Bosorčina zahrádka 🥕🍎🧄

Zelenina
Jana P.
Dal poděkování: 6038 poděkování
Dostal poděkování: 6747 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Bosorčina zahrádka 🥕🍎🧄

Nový příspěvek od Jana P. »

Papriky mám ve skleníku. Sázela jsem je vlastně na papriky pozdě, nějak jako rajčata. Ale letos prostě krásně šly. Většinu jich mám zelených, jen několik zčervenalo, ale jsou i tak chutné.
Rajčata mám jen venku, zatím se drží. Ale už je chladno.
Přílohy
IMG_3981.jpeg
IMG_3980.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Dnes jsem sklidila červenou řepu. I kdyby na zimu jiná zelenina nebyla, tak neumřeme. Řepy je opravdu dost. 🤦🏻‍♀️ a veliká. Jeden řádek to byl. Úplně se děsím, až sklidím mrkev.
Přílohy
IMG_3979.jpeg
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Po sklizni cibule,cibule se mi letos nevydařila, mám z půl kila sazečky jen jednu malou bedýnku všetany a jednu malou bedýnku červené,na vině byla hniloba už přítomná v sazečce, jsem se rozhodla nerýt letos záhon. Zkouším novou metodu. Nejprve jsem ho zamulčovala posekanou trávou, na to v celé ploše kupím všechno, co se mi ze záhonů nehodí včetně padaných jablek, nyní je vrchní vrstva nat z červené řepy, mezi, prostě všechno co bych dala na kompost,ale ten mám daleko,a takto na záhoně nemá možnost růst plevel,hlavně pětour. Mezi asi dvakrát podestýlka od králíků. Nechám přes zimu, na jaře shrabu na hlínu, shrabané odvezu na kompost, jen pokypřím a budu sázet. Je to velmi jednoduché,vše při ruce, a navíc přes zimu se dostane ledacos do hlíny a neporoste nežádoucí vegetace. :usmev:
U anglické předzahrádky,která je keřovitá, hustá,nechodíme tam, máme ji na koukání a Mikeš tam lehá, praktikuji metodu,že co vytrhám a ostíhám rozstříhám, a nechám ležet pod keři.ještě jsem přidala štěpku z ovocných stromů. A musím říct,že bršlice téměř zmizela. 😲 i v přírodě,co od čeho odpadne, zůstává pod tím. 😊
tato metoda se mi osvědčila velmi.
Líné zahradničení. :andel:
Přílohy
IMG_1305.jpeg
Františka.
Dal poděkování: 5557 poděkování
Dostal poděkování: 4604 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Mám taky v oblibě podobné postupy.
K té cibuli - u česneku praktikuje můj muž jednou za pár let výsev ze semínek. Sadbu nikdy nekupuje, jednou za čas sebere semínka, zaseje je a z malých stroužků pak pěstuje česnek. Sice je to delší, ale nikdy nemá žádné choroby. Ozdravit cibuli by tak šlo asi taky.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

To je pravda. Šla by cibule ze semínek, ale v tomhle případě je problém ve mě. Já prostě nesnáším ty nítěnky pak přesazovat do řádků. 🤦🏻‍♀️ už vysadit sazečku se musím překonat. :vytlem: nikdo není dokonalý :usmev:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Však se nic nepřesazuje. Jeden rok vysejete, necháte vyrůst a dozrát, sklidíte malé cibulky. V našem případě česneky. Další rok zasadíte ty cibulky jako ty, které kupujete.
Nenapadlo by mě přesazovat cibuli :udiv: .
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Něco jako porek. Je to stejný druh, prostě ze semínek nahusto, pak zkrátit kořínek i vršek cca o třetinu a sázet. Nebo by se mohla i vyjednotit. Ještě uvidím co příští rok, mohla bych to i kombinovat.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Ale ne, nic se nepřesazuje ani nezkracuje, vysejete a necháte to. K čemu tolik zbytečné práce. Nevyséváte strašně hustě, jen tak, abyste mohla ty malinké cibulky nechat na místě. Nepotřebují mít ale veliké mezery, jen jako ředkvičky, i míň.
Kdyby se Vám chtělo tuhle operaci zařadit do svého osevního plánu každoročně, je to sice práce navíc, ale měla byste vlastní zdravou sazečku.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Pokud zasejete brzy a bud rozsázíte nebo vyjednotíte máte velkou cibuli už první rok a není třeba uchovávat sazečku do příštího roku pak jí sázet a tak kolem dokola
Františka.
Kontaktovat uživatele:

S cibulí nemám zkušenosti, to byl jen nápad, který můžete použít nebo vyvrátit. U česneku to tak není. Opravdu jej nemůžete pěstovat jen jeden rok a očekávat slušnou úrodu. Z každého semínka vyroste malý stroužek. Teprve další rok je palička.
Šlo mi o to, aby se člověk vyhnul chorobám. Pokud ze semínka vyrostou dost velké cibule, proč by se měla sázet sazečka?
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Nic vám nechci vyvracet, pěstovala jsem cibuli během života různými způsoby. Ze semínka má cibule lepší výdrž u skladování a je zdravější. Ale je to nimračka do které se mi nechce. Je snazší vysadit sazečku. Ta je méně trvanlivá a náchylnější k chorobám.
Česnek. Tam je to jinak. Z pacibulky je za rok cibulka a za další rok se rozdělí na stroužky.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

K cibuli mám už jen jedno. Dostala jsem od Veru za švestky moc pěknou cibuli. Jiný druh než pěstuji já, pevné cibule štavnaté velmi dobré. Cibule se Veru letos zřejmě velmi vydařila. :andel:
Zahrada letošního roku se překonávala v kráse i hojnosti. Jediné co se vydařilo méně byl menší česnek. A skoro se nevydařila cibule. Hodně hniloby a ta co vyrostla byla malá. Jinak z pestré palety co pěstuji se vydařilo vše. Tedy tradičně málo květáku trochu více brokolice. Já ale nic proti ničemu neošetřuji.
att.-XhBpnnbdT-0A_j3jHm2ssBx0I7y3ZbZV407MEdJgfg.jpeg
Takže brukvovité se mi opravdu daří kedlubny, trochu více brokolice, květák neumím.
Mrkev, celer, dokonce i petržel! Porek,ten mám na zimu v záhoně, pěstuji přezimující variantu. Rajčata svostná, okurky hadovky i polní, zavařila jsem několik dávek amerických. Rozličné druhy asijské salátové zeleniny, ta zjara a nyní. Také saláty, ředkvičky, natě petržele i koriandru. Hrášek.
A všechno jsme snědli, zamrazili,zavařili. :vytlem:
Ovoce vyjma třešní luxusní, i merunky.
Letos si není na co stěžovat. A nyní na podzim je vody tolik, že všude vytéká a bublá. Ráj.
Na fotkách je salátová zeleninka, kterou jíme nyní, je v pařeništi a má ráda chladno podzimu a brzkého jara.
Přílohy
20251031_115819.jpeg
20251031_114353.jpeg
20251031_114349.jpeg
20251031_114344.jpeg
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3382 poděkování
Dostal poděkování: 6542 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Jani, já vždycky když čtu a vidím to Tvoje zahradničení, tak jen srdce radostí plesá. A říkám si, jak to při tom všem zvládáš! Je to nádhera! :srdicko:

Děkuji za ocenění mé cibule. Já nemám s čím srovnávat, tak jí beru prostě jako “cibuli”. :vytlem: výnosy jsou stabilně moc dobré, za to jsem opravdu moc ráda!
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Pozvolna přecházím na trochu jiný způsob pěstování. Je na to třeba využít všechnu zelenou hmotu , kterou má zahrada vyprodukuje a podestýlky od slepic a králíků.
Například v mé anglické předzahrádce jsem celé roky marně bojovala s bršlicí. Otřesné to bylo. Vždy po pár letech jsem se pokoušela bršlici vyrývat rycími vidlemi. Hnus to byl.
Před třemi lety cca jsem začala takto, co ostříhám, drobnějšího, to vše zůstane na místě, pod keři. Když se začne topit, hustě zasypu plochu popelem ze dřeva, a to zas pěkně pokryju pilinami či štěpkou. Letos byla bršlice fuč. Nikde nic.
Na zeleninu mám dvě plochy. Nejprve jsem dělala kompostozáhony jen dva, na rajčata a na dýně. Když jsem potřebovala zrušit jahodiště, které bylo také plné bršlice, na podzim předloni jsem na něj začala navážet vše, podestýlku, listí, všechny zbytky likvidované zeleniny, padanky jablka i hrušky, posekanou trávu, prostě všechno. Sem tam prosypu popelem a vápnem. Dýně a cukety na tom rostly báječně, bršlice jistě dole zhynula, od podzima zas pokračuji s vrstvením. Mimo to se snažím pokrýt i ostatní hlínu, vyjma oddílu na česnek. Až ho zasadí manžel, zasypeme ho pilinami. Ostatní hlínu pokrývám v nevelké výšce, také vším, prohodím to cereritem vápnem popelem, přes zimu na to prší sněží, na jaře shrábnu, a zbytky dám na skutečný kompost. Půda je kyprá, akorát pohnojená, měkká, nezarůstá . Je možno použít i slámu, ořezky ze zeleniny z kuchyně, atd.
Občas, za pár let, se zaryje kompost , hnůj a pod. Není třeba stále s půdou hýbat, okopávat a podobně. Pokud je třeba projedu plečkou. Podříznu kořeny. Něco vytrhám. Také odpadlo to vožení všeho dolů k lesu na kompost, a pak zas to vožení zpět. :usmev: Mám vlastně takové malé komposty vsude na záhonech. :vytlem:
Je to výrazně méně pracné.
Střídám místa na plodiny.
Uvidíme.
Nekupuji v obchodě žádné ovozel. Po celý rok. Dávám i dětem. Jen brambory nemáme vlastní, na to byl třeba ještě záhon. V okolí je mnoho malých pěstitelů, tak mám kde nakoupit. A vím kde a jak pěstují.
Nyní je na zahradě asijská salátová zelenina,ředkvičky, mangold, maliny překvapivě stále na keříkách, hrušky, jablka, taky jste si všimli, že ovoce, které ponecháte na stromech a nyní ho trháte k snědku je krásně vyzrálé a velmi chutné? Dále petrželka, šnitlýk, v létě setá mrkev, zimní porek, ve skleníku jsou ozimé saláty, ještě malé.
Papriky máme sklizené ale drží, cukety, dýně hokaido a špagetové. Stále je co jíst z vlastních zdrojů.
Samozřejmě ve sklepě mrkev petržel červená řepa, celer je na záhoně, musím ho sklidit. Zelí v soudku.
Rajčata a okurky jíme jen pokud máme vlastní. Nijak nic nestříkám.
Dena
Dal poděkování: 1666 poděkování
Dostal poděkování: 551 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Dena »

Jano tvůj přístup k zahradničení je pro mě inspirující. Je rozumný, šetrný k přírodě s výbornými výsledky. Vidím za ním spoustu práce, zkušeností i radost z té zahradní tvořivosti. Ať se ti pořád dobře daří nejen na zahradě!
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Děkuji Deno, nepochybuji o tom, že i ty jsi skvostná zahradnice. Když srovnám jak jsem před padesáti lety začínala, všechno rýt, všechno okopávat, plevel pryč ,vyrovnané řádky. Bylo to moc práce. A v průběhu jsem vypozorovala, že Příroda to umí nejlíp a ta má nerada holou hlínu,hned se jí snaží zaplnit. Vždy se objeví půdokryvné plevele první. A zvířátka v hlíně také moc nechtějí být vyrušována. :andel:
Tak zkouším a zkouším.
Dnes manžel zasadil česnek. 220 stroužků. Hned jsem zasypala pilinami. Pak popel, pak piliny. Česnek vůbec neokopávám. :usmev:
Kouťák
Dal poděkování: 8553 poděkování
Dostal poděkování: 4329 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Kouťák »

Jani,děláš to perfektně.Já omezuji,omezuji,omezuji.Skleník jsem už vyčistil,navezl do něho kompost a budu čekat na jaro.Záhon na brambory mám navezený a divoká zahrada ať si roste jak chce.Trochu česneku nasázím a z jara nějakou zeleninu a to bude stačit.Nyní jen hrabu lupení a odvážím.Asi si vezmu motorovku a budu to řezat u země.Jsem holt vetchý stařec a ono to věčně nepůjde a musím být připraven.
IMG_1716.JPG
IMG_1714.JPG
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3382 poděkování
Dostal poděkování: 6542 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Vetchý stařec nejseš, ale při té výměře, co máš, je rozumné trochu tu obhospodařovanou plochu umořovat.. :promin:
:Hhippie: Bubáci forever!
Odpovědět