Hierarchie ve stádě
-
Františka.
- Dal poděkování: 5577 poděkování
- Dostal poděkování: 4640 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hierarchie ve stádě
Už nějakou dobu pozoruju ve stádě mírné třenice, jen občasné, které zřejmě souvisí s budoucím vedením stáda. Zatím je vše při starém, ale nástupkyně se asi musí vyprofilovat dřív, než skončí současná vůdkyně. Vypadalo to na její dceru, ale té je 6 roků. Je tu ještě jedna starší rohatá a ta si dělá nárok na tuto funkci. Vypadá to, že mladší ji respektuje, nijak s ní nezápasí a zařadila se pod ni. Možná hrají roli i zkušenosti té starší. Je jí ale už 10 let, takže nevím, jestli je reálné, aby stádo opravdu vedla. Možná si to jen chce na chvíli užít, napůl se současnou vůdkyní. Kdyby totiž měla o své vůdcovství zápasit, nevyhrála by. Ale takhle nějakou taktikou spoluvládne aspoň nějaký čas. Je hodně zajímavé pozorovat vztahy mezi jednotlivými kozami, jejich postavení a chování nejen v této souvislosti.
-
jupik
- Dal poděkování: 88 poděkování
- Dostal poděkování: 823 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Mám pocit, že většina třenic začíná s říjí. U ovcí i u koz. Když už jsou boje moc tvrdé, vždycky vyrazí jiná koza usmiřovat, rozhánět. Jenjednou jsem tu měla kozu, do které se pouštěly snad všechny, byla odjiného majitele a v době říje ji nezachránila ani to, že už měla ve stádě svoje kůzlata.
-
čobanak
- Dal poděkování: 1837 poděkování
- Dostal poděkování: 1458 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Ještě se vrátím k tomu polovičnímu vedení 10leté kozy. Stará vůdkyně už nestačí jít vepředu, ale dokud chodila, stačilo na ni za volat, všechny otočila a šla za mnou. Ta poloviční kráčí vepředu, všechny opravdu vede, ale špatně už slyší, takže na ni můžu volat, jak chci, a ona jde, kam si myslí, že má jít. Je to někdy k zbláznění, někdy komické, ale naštěstí tam jsou ještě další kozy, které mě poslechnou a otočí se a jdou za mnou. Když tahle zjistí, naštěstí velmi brzy, že už za ní nikdo nejde, otočí se a jde taky správným směrem. Holt to s těmi starými je jako s lidmi. Hluší, slepí, mizerné zuby, ale chtěli by řídit svět
. Tak ti mladší musí dělat, že jim to dovolí, ale udělat věci podle svého, aby byli všichni spokojení.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3406 poděkování
- Dostal poděkování: 6559 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Františko, vždy mě moc baví Vaše vyprávění s příběhy Vašeho stáda! Děkuji! 
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Od podzimu s námi už není stará vůdkyně. Dožila se 14 let a i když už asi 2 roky nestačila stádu, někdy si chodila vlastními cestami nebo chodila hned mně po boku místo se stádem, držel se ve stádě řád. Ani po půl roce není nová vůdkyně, sem tam se objeví menší půtky, ale výrazná osobnost, rohatá a silná koza, chytřejší a kurážnější než ostatní, tam není. Dělá mi to problém, protože nedokážu pracovat se všemi zároveň. Přivolala jsem dřív vůdkyni nebo její blízké, šlo celé stádo. Teď můžu volat a někdy někdo jde a ostatní se přidají, ale také někdy ne. Poměry mezi kozami jsou celé zpřeházené a protože není vůdkyně, její pozici zčásti nahrazuje hlavní kozel. On i druhý, mladý kozel, chodí v čele stáda nebo ho otáčí, pokud zavolám, i když zdaleka není tak spolehlivý, jak jsem z dřívejška zvyklá. Ale zřejmě cítí neklid a nejasnosti ve stádě a snaží se to vyrovnat. Dřív chodil vzadu a hlídal kůzlata, teď na to nemá čas. Nová vůdkyně by byla opravdu zapotřebí, ale znamenalo by to docela určitě tvrdé boje. Krátký čas to vypadalo, že vedení převezme dcera původní vůdkyně, ale je už také dost stará a bojechtívé mladší ji porazí, kdyby s ní začaly doopravdy zápasit. Starší nechtějí respektovat mladé, mladé málo poslouchají starší a sice je mezi nimi v podstatě klid, jenže je to na škodu věci.
-
Vlaštovka
- Dal poděkování: 27 poděkování
- Dostal poděkování: 327 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
To je velmi zajímavé pro mě. Myslela jsem, že zvířata automaticky po chvíli přetvoří hierarchii a automaticky bude nejsilnější vůdce. Nenapadlo by mě, že to nechají tak...a budou fungovat bez vůdce
zajímavé....no....já bych byla raději, kdybych vúdce neměla
ta Elvíra se dost zklidnila mi přijde, ale i tak se chová u jídla jak..........

Krásný den všem! 
- andre.marek
- Dal poděkování: 1330 poděkování
- Dostal poděkování: 1550 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Také bych čekal, že se okamžitě nějaká vůdkyně objeví a bude se snažit prosadit. Hlavně v té velikosti stáda co máte. Jsem zvědav na další vývoj.
- PavelIV
- Dal poděkování: 6280 poděkování
- Dostal poděkování: 3697 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Já bych řekl, že právě čím větší to stádo je, tak je pro kozu těžší se dostat na vrchol. Už jsem měl ve stádě 10 krav taky situaci, že 3 elitní krávy (nadřazený všem ostatním) to mezi sebou měly tak, že každá nad jednou dominuje a jedný se podřizuje. Takže dostaly balík sena, ostatní k tomu vůbec nešly a tyhle 3 blbky se tam točily dokola
Pak to Jitka rozsekla a byla dlouho nejsilnější i nejrozumnější.
Než jsem dovezl poslední 4 Dexterky, tak jsem tu měl 4 do dvou let a 2 desetiletý (a dceru jedný z nich, ale ta se nechá šikanovat i od 8 měsíčních telat) - jedna z nich Týna ovládla všechny ostatní, ale svojí vrstevnici se podřizovala. Jak jsem přivezl další, mohutnější 4, tak 3 z nich stádo úplně silou ovládly, ale musím říct že Týna je pořád taková rozumná. Ty nový mají 2-4 roky stáří. Jenže na ovládání stáda je to nejjednodušší přes Blaženu, ta je na 3. místě, ale zdaleka nejvíc ochočená, až drzá. Je teda opatrná, aby člověku rohem neublížila, ale skoro musí zkontrolovat člověku všechny kapsy
No a ty 4 celkem ochočený mi pomohly naučit i ten zbytek žrát suchej chleba, což manipulaci se stádem dost usnadnilo
Pak to Jitka rozsekla a byla dlouho nejsilnější i nejrozumnější.
Než jsem dovezl poslední 4 Dexterky, tak jsem tu měl 4 do dvou let a 2 desetiletý (a dceru jedný z nich, ale ta se nechá šikanovat i od 8 měsíčních telat) - jedna z nich Týna ovládla všechny ostatní, ale svojí vrstevnici se podřizovala. Jak jsem přivezl další, mohutnější 4, tak 3 z nich stádo úplně silou ovládly, ale musím říct že Týna je pořád taková rozumná. Ty nový mají 2-4 roky stáří. Jenže na ovládání stáda je to nejjednodušší přes Blaženu, ta je na 3. místě, ale zdaleka nejvíc ochočená, až drzá. Je teda opatrná, aby člověku rohem neublížila, ale skoro musí zkontrolovat člověku všechny kapsy
No a ty 4 celkem ochočený mi pomohly naučit i ten zbytek žrát suchej chleba, což manipulaci se stádem dost usnadnilo
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3406 poděkování
- Dostal poděkování: 6559 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Pak by mě zajímalo, jak to mají ovce.
Protože moje ovce reagují veskrze všechny na zavolání (ty starší kdykoli, 2 mladé plašanky málo) a ty, co jsou nejmazlivější, mi pomáhají manipulovat stádo, protože člověka následují.
Ale když je sleduji, jak se třeba pasou, nebo když se přesouváme, jsou vždycky v jednom chumlu a neumím říct, kdo stádo vede.
Pokaždé ta, co je zrovna nejzvědavější, bych řekla
Protože moje ovce reagují veskrze všechny na zavolání (ty starší kdykoli, 2 mladé plašanky málo) a ty, co jsou nejmazlivější, mi pomáhají manipulovat stádo, protože člověka následují.
Ale když je sleduji, jak se třeba pasou, nebo když se přesouváme, jsou vždycky v jednom chumlu a neumím říct, kdo stádo vede.
Pokaždé ta, co je zrovna nejzvědavější, bych řekla
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Pavel se myslí dotkl toho podstatného. Moje stádo je dost velké a aby tam jasně některá zvítězila, musela by porazit hodně koz, boje by byly tvrdé a dlouho by to trvalo. Možná tam není povahově žádná vhodná, o nic ji nejde, nažerou se všechny a na vedení je potřeba mít ctižádostivost. Žádná nemá silnou touhu po moci. Zatím jsme se bez staré vůdkyně neocitli v nebezpečné situaci, kdy by bylo potřeba jasné řízení - běžet na jednu stranu nebo domů apod., ale všichni, ne aby se stádo ve zděšení rozptýlilo všude a třeba ztratilo kůzlata. Pro mě je to otravné, žádné delší trasy chodit nemůžeme, protože se na ně nemůžu spolehnout, nejsou jednotní.
Je to samozřejmě i úkol pro mě, abych je zase přesvědčila, že mě mají poslouchat. Budu si muset nějakou důraznou kozu vybrat a jí se věnovat a třeba se to přenese dál, když ona mě bude poslouchat. Původní vůdkyně se projevila jasně ve dvou letech a ve třech získala vedení, ale tehdy bylo stádou menší a ona jen přidávala každoročně do svého područí další kozy. Teď je situace jiná. Jsou všechny takové mírné, asi jak je vycepovala, že si nesmí vyskakovat.
U Hippie asi není vůdkyně. Profesor taky psal, že nemá ve stádě vůdkyni.
Je to samozřejmě i úkol pro mě, abych je zase přesvědčila, že mě mají poslouchat. Budu si muset nějakou důraznou kozu vybrat a jí se věnovat a třeba se to přenese dál, když ona mě bude poslouchat. Původní vůdkyně se projevila jasně ve dvou letech a ve třech získala vedení, ale tehdy bylo stádou menší a ona jen přidávala každoročně do svého područí další kozy. Teď je situace jiná. Jsou všechny takové mírné, asi jak je vycepovala, že si nesmí vyskakovat.
U Hippie asi není vůdkyně. Profesor taky psal, že nemá ve stádě vůdkyni.
- PavelIV
- Dal poděkování: 6280 poděkování
- Dostal poděkování: 3697 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Hhippie, to není tak, že by hlavní kráva o všem rozhodovala. Stává se, že se jde pár set metrů napít jenom část stáda. Prostě jednu napadne, že by se napila, tak jde. Většinou se přidají všechny, ale ne vždycky.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Nejspíš to je podobně jako u koz - vůdkyně rozhoduje o tom, o čem chce rozhodovat. Něco je jí jedno nebo to uzná za vhodné.
-
Jana P.
- Dal poděkování: 6066 poděkování
- Dostal poděkování: 6789 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Naše ovce jsou zas na letních pastvinách, manžel je tam včera převedl,sám, já byla v práci. Říkali jsme si, že je tak pěkné počasí, že si tam ještě nahledají. Denně je chodíme kontrolovat, dnes jsem je vyfotila, přitom mne ani nenapadlo, jak je zřejmá jejich nová upevněná hierarchie.
Až doma, když jsem koukla na fotky. První jde nová vůdkyně, už si postavení pěkně upevnila, za ní její dvě dcery, první z lonska a druhá letošní. Pak jde její matka. Měla vůdkyni jako své první jehně, jedináčka. Pak měla trojčata která ukojila, a vloni také trojčata, ale jedno z nich záhy omítla. V létě měla podivnou nemoc, jeden den , bylo horko, prostě zůstala ležet na patvině, na břiše a nemohla jsem jí postavit na nohy. Nežrala nepila, strávila jsem s ní obtížný den , k večeru dojel vet, zatáhli jsme jí do ovčína, dal jí nějaké injekce a poručil jí bohu. Já jí pak dávala glukopur, napít, uhlí…no nakonec se zvedla, byla ještě dlouho unavená. A je taková pomalejší, do vůdcovství se nikdy nehrnula. Nyní je naše nejstarší ovce, čtyřletá.
A poslední v řadě kráčí beran, strážce bezpečnosti.
Jeho chování u nás vítáme s radostí. Je klidný, neplaší se, blízko k nám nechodí, nijak na nás nedoráží. Respekt.
Je u nás od konce srpna. Zdá se, že tuto sezonu budeme mít jehnata už v koncem ledna začátkem února. Snad Příroda dá ne příliš chladný únor.
Až doma, když jsem koukla na fotky. První jde nová vůdkyně, už si postavení pěkně upevnila, za ní její dvě dcery, první z lonska a druhá letošní. Pak jde její matka. Měla vůdkyni jako své první jehně, jedináčka. Pak měla trojčata která ukojila, a vloni také trojčata, ale jedno z nich záhy omítla. V létě měla podivnou nemoc, jeden den , bylo horko, prostě zůstala ležet na patvině, na břiše a nemohla jsem jí postavit na nohy. Nežrala nepila, strávila jsem s ní obtížný den , k večeru dojel vet, zatáhli jsme jí do ovčína, dal jí nějaké injekce a poručil jí bohu. Já jí pak dávala glukopur, napít, uhlí…no nakonec se zvedla, byla ještě dlouho unavená. A je taková pomalejší, do vůdcovství se nikdy nehrnula. Nyní je naše nejstarší ovce, čtyřletá.
A poslední v řadě kráčí beran, strážce bezpečnosti.
Jeho chování u nás vítáme s radostí. Je klidný, neplaší se, blízko k nám nechodí, nijak na nás nedoráží. Respekt.
Je u nás od konce srpna. Zdá se, že tuto sezonu budeme mít jehnata už v koncem ledna začátkem února. Snad Příroda dá ne příliš chladný únor.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Ano, to je úplně příkladné, i s tím beranem vzadu, čemuž se spousta lidí diví a nepozoruje to u sebe. Přitom máte asi nejmenší množství zvířat, aby se dalo nazývat stádem, a už to tam je založené.
-
Jana P.
- Dal poděkování: 6066 poděkování
- Dostal poděkování: 6789 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Máte pravdu, stádečko je to malé. Ale pokud jsou čtyři ovce a beran, bylo to, alespon u nás, vždy viditelné. Tedy pokud je beran dospělý. A tento už je bezmála dvouletý. Je pěkně stavěný,hodný, ve smyslu, že si hledí pastvy, ovcí, a nijak nevymrzuje nikoho.
A vůdčí ovci poznám okamžitě, tedy pokud je stanovena. U nás bylo jen jedno přechodné období. Poté co vloni zjara pošla vůdčí ovce,nová, tak ta stará byla moc stará a tak chvíli trvalo, než nastoupila další.
Když máme pak jehnata, tak je stádo větší, třeba o osm i deset kusů, ale mládež je v hierarchii projevuje jako malé děti.
Kočkuje se mezi sebou, beránci poměřují ega, ale zas jen mezi sebou.
A vůdčí ovci poznám okamžitě, tedy pokud je stanovena. U nás bylo jen jedno přechodné období. Poté co vloni zjara pošla vůdčí ovce,nová, tak ta stará byla moc stará a tak chvíli trvalo, než nastoupila další.
Když máme pak jehnata, tak je stádo větší, třeba o osm i deset kusů, ale mládež je v hierarchii projevuje jako malé děti.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.