkování
- Dostal poděkování: 4640 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Domácí senáž, siláž
Věřím, že jetel funguje. Na zelené bych to nepoužívala, ale jablka, to by šlo určitě do alkoholového kvašení. Krmnou kapustu kdybych měla, ta by tomu pomohla. Ale musela bych ji krouhat, což taky nemám na čem. Uvidíme, jak to dopadne.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Ještě mám otázku pro Augenblicka. Krmíte senáží, takže kyselým. Mají přitom i seno? Poznal jste změnu chuti nebo vlastností? Ono té siláže u mě tolik nebude a seno bude i nadále základ, ale mléko mám moc dobré a nerada bych to zkazila.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
-
Profesor1
- Dal poděkování: 4339 poděkování
- Dostal poděkování: 4880 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Víc pruhů=víc Adidas!
Víc vrstev = menší pravděpodobnost že se tam dostane vzduchu, že to propíchne tvrdé stéblo, že to prokouše hlodavec ......
No a je to taky o cca 20 Kč dražší
K senáži i k siláži je určitě dobré přidávat seno, nebo aby zvířata měli přístup k senu
, k vůli neutralizaci kyselosti.
Na chuti mléka se to projeví jen při změně krmení, pak si to sedne. Záleží na množství zkrmované senáže - siláže. Mám ale zkušenost jen s mlékem kravským, protože když se začíná krmit senáži - siláží, tak ovce či kozy už jsem dávno nedojil.
Ale Auge má zkušenosti větší.
Víc vrstev = menší pravděpodobnost že se tam dostane vzduchu, že to propíchne tvrdé stéblo, že to prokouše hlodavec ......
No a je to taky o cca 20 Kč dražší
K senáži i k siláži je určitě dobré přidávat seno, nebo aby zvířata měli přístup k senu
, k vůli neutralizaci kyselosti.
Na chuti mléka se to projeví jen při změně krmení, pak si to sedne. Záleží na množství zkrmované senáže - siláže. Mám ale zkušenost jen s mlékem kravským, protože když se začíná krmit senáži - siláží, tak ovce či kozy už jsem dávno nedojil.
Ale Auge má zkušenosti větší.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- Augenblick
- Dal poděkování: 2584 poděkování
- Dostal poděkování: 2567 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
U ovcí v pohodě, krmím už dva měsíce a v mléku není nic cítit. Kdysi jsem bral mléko od Jersey a cítit to bylo, žádná tragédie, cítil jsem v syrovém mléku olivy, dost intenzivně .Po zpracování nic cítit nebylo, chuťově taky v pohodě. Později jsem bral mléko u jiného farmáře tuším že měl Čestry , krmil jen senáží, cítit nic nebylo. Když jsem se ho ptal čím to je, lakonicky řekl, že je senáž a senáž. Tak nevím...možná hraje roli, plemeno, kyselost? Čert ví. Každopádně po zpracování na jogurt, kefír, tvaroh, čerstvý sýr...po šetrné pasterizací nic cítit nebylo.
Tykat, díkes ....
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Jsem se rozepsal a půlka příspěvku se někde Stratila..
Jen jsem chtěl napsat, že výroba sena je překonaná technologie senáží. Větší farmáři kolem mě skot krmí jen senáží. Ty moje Frýšky můžou být taky jen na senáži. Dva měsíce jí teď měli neomezeně, včetně sena do kterého ani nedloubli. Bobky jak z partesu. Mám tu ještě i omladinou kterou jsem taky futroval jetelovou senáží. Jehňata po odstavu taky žádný problém. Jen je to prostě hodně drahý, díky fólií jak píše Profa. Těch 30 holek by v pohodě velký balík dalo, než by zplesnivěl..ale bohužel na to nemám techniku.. Je mě jasný, že vám přijde divný, ale ty moje holky dají přednost senáži z jetele před pastvou, která letos byla obzvlášť luksusní..
Jen jsem chtěl napsat, že výroba sena je překonaná technologie senáží. Větší farmáři kolem mě skot krmí jen senáží. Ty moje Frýšky můžou být taky jen na senáži. Dva měsíce jí teď měli neomezeně, včetně sena do kterého ani nedloubli. Bobky jak z partesu. Mám tu ještě i omladinou kterou jsem taky futroval jetelovou senáží. Jehňata po odstavu taky žádný problém. Jen je to prostě hodně drahý, díky fólií jak píše Profa. Těch 30 holek by v pohodě velký balík dalo, než by zplesnivěl..ale bohužel na to nemám techniku.. Je mě jasný, že vám přijde divný, ale ty moje holky dají přednost senáži z jetele před pastvou, která letos byla obzvlášť luksusní..
Tykat, díkes ....
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Travní krmení kupuju a senáž je opravdu drahá. Balík sena 800, senáže 1.100. Přitom senáž jim vydrží kratší dobu. Navíc je těžká na manipulaci. Krmím z patra a krmit venku z celého balíku nechci. Zaneřádilo by to velký prostor,který by mi chyběl. A třetí věc - když do krmelce dám seno, okolo je sucho a vytahané zbytky jsou podestýlka, na které leží. Dát tam senáž, bylo by tam vlhko. Když jsem dělala senáž do kbelíků, tohle bylo nepříjemné.Takže v mých momentálních podmínkách je seno lepší a zůstanu u tradice. Že by bylo seno překonané, to se mi zdá jako silná slova. Je to nejlevnější a nejtrvanlivější způsob uchování píce. Bez fólie by tato technologie byla k ničemu. Vadí mi něco použít jednou a pak to zahodit, takže i s tímhle mám problém. Uznávám ale, že je tak zajištěno podávání šťavnatého krmení po celý rok, což zvířatům svědčí.
Něco šťavnatého jako doplněk k senu jim budu ráda dávat, pokud se mi to podaří.
K mléku: u kysaných výrobků se různé pachuti ztratí, tam bych obavu neměla. U čerstvého syrového mléka je cítit hned kdeco. Kdysi jsem dostala brambory a předtím jablka. Obojího bylo dost. Rozdíl byl znát, samozřejmě ve prospěch jablek. Ale vzhledem k tomu, že tohle máte vyzkoušené, věří Vám, že siláž nemá znatelný dopad na mléko. Ono se stejně běhe sezóny velmi mění.
Napadlo mě, že bych k těm jablkům přidávala mláto. Ale nevím, mláto lehce zplesniví, kdežto výlisky vůbec ne, takže váhám. Přece jen nejde o chemický konzervační prostředek, ale jen o silážní bakterie. I otruby mě napadly a šlo by to určitě, míchat výlisky s nimi, ale navlhlé otruby za pár dní strašně smrdí a třeba by pak smrděla celá siláž. Někde v Číně nebo kde do naočených otrub nakládají maso a četla jsem, že se do směsných krných směsí na silážovaní můžou přidávat. Ale proč bych to dělala, když otruby uchovat nepotřebuju, jsou suché a kozy je žerou tak.
Ach jo, jak jednoduché to mají ti, kdo se něco naučili třeba ve škole, nebo ji někdo řekne postup a udělají to bez váhání. Já vymýšlím různé možnosti a než to domyslím, ten druhý už by to dávno měl. Ale občas taky na něco přijdu (to píšu, abych se utěšila
).
Ale dnes se do toho pustím. SPB.
Něco šťavnatého jako doplněk k senu jim budu ráda dávat, pokud se mi to podaří.
K mléku: u kysaných výrobků se různé pachuti ztratí, tam bych obavu neměla. U čerstvého syrového mléka je cítit hned kdeco. Kdysi jsem dostala brambory a předtím jablka. Obojího bylo dost. Rozdíl byl znát, samozřejmě ve prospěch jablek. Ale vzhledem k tomu, že tohle máte vyzkoušené, věří Vám, že siláž nemá znatelný dopad na mléko. Ono se stejně běhe sezóny velmi mění.
Napadlo mě, že bych k těm jablkům přidávala mláto. Ale nevím, mláto lehce zplesniví, kdežto výlisky vůbec ne, takže váhám. Přece jen nejde o chemický konzervační prostředek, ale jen o silážní bakterie. I otruby mě napadly a šlo by to určitě, míchat výlisky s nimi, ale navlhlé otruby za pár dní strašně smrdí a třeba by pak smrděla celá siláž. Někde v Číně nebo kde do naočených otrub nakládají maso a četla jsem, že se do směsných krných směsí na silážovaní můžou přidávat. Ale proč bych to dělala, když otruby uchovat nepotřebuju, jsou suché a kozy je žerou tak.
Ach jo, jak jednoduché to mají ti, kdo se něco naučili třeba ve škole, nebo ji někdo řekne postup a udělají to bez váhání. Já vymýšlím různé možnosti a než to domyslím, ten druhý už by to dávno měl. Ale občas taky na něco přijdu (to píšu, abych se utěšila
Ale dnes se do toho pustím. SPB.
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Mláto vydrží týden bez znatelné degradace v chladných dnech i déle.
Senážní fólie je plně recyklovatelná.
Senážní fólie je plně recyklovatelná.
Tykat, díkes ....
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3406 poděkování
- Dostal poděkování: 6559 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Františko, já Vám rozumím.
Jsem moc ráda, že tady svoje úvahy a často i výsledky zkoumání sdílíte. Jsou to cenné informace!
Senáž je určitě praktická - nemusí se tolikrát na louku, nevadí, že se nedosuší, když je třeba už velká rosa… snadnější na výrobu. Ale zas drahá fólie. A pro malochovatele nereálné kvůli manipulaci a kažení.
Takže každý musí podle svých možností.
Že je seno přežité krmivo je blbost. Koně bych těžko krmila čímkoli jiným, prptože ten objem prostě nijak jednoduše nahradit nejde
a je mnoho typů koní, které by senáž jednoduše bez přehánění zabila 
Františko, s fóliemi na senáži mám vnitřně taky ekoproblém. Ale tím, že mám doma odpadáře, vím, že ten materiál je s PETlahvemi pro recyklaci nejhodnotnější. Ale to se k tomu zpracování musejí předat.
Na druhou stranu… když jsem žila v Irsku, tak tam bylo odpadové hospodářství tak drahé, že se všechno podpalovalo… takže se ty fólie házely na obrovskou hromadu (s dalším běžným bordelem) a jednou za čas se pod tím škrtlo… vůbec bych to dál nekomentovala. Kdo se trochu zajímá, tuší, co se z toho neregulovaným hořením uvolňuje…
To pak tady zakazují pálit klacky po pokácení stromu na zahradě… a jinde se dějí věci, že lepší nevědět…
Jsem moc ráda, že tady svoje úvahy a často i výsledky zkoumání sdílíte. Jsou to cenné informace!
Senáž je určitě praktická - nemusí se tolikrát na louku, nevadí, že se nedosuší, když je třeba už velká rosa… snadnější na výrobu. Ale zas drahá fólie. A pro malochovatele nereálné kvůli manipulaci a kažení.
Takže každý musí podle svých možností.
Že je seno přežité krmivo je blbost. Koně bych těžko krmila čímkoli jiným, prptože ten objem prostě nijak jednoduše nahradit nejde
Františko, s fóliemi na senáži mám vnitřně taky ekoproblém. Ale tím, že mám doma odpadáře, vím, že ten materiál je s PETlahvemi pro recyklaci nejhodnotnější. Ale to se k tomu zpracování musejí předat.
Na druhou stranu… když jsem žila v Irsku, tak tam bylo odpadové hospodářství tak drahé, že se všechno podpalovalo… takže se ty fólie házely na obrovskou hromadu (s dalším běžným bordelem) a jednou za čas se pod tím škrtlo… vůbec bych to dál nekomentovala. Kdo se trochu zajímá, tuší, co se z toho neregulovaným hořením uvolňuje…
To pak tady zakazují pálit klacky po pokácení stromu na zahradě… a jinde se dějí věci, že lepší nevědět…
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Že je recyklovatelná, je moc dobře, předpokládala bych, že půjde do spalovny. U nás možná ano, ale třeba ji zhodnotí dál.
Jenže i tak ji někdo musí znovu zpracovat. Pro mě je nejlepší řešení, když nemusím potřebovat nic anebo to užívám pořád dokola, dokud se to úplně nerozbije. Vím, jsem strašně konzervativní.
Jenže i tak ji někdo musí znovu zpracovat. Pro mě je nejlepší řešení, když nemusím potřebovat nic anebo to užívám pořád dokola, dokud se to úplně nerozbije. Vím, jsem strašně konzervativní.
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Popravdě jsem myslel s tou senáží hospodářská zvířata, né koně..
Tykat, díkes ....
-
Vedra
- Dal poděkování: 41 poděkování
- Dostal poděkování: 823 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Co se týče mléka tak by tam snad neměl být vliv nebo jsme na to zvyklí. V kravínech je přece siláž standartním krmivem a to je taky kyselé.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Doufám, že je to tak. Krmivo ovlivňuje chuť mléka, to mám vyzkoušené, v mém případě ale bude kyselého málo, jen jako přídavek.
Je třeba i rozdíl mezi mlékem jen ze sena a mlékem z pastvy. Ze sena je ho málo bohužel, ale chuť je lahodnější. Z pastvy už je znát, co právě žraly. Ale nejsou to výrazné rozdíly, asi to ani ve větším není znát.
Že je v kravínech siláž standartní krmivo, neznamená, že je chuť stejná jako ze sena
. Když jsou všechny krávy krmené siláží a senáží, už nikdo neví, jak chutná mléko bez siláže.
Mimochodem jsem si kdysi koupila kozí mléko v obchodě. Zjistila jsem, že se nedá pít, jak je hnusné. A jedna studentka mi řekla to samé o jakémsi kozím kefíru. Ptám se tedy proto, abych nedopadla taky tak třeba i jen po silážovaných jablečných výliscích a nezkazila si pověst.
Je třeba i rozdíl mezi mlékem jen ze sena a mlékem z pastvy. Ze sena je ho málo bohužel, ale chuť je lahodnější. Z pastvy už je znát, co právě žraly. Ale nejsou to výrazné rozdíly, asi to ani ve větším není znát.
Že je v kravínech siláž standartní krmivo, neznamená, že je chuť stejná jako ze sena
Mimochodem jsem si kdysi koupila kozí mléko v obchodě. Zjistila jsem, že se nedá pít, jak je hnusné. A jedna studentka mi řekla to samé o jakémsi kozím kefíru. Ptám se tedy proto, abych nedopadla taky tak třeba i jen po silážovaných jablečných výliscích a nezkazila si pověst.
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Pověst si určitě nezkazíte, protože do jara dojit asi nebudete. Předpokládám že ty výlisky které zfermentujete máte na zimní období.
Tykat, díkes ....
-
Profesor1
- Dal poděkování: 4339 poděkování
- Dostal poděkování: 4880 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Když se chuť mléka změní, tak ho jednoduše zdražíte a vhodně to zdůvodníte ve smyslu že je zdravější 
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Trochu to přeháním
. V lednu ještě budou něco lisovat, pak už ne. Takže ano, ani v únoru a březnu dojit ještě nebudu. To mě chytráka nenapadlo
. A kůzlatům to bude jedno. Dělám si zbytečné starosti.
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
To je přeci v pořádku, není nic lepšího než krmení prodiskutovat, víc hlav, víc zkušeností , víc názorů 
Tykat, díkes ....
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Udělala jsem asi 20 balíčků. Na zkoušku. Možná příští rok nebudou jablka, ale kdyby byla, už budu mít nějakou zkušenost. Ve svém provedení vidím zádrhel v míchání. Vysypat výlisky na plachtu, postříkat silážním roztokem a promíchat rukama je zdlouhavé a hlavně to zebe. V létě by to bylo bez problému, ale v říjnu už je chladno. Vlastně nic dalšího problematického jsem nenašla, naplnit do pytlů a udusat jde dobře. Nevíte, nejsou nějaké rukavice do vlhka, ve kterých by nebyla zima?
-
Vedra
- Dal poděkování: 41 poděkování
- Dostal poděkování: 823 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- andre.marek
- Dal poděkování: 1330 poděkování
- Dostal poděkování: 1550 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Já na takové práce používám gumové rukavice (klasické tenké, zdravotnické) a přes ně teplé (zimní , pracovní) rukavice s gumovou dlaní.
Ruce jsou pořád v suchu a zároveň docela v teple.
Ruce jsou pořád v suchu a zároveň docela v teple.