Bosorčina zahrádka 🥕🍎🧄

Zelenina
Jana P.
Dal poděkování: 6209 poděkování
Dostal poděkování: 7119 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Bosorčina zahrádka 🥕🍎🧄

Nový příspěvek od Jana P. »

Deno překrásné místečko pro posezení s kávičkou. Pivonky máš božské.
Moje mamka zahradničila prakticky do konce svého života, poslední dva tři roky tedy,dle stavu mysli, někdy řezala a stříhala to, co opravdu nedávalo smysl, většina přežila. Ale jestě poslední léto si vysadila tři rajčata, pak ovšem zapomněla, že jsou k jídlu. Zemřela v bezmála 94 letech. Zahradu neměla velkou,ale vždy vypěstovala hodně jídla pro sebe. Vyjma posledního měsíce, stále žila v bytě v domě, který postavili s tatínkem a s námi. Od roku 1968 do 2024.
Já,až se podaří konečně realizovat ČOV,čekáme na povolení už celý dlouhý rok. Tak trochu zahradu přepracuji, tedy její střední část. Aby byla trochu více slunná, a pak zasadím pivonky,růže a jiné trvalky kolem takového hezkého posezení, jako máš ty. ♥️
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3714 poděkování
Dostal poděkování: 6805 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Pivoňky miluju. Zasadila jsem si pro začátek dvě. Ale taky se jim moc nedařil. Mají poddolované kořeny a musela bych asi hodně zalévat, aby měly z čeho kvést… a já mám v hlavě nastaveno, že o okrasné rostliny se potřebuji starat co nejmíň, takže holt někdy něco vykvete, jindy ty květy napůl pomřou.
Stejně jako většina plodů malin a ostružin například. Rostliny mají sílu na sebe sama a odnožování, ale na tvorbu květů nebo plodů už téměř ne… takže v tomhle směru je to taky smutné… ale třeba to postupně nějak vyladíme a vychytáme ty bolístky hlodací :ajeje:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Včera jsem zasela polní okurky. Porostou do obou stran podložené textilií, jak se rozrostou ještě jí roztáhnu, po sklizni ji dám pryč samozřejmě.
IMG_3668.jpeg
Jahodiště. Letos jsou sazenice krásné silné hodně kvetou plody ještě nezrají, asi v červnu.
IMG_3671.jpeg
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3714 poděkování
Dostal poděkování: 6805 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Jani, promiň, asi jsem Tatar… okurky rostou jakoby ze středu do boků na tu fólii?

Já bych moc ráda používala fólii… ale bojím se, že se zas rozpadne a zadělá mi další záhony :zed:
Tamta měla být taky odolná proti UV. A byla úplně nová. A rozložila se do 14 dnů!!!
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

To se mi nikdy nestalo, používám černou netkanou textiii i opakovaně, na tyto účely. Musel to být nějaký šmejd, ono se to na první pohled nepozná.
Ano okurky porostou od středu do stran, nasměruju je tam. A takto bezpečně vím, kde zalévat. Když se porost rozroste, není vidět, kde vylézají sazenice ze země, a tak se zbytečně polévají listy a urychlí to plísen.
čtenářka
Dal poděkování: 2321 poděkování
Dostal poděkování: 767 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od čtenářka »

Kamarádka, když sází semínka okurek do země, má v textili jen vystřiženou díru cca 10 cm a aby věděla, kde zalévat, tak tam hned dá tyčku. Už to dělám taky tak :mrk:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Jahody jsou přehuštěné, je to kontraproduktivní. Na podzim jsem je hodně ponechala svému osudu, přirostlé sazenice málo odstranila a mám to. 🤦🏻‍♀️Po zimě a deštích, kdy už tam byly malé jahody, nyní mají dosti bortrytidu. Ani sklizen není příjemná, není kam šlápnout, motám se v tom. zatím cca 4 kila, ještě to bude více. Ale toto už nesmím dopustit! (říkám si to pokaždé)letos na podzim ale do toho půjdu, vytvořím opravdu mezery mezi řádky i mezi sazenicemi, namulčuji štěpkou a slámou. Tak určítě. :blazen:
Přílohy
IMG_4171.jpeg
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Třešen,sedmiletá, letos urodila mnoho plodů, naštěstí už je ptactvo a feny pomalu likvidují. Třešní jsme se opravdu přejedli. Pokud se něco urodí ve velkém množství, tak se toho v té době přejím, a pak to nemusím dlouhooo ani vidět, natož jíst. :vytlem: Letos bylo mnoho salátové zeleniny a třešní, zatím. Nyní se přejídám jahodami. Na keřích je také mnoho zimolezu. To ani nestačíme sníst, ještěže mám tolik :vytlem: ptactva po zahradě.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

V pondělí 5 kil. 🍓tak i marmoška. :usmev:
Přílohy
IMG_4418.jpeg
IMG_4403.jpeg
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

V posledních dnech jsem se konečně dostala k radostné práci na zahradě. Sucho pomalu přestává být vidět. Trávníky se ozelenily, největší letní sklizně pomalu končí. Ve skleníku jsou krásné papriky. Sbírám poslední polní okurky, rostliny kosí plísen. Ale bylo jich víc než jsme stihli spotřebovat. Rajčata pokračují, jíme je denně. Brambory sklizené před sobotním deštěm a jsem velmi spokojena. Cuket bylo tolik, že bych mohla zásobovat zeleninový stánek. A stále rodí. Strouhám je ovcím, slepicím rozkrojím a ony si to s velikou radostí vyzobou. Mám letos žluté. Jablek je méně, hrušek velké množství, švestky uspokojivě. Ovce si mlsají. Můžeme rotovat naše pastviny, tráva zlehka dorůstá. Je nádherný konec léta.
IMG_5304.jpeg
IMG_5307.jpeg
IMG_5300.jpeg
IMG_5298.jpeg
IMG_5297.jpeg
IMG_5303.jpeg
IMG_5302.jpeg
IMG_5295.jpeg
IMG_5294.jpeg
IMG_5293.jpeg
Františka.
Dal poděkování: 5811 poděkování
Dostal poděkování: 4954 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Ale Vy trpíte nespavostí.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Tak není to přimo takto. Někdy usnu brzy třeba už před devátou, a pak se vzbudím třeba ve tři. Ale ještě např od pěti do sedmi pak spím. A jindy zas usnu později , někdy po jedenácté a to se pak nebudím. Výhoda je, že si mohu spánek přizpůsobit. Ale že bych spala do desítí i déle jako za mlada, to je pryč. 😄
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Dnes jsem pokračovala v práci. Polní okurky a Bejby špagetová dýně záhony zrušeny. Pěkně jsem je vyčistila, posypala dusíkatým vápnem. A ted zvažuju zamulčovat letošní vlnou. Máte zkušenost? Prostě bych jí rozložila po záhonech. Proprší?
Na záhon po bramborách se vozí nyní všechno. Cokoliv posekáme, vytrháme, podestýlka od králíků a přidám i slámu, spadaná jablka apod. Příští dva roky tam porostou dýně, cukety a rajčata. Prostě v té nastýlce. Možná i tři. Uvidíme.
Brambory přijdou příští rok na záhon, kde už tři roky, nejméně, po jahodách, se nastýlá a rostou tam dýně a cukety. :blazen: Nic se nerylo, ale letos na podzim se poryje.
Přílohy
IMG_5316.jpeg
Odpovědět