Chov masného skotu
-
Františka.
- Dal poděkování: 5557 poděkování
- Dostal poděkování: 4604 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chov masného skotu
Kdyby ještě šlo vytáhnout tu plastovou vaničku, bylo by to skoro jako žlab ze starého chlíva, stylové.
-
Profesor1
- Dal poděkování: 4327 poděkování
- Dostal poděkování: 4833 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Já si sehnal litinovou pánev.
Vlastně dvě, st je nemusím převážet.
Přenášet nejde, má to tak 30 kg.
Vlastně dvě, st je nemusím převážet.
Přenášet nejde, má to tak 30 kg.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
Profesor1
- Kontaktovat uživatele:
Že ořechy rozkouše a žere pes vím už dávno.
Že kozy a ovce taky vím.
Ale že je žerou i krávy to jsem teda nevěděl.
Že kozy a ovce taky vím.
Ale že je žerou i krávy to jsem teda nevěděl.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3382 poděkování
- Dostal poděkování: 6542 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ty žlaby jsou krásné. Mě by se líbil takový betonový, ze kterého by byl ale ten kalfas vyndavatelný a čistitelný.
Já taky řeším kalfasy. Zas u koní. Na zimu by se mi nejlíp hodil starý malý pulťák… ale nesehnala jsem zatím
Já taky řeším kalfasy. Zas u koní. Na zimu by se mi nejlíp hodil starý malý pulťák… ale nesehnala jsem zatím
-
Vedra
- Dal poděkování: 41 poděkování
- Dostal poděkování: 819 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Zatím čištění řeším převrácením pomocí páky. Vyndavací asi není problém, sekáčem objet kolem toho rantlu a není důvod aby se to nepustilo. Přinejhorší ten první rozštípat z Allegra stojí kolem stovky.
Neudělají jim nic ty ořechy?
Neudělají jim nic ty ořechy?
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Když neudělají kozám, které je důkladně rozkoušou při přežvýkávání, proč by udělaly kravám. Taky je určitě hezky rozdrtí a přežvýkají. Nic ostrého z nich nezbude.
-
Vedra
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Já si třeba u toho javoru myslím, že tyhle věci ta zvířata nežerou, pokud nehladoví.
A třeba ty žaludy, o kterých třeba píší, že jsou jedovaté pro koně, tak pokud jim to padá postupně a žerou semtam nějaký, tak to taky nemusí vadit.
Lisbeth - ta už se na nás taky tady vyprdla
- má koňský výběh pod duby a kobyly jí žerou všechno, co spadá a krom toho, že jsou obézní, jim nic není.. 
Stejně jako nebezpečné rostliny na výběhu si zvířata dávkují. U nás třeba sice vytrhávám starček, ale stejně roste tu a tam a potkávám ho okousaný, přestože mají co jíst… jestli se tím odčervují nebo řeší jiné neduhy… prostě ta zvířecí moudrost je neskutečně obdivuhodná
Pradoxně je za mě tedy větší problém něco, co zvířatům opravdu chutná a sežerou toho víc než by měli (ovoce!
), než ty určené nebezpečné rostliny, které nejspíš převážně ani nejsou chutné, tedy jich nesežerou mnoho… ale nevím. Je to jen úvaha z mých zkušeností… 
A třeba ty žaludy, o kterých třeba píší, že jsou jedovaté pro koně, tak pokud jim to padá postupně a žerou semtam nějaký, tak to taky nemusí vadit.
Lisbeth - ta už se na nás taky tady vyprdla
Stejně jako nebezpečné rostliny na výběhu si zvířata dávkují. U nás třeba sice vytrhávám starček, ale stejně roste tu a tam a potkávám ho okousaný, přestože mají co jíst… jestli se tím odčervují nebo řeší jiné neduhy… prostě ta zvířecí moudrost je neskutečně obdivuhodná
Pradoxně je za mě tedy větší problém něco, co zvířatům opravdu chutná a sežerou toho víc než by měli (ovoce!
-
Profesor1
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem se chtěl zeptat čemu škodí žaludy. Já když přeháním ovce, kozy do nové ohrady, tak první na co se hlavně kozy vrhnou jsou ne moc jedlé rostliny, např. vratič, břečťan.....
Jinak myslím že tak jako ty hipiii to popisovala Františka.
A s ovocem mám zkušenost každoroční. Sežerou jen trochu, ale nechci to zakřiknout a jdu to zaklepat.
Jinak myslím že tak jako ty hipiii to popisovala Františka.
A s ovocem mám zkušenost každoroční. Sežerou jen trochu, ale nechci to zakřiknout a jdu to zaklepat.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Pokud si můžou vybrat, nehrozí nic. Ani nejjedovatější rostliny nebo plody nesežerou v nebezpečném množství. Ale pokud jsou zvyklé, že jim člověk dává všechno, trvá nějakou dobu, když pak mají volný výběr, než se to naučí.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
U toho ovoce si myslím, že je to jiné.
Protože jsou jedinci koní, kteří se tím snadno zabijí
Snažím se likvidovat nebezpečné rostliny - u nás hlavně starček a třezalka - ale nejsem z nich tak nervózní jako z ovoce. Kterého bylo letos nadmíra.
Zrovna u koní je ovoce prostě problém. Typy (poníkovití), kteří jsou náchylní na schvácení, by se neměli k cukru dostat vůbec (stačí fruktany ve trávě
) a představa, že je pustím na novou pastvinu a oni místo pasení stojí pod špendlíkem a ládují se špendlíky, až mají pěnu u huby… z toho se mi dělá nevolno 
Navíc kůň nevyplivne pecky a sem tam nějaká nevadí… ale vzhledem k jejich velmi citlivému zažívání mě polévalo horko z představy, že se větší množství pecek dostane do střev a svou váhou způsobí zacpání nebo uzavření některé smyčky střeva… hrůza. Na operaci na klinice v Brně s nejistou prognózou, za cirka 80 tisíc, fakt nemám
Samozřejmě jsem se snažila je od toho ovoce udržet, ale třeba se mi stalo, že v noci přehlédli vnitřní oplocení právě špendlíku a omylem ho strhli… tedy si uvolnili přístup k ovoci.
Naštěstí to nebyli poníci, ale starší teplokrevníci, tak to malér nezpůsobilo. Poníky jsem v době padání ovoce pouštěla jen tam, kde nic nepadalo.. ale v tomhletom ohledu to byla fuška letos!
Protože jsou jedinci koní, kteří se tím snadno zabijí
Snažím se likvidovat nebezpečné rostliny - u nás hlavně starček a třezalka - ale nejsem z nich tak nervózní jako z ovoce. Kterého bylo letos nadmíra.
Zrovna u koní je ovoce prostě problém. Typy (poníkovití), kteří jsou náchylní na schvácení, by se neměli k cukru dostat vůbec (stačí fruktany ve trávě
Navíc kůň nevyplivne pecky a sem tam nějaká nevadí… ale vzhledem k jejich velmi citlivému zažívání mě polévalo horko z představy, že se větší množství pecek dostane do střev a svou váhou způsobí zacpání nebo uzavření některé smyčky střeva… hrůza. Na operaci na klinice v Brně s nejistou prognózou, za cirka 80 tisíc, fakt nemám
Samozřejmě jsem se snažila je od toho ovoce udržet, ale třeba se mi stalo, že v noci přehlédli vnitřní oplocení právě špendlíku a omylem ho strhli… tedy si uvolnili přístup k ovoci.
Naštěstí to nebyli poníci, ale starší teplokrevníci, tak to malér nezpůsobilo. Poníky jsem v době padání ovoce pouštěla jen tam, kde nic nepadalo.. ale v tomhletom ohledu to byla fuška letos!
-
Vedra
- Kontaktovat uživatele:
Tak je venku, šrot pořád nežere snad se naučí na vzoru ostatních. Už potřebuju volný chlív na kastrace.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Hhippie, koně už mají málokdy nějaké přirozené pudy. Aby měli přirozený výběr, nestačilo by je dát na další, zase jinou pastvinu. Záleží na rase, většinou jsou naprosto závislí na člověku, protože příliš "ušlechtilí"
.
-
Vedra
- Kontaktovat uživatele:
Byl tu veterinář vykastrovat ty dva nové tak jsem se ptal na tu Katarální Horečku a říkal že doporučuje očkovat tak to uděláme v únoru.
A jak odešel z chlíva tak se jeden volek který 30 vteřin předtím ještě chrčel v narkóze se najednou zvednul a jak namydlený blesk vypálil ven, odběhl asi 100 metrů do zahrady kde se zase skácel a pokračoval ve spánku. Tak jsme ho pak s tátou půl hodiny tahali zpátky do chlíva, namočit uši studenou vodou, pár kroků udělal a zas křáp na zem.
A jak odešel z chlíva tak se jeden volek který 30 vteřin předtím ještě chrčel v narkóze se najednou zvednul a jak namydlený blesk vypálil ven, odběhl asi 100 metrů do zahrady kde se zase skácel a pokračoval ve spánku. Tak jsme ho pak s tátou půl hodiny tahali zpátky do chlíva, namočit uši studenou vodou, pár kroků udělal a zas křáp na zem.
-
Jana P.
- Dal poděkování: 6038 poděkování
- Dostal poděkování: 6747 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Nemám vedro masný skot, ale mám masné ovce. A není tomu tak dlouho, cca dva měsíce,co jsme museli porazit naši nejstarší ovci, zřejmě měla kho.
Pár dní ovce přestala být kontaktní, nechtělo se jí chodit, stála na místě v příštřešku, zdála se nenapasená, sevřenou hubu a trochu skřípěla a lehce chrčela jakoby jí bolelo v krku. To mne nenapadlo, ořezala jsem osikové větve na pastvinu, to vyšla a začala je zrát jako ostatní ovce, byli byly ještě na letních pastvinách. Druhý den při pravidelné obhlídce jsme ovci našli dále od přístřešku na pastvině, ležela na boku, byla živá. Dali jsme ji na břicho, nemohla vstát, bylo očividné, že jí bolí všechny paznehty, a že nemůže přijímat potravu. Násilím jsem jí otevřela tlamu, jazyk měla modrý, neoteklý.
Měli jsme ji moc rádi, byla s námi řadu let, ale bylo vidět, že se velmi trápí, rozloučila jsem se s ní, a manžel jí ukrátil trápení.
Myslím si, že měla KHO.
Ostatní ovce se jevily v pořádku, zdravé.
Přečetla jsem si pak důkladně příznaky a vážně si myslím, že se jednalo o KHO.
Zjistím u veta jaké jsou možnosti očkování.
Pár dní ovce přestala být kontaktní, nechtělo se jí chodit, stála na místě v příštřešku, zdála se nenapasená, sevřenou hubu a trochu skřípěla a lehce chrčela jakoby jí bolelo v krku. To mne nenapadlo, ořezala jsem osikové větve na pastvinu, to vyšla a začala je zrát jako ostatní ovce, byli byly ještě na letních pastvinách. Druhý den při pravidelné obhlídce jsme ovci našli dále od přístřešku na pastvině, ležela na boku, byla živá. Dali jsme ji na břicho, nemohla vstát, bylo očividné, že jí bolí všechny paznehty, a že nemůže přijímat potravu. Násilím jsem jí otevřela tlamu, jazyk měla modrý, neoteklý.
Měli jsme ji moc rádi, byla s námi řadu let, ale bylo vidět, že se velmi trápí, rozloučila jsem se s ní, a manžel jí ukrátil trápení.
Myslím si, že měla KHO.
Ostatní ovce se jevily v pořádku, zdravé.
Přečetla jsem si pak důkladně příznaky a vážně si myslím, že se jednalo o KHO.
Zjistím u veta jaké jsou možnosti očkování.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
Vedra
- Kontaktovat uživatele:
U ovcí to vypadá jednodušší, jenom jedna dávka místo dvou.
https://www.bioveta.cz/pripravky/veteri ... penze.html
https://www.bioveta.cz/pripravky/veteri ... penze.html