vejce

Slepice, kachny, husy. Co vše se pro ně dělat musí? Jak postavit kurník? Kachník? Nejlepší plemena? Kde koupit chutná krmiva? Funkční druhy líhní? Za kolik letos prodat vejce?
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3406 poděkování
Dostal poděkování: 6559 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: vejce

Nový příspěvek od Hhippie »

Jinak nechci odvádět od františčina zajímavého dotazu… jen přiložím svůj poznatek ohledně velikosti letošních vajec:

Mám tu: 3 greenshelly, 2 darkshelly a 5 hnědých prokreslených slepic (ne jako klasické hempšíry).

Vejce jsou stabilně: malé od greenshell (nejčastěji pod 60 g), standartně malé od hnědých (kolem 60 - 63 g) a gigantické od darkshell - kolem 75 - 90 g.
Slepice jsou všechny stejně staré, loňské jarní líhnutí.
Už dříve jsem měla dobré zkušenosti s moraviemi… černé slepice se mi líbí, takže další nákup budu asi směřovat tím směrem. Ne, že bych potřebovala gigantická vejce, ale spíš fakt nechci moc malá vejce… pokud to mám prodat za nějakou rozumnou cenu (nejvíc stojí pořízení, které “je třeba” dostat zpět.. a to je u nosnic podobné..), tak potřebuji, aby byla vejce reprezentativní. A ne sice pěkně zelenkavá, ale nedržící v platíčku :ajeje:
Taky zkušenost :souhlas:

A holky teď musím moc pochválit - konečně se roznesly! Dnes jsem prvně sebrala dokonce 9 vajec!! :souhlas:
Přílohy
IMG_2873.jpeg
IMG_2870.jpeg
:Hhippie: Bubáci forever!
přezdívka
Dal poděkování: 429 poděkování
Dostal poděkování: 1200 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od přezdívka »

Než dám vejce z baráku, tak projdou přes třídící linku. Linka - tedy já - dá stranou vejce malá a taky hodně velká a ta co jsou trochu víc zmazaná. I když se snažím, aby měly sucho a čisto, tak se jim přeci někdy podaří je zmazat. Dávám do krabiček od vajec velikosti M. To je taková míra velikosti. Vejce mají mezi 55 - 65 g. Co je jinak je pro rodinu.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Jj, děláme to taky tak. Ono ty obry stejně nejde převážet, páč nejde zavřít krabička :vytlem: jednou se ke mě dostala krabička na vejce XL - ta jim byla krásně akorát :souhlas:
Zašpiněná vejce někdy jdou a někdy nejdou očistit. Používám na to umělohmotnou “drátěnku” na nádobí. Ty, co nejdou, jsou pro nás a prostě je těsně před přípravou omyji.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Dnešní supermanka si hrála na husu asi :))
Vejce má 130 g a fakt se nikam nevejde. Leda na volno do ledničky :vytlem:
Přílohy
IMG_3933.jpeg
Františka.
Dal poděkování: 5577 poděkování
Dostal poděkování: 4640 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

To už jde o zdraví. U lidí by to bylo na císaře :vytlem: .
Možná není ta slepice úplně v pořádku, to se neděje jen tak, ne?
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Ona snáší odjaktěživa daleko větší vejce než ostatní slepice. Prostě rekordmanka. Ale souhlasím, že tohle už je o zdraví… ale co nadělám :nevim: Druhá darkshella sedí na vejcích. Ta má vejce jen o maličko větší než ostatní. Greenshelly mají zas menší a štíhlejší vejce než ostatní slípky..
Františka.
Dal poděkování: 5577 poděkování
Dostal poděkování: 4640 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Sice je už delší den, takže slepice snášejí víc než před dvěma ěsící, kdy vlastně nebylo nic. Ale začaly tak najednou a přímo rekordně, že jsem z toho až nesvá. Mám 8 slepic, z toho jsou tři stařenky, jedna polostařenka a 4 mladé. Vůbec se nesnažím mít víc vajec a 4 denně by i stačila bohatě. Jenže snášejí většinou 6, včera dokonce 8 vajec. Kromě teplejšího počasí, delšího dne a trávy, která je určitě důležitá kvůli vitamínu E, měly v poslední době několik kozích žaludků. Žaludek sám o sobě sice zobou, ale nejradši jsou, když ta udělají díru a dostanou se na fermentovaný obsah. Že by tohle mělo tak velký vliv na snůšku? Možná by pak bylo opravdu dobréjim na zimu dělat jemnou siláž. Chystala jsem se k tomu, ale neměla jsem pak krátku trávu. Zkoušel jste to někdo? Nebo třeba máte stejnou zkušenost s těmi žaludky, že by pak byla vyšší snůška?
DAD David Abrahám
Dal poděkování: 2297 poděkování
Dostal poděkování: 5054 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

Holky se nemůžou dohodnout, která velikost je nejlepší :vytlem:
20250420_152143.jpg
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Máš tam mnoho různých stáří?
DAD David Abrahám
Dal poděkování: 2297 poděkování
Dostal poděkování: 5054 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

Nic strašnýho, od první do třetí snáškové sezóny
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Prosím, máte někdo tip, jak poznat, která slepice nese vadná vejce? Už asi 3 měsíce některá ze slepic snáší vejce se slabou nebo kožovitou skořápkou a pokaždé jsou od něj, jak ho slepice rozšlapou, špinavá ostatní vejce. Děsně mě to štve, ale jsem před výměnou slepic na podzim a nejsou nijak staré, tak mě to překvapuje… :nevim:
Přílohy
IMG_0534.jpeg
přezdívka
Kontaktovat uživatele:

To se poznat nedá, jedině chytit při činu. Do krmení přidat víc skořápek nebo Pllastin nasypat na brambory, aby se na nich udržel. Jinak zbyde na dně žlábku.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

To těžko pomůže. Skořápky dostávají. Je to jen jedno konkrétní vajíčko. Ostatní mají vždy skořápky v pořádku, silné..
Ale děkuji, Přezdívko :souhlas:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Asi jsem toho už část psala, ale nevím co, tak to shrnu:
Tak jsem donakoupila budoucí nosnice. :andel:
Slepice jsou od 18.týdnů do začátku snášky. Mám z vlastního odchovu z nakoupených kuřat nějaké maransky (nejspíš jedna “kuřice” začne v budoucnu kokrhat a jedna amroksa taky :ajeje: )… a nakoupila jsem 7 obyč brown, 3 různobarevné dominanty, mám tu jedno leghornku a teď 5 greenshellek. Tak by měla být plata pěkně barevná.
Snad se holkám bude dařit dobře a budou přinášet užitek a radost.
Chca nechca, když má člověk část vajec na prodej, musím počítat… když bude každá snášet alespoň dva měsíce, tak se zaplatí… pak už bude část na výdělek a část na krmení a investice. Sice úplně nevím pořád, jestli je to vlastně na výdělek… ale dokud to člověka baví, tak je to fajn.
Jediné, co mám pocit, že fakt něco vydělá, když se nic nepodělá, jsou ti brojleři.
Ale u všeho jsme prostě rádi, že z toho jsou produkty na doma a to je nejdůležitější! :srdicko:
A za každé krásné čerstvé vajíčko je člověk rád!
Starým slepicím, co jsem přemístila dočasně do voliéry, než se mladé roznesou, jsem vytvořila výběh na trávě, tak jsou nadšené. Svůj výběh už zničily po těch 3 letech, tak mají zas co zobat krom každodenně nasekané čerstvé trávy od manžela.. :souhlas:
Dokonce jedna ulovila dospělého slimáka a s chutí rozzobala a sežrala. Tak to mě překvapila! :souhlas:
Mám tu připravený materiál na stavbu mobilního kurníku, tak na to se chystám a příští rok by už mohly mít takovéhle bydlení… tak snad vše klapne!
Taky už je mě putují pletiva, tak až bude kurník volný, přes zimu udělám zabezpečení a natáhnu pletivo zevnitř po celém obvodu. Aby se tam dalo chodit vzpřímeně, slepice se neprotahovaly ven obdélníčky v pletivu a zároveň se nedostala škodná dovnitř.
Na to se moc těším! :srdicko:
Přílohy
IMG_0825.jpeg
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Nedalo mi to a koupila jsem dvě snášková hnízda. U starších slepic máme u některé špatnou skořápku a všechna vejce jsou pak pošlapaná a omatlaná od toho rozšlapaného.
Slyšela jsem na tohle od chovatelů chválu, tak uvidím. Zatím umístím jedno a uvidím, jak se to ujme :souhlas:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Tak mám nové jarní slepice.
Zas je něco blbě.
Asi zkusím přecházet na nové slepice na jaře, než na podzim. Ikdyž to nejsou drůbežárenské odchovy, stejně se mi děje zas, že mi jich část pšíká, tedy je nemocná, tedy nenese. Resp.se neroznesla. A to je z různých chovů..
Moje staré slepice, které se s těmihle nepotkaly, jsou v pořádku - a to v o dost náročnějších podmínkách, protože nemají kurník..
A některá vejce jsou jak od křepelek… tak snad se co nejdřív zvětší. Člověk za ten 1,5 roku vždycky zapomene, jak maličká jsou ta vajíčka první týdny… kort když na konci snůšky jsou většinou L - XL! :souhlas:
Ze skoro 20 mladých slepic máme denně do 10 vajec… prostě žádná hitparáda. Z 5 greenshell a 1 arakauny - to je jediné prokazatelné… je denně 1 - 2 zelená vejce. A to ještě mám pocit, že nejčastěji ta arakauna (je o fous sytější barvou..)… tak tam fakt nevím, co s tím. Ty zrovna když přišly od paní majitelk, tak podle mě musely být před snůškou… otázka je, zda krmí ona nebo já blbě.. :nevim:
7 issa brown snáší, řekla bych, veskrze dobře, pak jedna bílá s bílým vejcem, taky vcelku pravidelně… takže největší zádrhel je asi u těch greenshell :ajeje: ale člověk do nich nevidí… a neřeknou a neřeknou :nevim:
Přílohy
IMG_1617.jpeg
IMG_1618.jpeg
IMG_1619.jpeg
přezdívka
Kontaktovat uživatele:

Gren slepice jsou kříženky s maranskou. A maransky nastupují do snášky docela pozdě. Nejdříve v 6 měsících, ale klidně až na 7. Ještě je nezatracujte.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Tak jo, díky za podporu. Nebudu tedy předčasně klesat na mysli :ruzicka:
Odpovědět