Co nežerou divočáci?
-
Františka.
- Dal poděkování: 5577 poděkování
- Dostal poděkování: 4640 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Co nežerou divočáci?
Nemáte někdo nápad, co užitečného zasít tam, kde se pohybují divočáci? Už jsem vyzkoušela, že česnek nevyrývají. Chtěla jsem tam dát cibuli a mrkev střídavě. Ale mrkev by nejspíš žrali a tím vyryli i vedlejší cibuli. Takže mrkev ne. Jen cibuli. Budou tam dýně, ty taky nežerou. A dál? Nemyslím stromy a keře.
- Berrynator
- Dal poděkování: 4 poděkování
- Dostal poděkování: 373 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Co nežerou divočáci?
To by neprošlo, to by mi myslivci zlikvidovali. Bylo by víc škody od nich než od prasat. Já se s nimi (s prasaty) nějak sžiju, zatím to jde. Naopak jsem ráda, že když navezu hnůj, nemusím s ním vůbec nic dělat a rozryjou a roztahají ho pěkně do stran, nic se nemusí uhrabávat ani zarývat, jen sít nebo sázet. Ale holt tam nemůžu mít nic, co má hlízy nebo jedlé kořeny. Nejsem žádný kolchozník, jen jsem si myslela, že třeba někdo má zkušenost s tím, co mu nesežrali.
- PavelIV
- Dal poděkování: 6280 poděkování
- Dostal poděkování: 3697 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Něco, co se sklízí dřív nebo stejně jako řepka. Jak povyroste, zalezou do ní a do sklizně skoro nevylezou
- Kouťák
- Dal poděkování: 8581 poděkování
- Dostal poděkování: 4333 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Nemusíte dělat ohradník,stačí po odvodu zasázet něco co jim nevoní a oni tam nepolezou,třeba divoká rajčata a měsíček,afrikány.Jsou další věci,které divočák nežere,jako okurky,manglod,růžičková kapusta,lichořeřišnice,křen,medvědí česnek.Nevím jak velký prostor k sázení máte,ale určitě bych to osázením vyřešil.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Tak už chytám trochu inspirace. Díky za nápady a rady. Já se s nimi nebudu přetahovat, aby tam nebyli, spíš je využiju a počítám s tím, že tam stejně budou chodit, jen rýt budou jen někde. Zajímavé je, že ryjí jen čerstvý hnůj, ten rok starý už nechávají. Je teda fakt, že ten už jednou zryli, když byl čerstvý. Řekla bych, že se s nimi nějak dohodnu
.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3406 poděkování
- Dostal poděkování: 6559 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Františko, koukám, že to máte stejně jako Kouťák s holuby... je to jistě moudré, nepřetlačovat se s přírodou. Ale chce to velkou dávku skromnosti a pokory... zatím se to učím, že většina věcí nejde po mém... třeba na to také jednou přijdu. A pak se mi bude žít daleko lehčeji... 
- Berrynator
- Dal poděkování: 4 poděkování
- Dostal poděkování: 373 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Pokora je sice hezká, ale toho si mi ovce nenažerou, takže odcamcať pocamcať
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Panejo, vypadá to, že tam budete pěstovat obilí a máte právě zoráno. Takovéhle hrůzy tam nemám, ryjí jen místy a nemám tam trávu. U Vás ten ohradník asi je nezbytný. Doufám, že se něčeho podobného nedočkám taky.
Všimla jsem si, když chodím po okolí, že prasata ryjí na stejných místech. Je tu jedno políčko, které zplundrují každý rok. Ať tam majitel dal cokoliv, vždycky to rozryli. To bude tím, že je tam dobré místo na myši. Zdá se mi, že víc než kořeny je zajímají myši. Pod travním drnem je jich víc než v obdělávaném (byť jen občas) poli.
Všimla jsem si, když chodím po okolí, že prasata ryjí na stejných místech. Je tu jedno políčko, které zplundrují každý rok. Ať tam majitel dal cokoliv, vždycky to rozryli. To bude tím, že je tam dobré místo na myši. Zdá se mi, že víc než kořeny je zajímají myši. Pod travním drnem je jich víc než v obdělávaném (byť jen občas) poli.
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem si to tu pročetl znova, protože jsem nemohl najít vhodný vlákno pro příspěvek:
Dnes jsme se synkem zase chtěli trénovat, tj. nechat holky projít klecí, samozřejmě s vidinou kbelíku se šrotem. A jak jdu s kbelikama, najednou vidím, že tou klecí nemůžou projít, skoro ani já ne. Zadek klece byl hnutej asi o půl metru. První podezřelej byl Toníček, ale při bližším ohledání se v tom místě našla rozrytá zem od divokých prasat. Nenapadlo by mě, že dokáže hnout s 500 kg klecí jenom proto, že si pod ní chce porejt
Vyfotit jsem to jako obvykle zapomněl.
Ještě k tomu, proč rejou v hnoji, někdy najdu rozrejpaný kravince a přitom do země není rejpnuto. Poučil mě známej myslivec, že z nich čuňata vybíraj brouky.
Dnes jsme se synkem zase chtěli trénovat, tj. nechat holky projít klecí, samozřejmě s vidinou kbelíku se šrotem. A jak jdu s kbelikama, najednou vidím, že tou klecí nemůžou projít, skoro ani já ne. Zadek klece byl hnutej asi o půl metru. První podezřelej byl Toníček, ale při bližším ohledání se v tom místě našla rozrytá zem od divokých prasat. Nenapadlo by mě, že dokáže hnout s 500 kg klecí jenom proto, že si pod ní chce porejt
Ještě k tomu, proč rejou v hnoji, někdy najdu rozrejpaný kravince a přitom do země není rejpnuto. Poučil mě známej myslivec, že z nich čuňata vybíraj brouky.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
To teda je pořádná síla. Určitě to neudělalo žádné selátko, ale kanec má prý asi 100 kg, to je málo na půl tuny. Možná to dělají jako kozy nebo ovce, že se rozběhnou a vrazí do toho.
Já už jsem rezignovala. Nejdřív jsem měla dojem, že moc škody nedělají. Ale nenechali nic na pokoji, pokud to nebylo za plotem. Prostě jsme všude museli postavit plot, bez toho člověk neví, kdy se co rozhodnou rozhrabat. Hnůj mají k dispozici mimo plot, ale v něm letos nehrabou. Zato rozhrabují všechny příjezdové cesty a plochy, které mi k políčku vedou. Na polích velkozemědělce neryjí.
Já už jsem rezignovala. Nejdřív jsem měla dojem, že moc škody nedělají. Ale nenechali nic na pokoji, pokud to nebylo za plotem. Prostě jsme všude museli postavit plot, bez toho člověk neví, kdy se co rozhodnou rozhrabat. Hnůj mají k dispozici mimo plot, ale v něm letos nehrabou. Zato rozhrabují všechny příjezdové cesty a plochy, které mi k políčku vedou. Na polích velkozemědělce neryjí.
-
Jana P.
- Dal poděkování: 6066 poděkování
- Dostal poděkování: 6789 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
U nás ryjí pravidelně na pastvinách a loukách mezi lesy,zvláště kde je vlhko, na okraji rybníka v bahně a v mokrých strouhách přímo v lese. Prasat je tu požehnaně ale nevídáme je, jsou chytrá.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3406 poděkování
- Dostal poděkování: 6559 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tyjo, tak to by mě tak nenapadlo! A to už jsem jich pár potkala! 
U nás je taky rozryto všude, kde je nižší tráva. Okraje cest, silnic, cestičky mezi zahradami, atp.
Potvrzuji slova pavlova známého, že pokud jsou na pozemku sem tam hromádka trusu od zvířete (kráva, kůň), tak první se zajdou porýpat v tom. U nás je mraky velkých modrých hovniválů, kteří během krátké chvíle objeví hromadu a hned jí osídlí
U nás je taky rozryto všude, kde je nižší tráva. Okraje cest, silnic, cestičky mezi zahradami, atp.
Potvrzuji slova pavlova známého, že pokud jsou na pozemku sem tam hromádka trusu od zvířete (kráva, kůň), tak první se zajdou porýpat v tom. U nás je mraky velkých modrých hovniválů, kteří během krátké chvíle objeví hromadu a hned jí osídlí
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
-
Profesor1
- Dal poděkování: 4339 poděkování
- Dostal poděkování: 4880 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Zkuste někdy praseti potlačit na rypák směrem dolů. Odhodí vás jak desetník. Jestli mě lo prase motivaci, tak ji "nadzvedlo" a posunulo.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)