Plachta na balíky
-
Františka.
- Dal poděkování: 5557 poděkování
- Dostal poděkování: 4604 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Plachta na balíky
Hhippie, když to chcete zkrmit do konce roku, to nemá cenu přikrývat. Tomu se nic nestane. Vyzkoušeno. Jen se balíky nesmí dotýkat jeden druhého a musí být na paletách.
Letos mám už i druhé patro, takže pod plachtou, ale celé roky jsem skladovala balíky takhle každý zvlášť venku bez zakrytí. Naopak zakrytý je horší, protože je méně větraný. Stříhat plachtu kvůli pár balíkům na dva měsíce, to je zbytečné. Do zimy nevyhodíte nic nebo skoro nic. Náročnější je pak deštivé teplé jaro, ale dobře utažené balíky vydrží i to s malými ztrátami. To už se Vás netýká, zbytek máte v seníku.
Letos mám už i druhé patro, takže pod plachtou, ale celé roky jsem skladovala balíky takhle každý zvlášť venku bez zakrytí. Naopak zakrytý je horší, protože je méně větraný. Stříhat plachtu kvůli pár balíkům na dva měsíce, to je zbytečné. Do zimy nevyhodíte nic nebo skoro nic. Náročnější je pak deštivé teplé jaro, ale dobře utažené balíky vydrží i to s malými ztrátami. To už se Vás netýká, zbytek máte v seníku.
-
Pavel
- Dal poděkování: 8 poděkování
- Dostal poděkování: 51 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Hhippie,Hhippie píše: ↑23 říj 2025 11:19 Prosím chovatele, co se odhodlali a koupili si tu plachtu, o recenze po letech…
U mě je “problém”, že mám - tak jako Františka, balíky pouze v jedné vrstvě. Já tedy mám balíky za sebou jen v jedné řadě. Většinu mám v seníku, jen jeden návoz (10 balíků) dávám na palety do výběhu - ty jdou skrmit nejdřív, cca do konce roku.
Otázka zní, zda tedy když se musí dodržet sklon a nesmí se dát plachta na palety na balíkách, bude dobře fungovat jen (od země) paleta - balík a přes to plachta. Zda opravdu když se dá plachta přímo na balík, se nezmění jeho vlastnosti.
Stále používáme systém paleta - balík - paleta - kamionová plachta. Což velmi dobře funguje u suchého sena. Ale teď mi přijely vlhké otavy a to je velké peklo!
Tak vymýšlím, zda koupit jednu tu plachtu (rozříznout podélně napůl a udělat z toho dvě plachty 12 m x 4 m)… ale nejsem zvyklá cokoli dávat přímo na balíky a bojím se toho. Druhá planchta by byla naopak na balíkách, které musejí vydržet i během léta… tedy tsm stojí prakticky celý rok![]()
mimo jiné se zabývám také prodejem speciálních plachet na seno od italského výrobce EDIFLOOR, značky Flortex. Jsou opravdu skvělé a mám je osobně vyzkoušené a sám jich na farmě několik používám. Můžu potvrdit, že seno uložené pod těmito plachtami vydrží 2–3 roky ve velmi dobré kvalitě. Samozřejmě záleží na tom, v jakém stavu se balíky pod plachtu uskladní. Dokonce i lehce vlhčí balíky, které nejsou úplně proschnuté, pod touto plachtou krásně doschnou a zůstanou v dobré kondici.
Jedno “ALE” to ale má – při instalaci plachty je nutné dodržet sklon zhruba 45°. Ten zajišťuje správné stékání vody, umožňuje odvádění vlhkosti a zabraňuje kondenzaci i vzniku plísní. Pokud se tento sklon nedodrží, plachta nemusí fungovat na 100 % a ztrácí svou efektivitu.
Vím, že někteří naši zákazníci tento způsob zakrytí používají, ale zatím od nich nemám zpětnou vazbu, jak seno po delší době vypadá. Když se mě někdo ptá na zakrytí balíků v řadě za sebou do tzv. “housenky”, obvykle to nedoporučuji a nešel bych do toho. Teoreticky by to mohlo fungovat, pokud by se nad balíky vytvořilo “áčko” (např. z latí) se správným sklonem a přes něj se natáhla plachta, ale tuto variantu osobně nemám vyzkoušenou.
- Berrynator
- Dal poděkování: 4 poděkování
- Dostal poděkování: 368 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kvůli 10 balíkům bych to asi neřešil, případně co dát každý balík zvlášť na paletu na stojatě a vršek balíku zakrýt plachtou, možná piplačka, ale zkusil bych, i na té paletě bez zakrytí bych tomu věřil, když se brzy zkrmí, už asi 2 měsíce nejsem schopen uklidit pár balíků sena na stlaní, které mám na louce, když jsem nedávno jeden přivezl, byl úplně v pohodě, ale na druhou stranu člověk chápe, že když někdo kupuje za nemalý peníz krmení, tak chce maximum využít.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Nastojato a zakrýt ne, ten prostředek je náchylný na vlhnutí. Nesmí stát na základně ani na paletě a ani být nahoře zakrytý. Kdyby je chtěla mermomocí nějak zakrýt, na ty dva měsíce by stačilo i mít je na paletě oblou stranou dolů a navrch třeba jen přehodit rozříznutý silný pytel na odpadky se zatíženými rohy. Speciální plachty, navíc je stříhat, na dva měsíce, to jsou vyhozené peníze, když to příští rok bude třeba zase jinak.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3382 poděkování
- Dostal poděkování: 6542 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Díky všem za názory.
A Pavlovi za znovuvysvětlení.
Co mi ale nejde do hlavy je to, proč to na stohu na nejvrchnější vrstvě funguje a na úplně totožném hřebeni, stojící na paletách na zemi to nefunguje?
Co je tam jinak?
Františko, očekávám od toho zjednodušení práce. Plachta v jednom kuse, co zakryje vršek i boky. Při odebraní balíku jí jen kousek zatočím a dál funguje.
A Pavlovi za znovuvysvětlení.
Co mi ale nejde do hlavy je to, proč to na stohu na nejvrchnější vrstvě funguje a na úplně totožném hřebeni, stojící na paletách na zemi to nefunguje?
Co je tam jinak?
Františko, očekávám od toho zjednodušení práce. Plachta v jednom kuse, co zakryje vršek i boky. Při odebraní balíku jí jen kousek zatočím a dál funguje.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Ale to funguje taky. Jen nesmí být dva balíky vedle sebe, nýbrž jen řada po jednom.
-
Vedra
- Dal poděkování: 41 poděkování
- Dostal poděkování: 819 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Pavel - prodejce - říkal, že to fungovat nebude.
Jasně, že na dvě řady vedle sebe ne. To by mě ani nenapadlo. Říkala jsem, že mám balíky za sebou, v hadovi.
Balíky rozhodně nikdy nestavět na placatou stranu (jen pro účel krmení). Na té ploše jsou nejchoulostivější: zespoda natahují vlhkost v celé ploše a plesniví, shora když by se tam dostala vlhkost, tak projde dovnitř a za krátko je na vyhození celý balík.
Chápu, že můžu vypadat jako fouňa, ale u koní si nemohu dovolit jakoukoli plíseň ani jinak nekvalitní seno. Je to o zdraví, o život.
A protože nakuluji balíky celé do příkrmiště, pod síť, nemůžu “odebírat” špatné kusy.
A za poslední - veškerý hnůj musím službou nechat naložit a odvézt. Takže “každé kilo navíc bolí”
A to nemluvím o tom, že mě ty balíky stojí tisícovku jeden, takže riskovat to, že nakoupím dobré seno a zničím ho špatným skladováním, fakt nemůžu
Proto hledám optimální řešení…
Jasně, že na dvě řady vedle sebe ne. To by mě ani nenapadlo. Říkala jsem, že mám balíky za sebou, v hadovi.
Balíky rozhodně nikdy nestavět na placatou stranu (jen pro účel krmení). Na té ploše jsou nejchoulostivější: zespoda natahují vlhkost v celé ploše a plesniví, shora když by se tam dostala vlhkost, tak projde dovnitř a za krátko je na vyhození celý balík.
Chápu, že můžu vypadat jako fouňa, ale u koní si nemohu dovolit jakoukoli plíseň ani jinak nekvalitní seno. Je to o zdraví, o život.
A protože nakuluji balíky celé do příkrmiště, pod síť, nemůžu “odebírat” špatné kusy.
A za poslední - veškerý hnůj musím službou nechat naložit a odvézt. Takže “každé kilo navíc bolí”
A to nemluvím o tom, že mě ty balíky stojí tisícovku jeden, takže riskovat to, že nakoupím dobré seno a zničím ho špatným skladováním, fakt nemůžu
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
- PavelIV
- Dal poděkování: 6261 poděkování
- Dostal poděkování: 3681 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
Pavel
- Dal poděkování: 8 poděkování
- Dostal poděkování: 51 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Hhippie píše: ↑23 říj 2025 14:03 Pavel - prodejce - říkal, že to fungovat nebude.
Možná to takto fungovat bude, ale osobně to nedoporučuji, protože tuto variantu nemám vyzkoušenou v praxi. Nechci tvrdit něco, o čem si nejsem stoprocentně jistý, že to opravdu funguje za všech okolností. Asi to budu muset někdy vyzkoušet.
Jde o to, že správný úhel zajišťuje plynulé stékání vody – ta se pak nikde mezi balíky nezadržuje.
Pokud by ale byla plachta položená přímo na balících, které jsou v řadě za sebou s mezerami mezi nimi, může se při silnějším dešti nebo tání sněhu stát, že se voda v těchto mezerách bude hromadit a nakonec skrz plachtu proteče.
V takovém případě by se plachta chovala podobně, jako když na ni nalijete sklenici vody – voda po ní nesteče, ale prosákne. Není totiž zachován potřebný spád pro odtok vody.
Plachta je vyrobena ze speciálních vláken, která při jiném než doporučeném způsobu použití mohou ztratit své vlastnosti a přestat plnit svou funkci. Jak je to u plachet jiných výrobců, to bohužel nevím.
Proto za mě, pokud někdo seno draho kupuje, určitě bych s tímto způsobem uskladnění neexperimentoval.
Naposledy upravil(a) Pavel dne 23 říj 2025 15:08, celkem upraveno 1 x.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Takhle to mám teď. 
Na vrchu balíků dlouhé palety a přes ně nepromokavou. Kde to jde, tak dýchající plachtu podél boků, jinak holt obyč plachty a ne snažím se dodržet, aby nebyly nikdy přiléhavě a mohl pod plachtou alespoň trochu proudit vzduch.
Kde nemám ty bočnice (staré boky z jurty), tak mám přes velkou nepromokavou, která ale nestačí na zakrytí boků, tak přes to ještě úplně komplet takovou tu obyč plachtu.
A klopeno z kopce dolů, aby nikde nezůstávala stát voda a neprotékalo to ve spojích..
Prostě dělám, co můžu, abych uchovala seno v maximální kvalitě
Na vrchu balíků dlouhé palety a přes ně nepromokavou. Kde to jde, tak dýchající plachtu podél boků, jinak holt obyč plachty a ne snažím se dodržet, aby nebyly nikdy přiléhavě a mohl pod plachtou alespoň trochu proudit vzduch.
Kde nemám ty bočnice (staré boky z jurty), tak mám přes velkou nepromokavou, která ale nestačí na zakrytí boků, tak přes to ještě úplně komplet takovou tu obyč plachtu.
A klopeno z kopce dolů, aby nikde nezůstávala stát voda a neprotékalo to ve spojích..
Prostě dělám, co můžu, abych uchovala seno v maximální kvalitě
-
Profesor1
- Dal poděkování: 4327 poděkování
- Dostal poděkování: 4833 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Plachta kterou mam já, už nevím rozměr, tak je sešitá v půlce. Dá se rozpárat, což se mě povedlo, pak jsem ji 14 dnů sešíval
Mám pyramidu 3/2/1
Spodek už mám nadzvedlý od země. Onehdy to ty potvory vždy strhly dolů.
Mám pyramidu 3/2/1
Spodek už mám nadzvedlý od země. Onehdy to ty potvory vždy strhly dolů.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)