Nezámrzná voda
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3443 poděkování
- Dostal poděkování: 6583 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Nezámrzná voda
Vím, že způsobů je mnoho. Pořád ale řeším optimální řešení a nemám ho.
Naše možnosti:
V zimovišti mám elektřinu a letní rozvod vody.
Na zimu máme systém takový, že když není úplný mráz, zapneme vodu do hadice a napustíme kubíkovku. Na její výpusti máme topný kabel, takže napouštět voda z ní se dá skoro neomezeně (jen jednou se nám stalo, že promrzla skrznaskrz). Nádoby, do kterých napouštíme, však zamrzají.
Tím, že nemáme vodu s tlakem, nemůžu mít napaječky typu míčové a další, které jsou závislé na tlaku vody.
Měl by někdo nějaký nápad, jak bychom ti mohli vylepšit? Přímo do vody se mi dávat kabel nechce, abych neriskovala, že si při technické závadě zabiju zvíře. Leda nějak zaizolovat nádobu a mezi stěny dát topný kabel, mě napadá…
Naše možnosti:
Na zimu máme systém takový, že když není úplný mráz, zapneme vodu do hadice a napustíme kubíkovku. Na její výpusti máme topný kabel, takže napouštět voda z ní se dá skoro neomezeně (jen jednou se nám stalo, že promrzla skrznaskrz). Nádoby, do kterých napouštíme, však zamrzají.
Tím, že nemáme vodu s tlakem, nemůžu mít napaječky typu míčové a další, které jsou závislé na tlaku vody.
Měl by někdo nějaký nápad, jak bychom ti mohli vylepšit? Přímo do vody se mi dávat kabel nechce, abych neriskovala, že si při technické závadě zabiju zvíře. Leda nějak zaizolovat nádobu a mezi stěny dát topný kabel, mě napadá…
-
Františka.
- Dal poděkování: 5610 poděkování
- Dostal poděkování: 4659 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nezámrzná voda
Nepsal tu někdo něco takového? Někde jsem to určitě četla. Dvě nádoby do sebe, mezi ně polystyren na dno a topný kabel. Ta spodní musí být zatížená, aby ji zvířata nepřevrhla a nedostala se dovnitř. Nějak takhle to bylo.
Mně obvykle nezamrzá nic kromě napáječky přes noc. Dávám pod ni hrnec s horkou vodou a rozmrzne a funguje dál. Taky jsem si říkala, že by mi asi pomohl topný kabel, ale vůbec nemám důvěru v elektrické přístroje o samotě. Uznávám, že jsem neskutečně konzervativní a je to nepraktická. Asi bych to potřebovala u někoho vidět, abych se ujistila, že někdo jiný je úplně v klidu, a ohla bych se tím klide nakazit.
Mně obvykle nezamrzá nic kromě napáječky přes noc. Dávám pod ni hrnec s horkou vodou a rozmrzne a funguje dál. Taky jsem si říkala, že by mi asi pomohl topný kabel, ale vůbec nemám důvěru v elektrické přístroje o samotě. Uznávám, že jsem neskutečně konzervativní a je to nepraktická. Asi bych to potřebovala u někoho vidět, abych se ujistila, že někdo jiný je úplně v klidu, a ohla bych se tím klide nakazit.
-
Jana P.
- Dal poděkování: 6085 poděkování
- Dostal poděkování: 6823 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tuhle jsem četla, že je dobré mít nádobu zakopanou v zemi, hladina zároven se zemí, že prý nepromrzne. Možná by pomohlo dát nádobu menší do větší a vyplnit mezeru izolací. Nebo najít podložku topnou na kterou se může nádoba postavit, ale to by asi musela být velká. Ta podložka.
Máme jen pět kusů ovcí a patnáct slepic, králíky, navíc v sadu u domu, nosíme tak 70 metrů, horkou vodu z bojleru. U ovcí je dvaceti litrový kýbl, králíci mají nerezmisky. Takže doléváme. Nyní ráno v poledne večer.
Máme jen pět kusů ovcí a patnáct slepic, králíky, navíc v sadu u domu, nosíme tak 70 metrů, horkou vodu z bojleru. U ovcí je dvaceti litrový kýbl, králíci mají nerezmisky. Takže doléváme. Nyní ráno v poledne večer.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- Kouťák
- Dal poděkování: 8608 poděkování
- Dostal poděkování: 4352 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jani,četla jsi dobře.Od roku 2011 mám zakopanou kubíkovku v zemi zároveň se zemí.Chytám do ní vodu z okapů souseda a někdy v mokrý rok i přepad jeho studny.Přes léto tam mám čerpadlo a zalévám zahradu.Tato kubíkovka nikdy přes zimu nezamrzla.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
To je zajímavé, protože já mám v zemi zapuštěné sudy, je tam jeden i zároveň s terénem a zamrzají všechny, i ten nejnižší u země. Na povrchu se Vám neudělá led?
-
Jana P.
- Kontaktovat uživatele:
Na hladinu by se mohly položit ty míče či petky
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
To nepomůže proti zamrzání, jen proti roztržení nádoby, což se stejně neděje, když jsou sudy v zemi a tlak okolní hlíny je větší než tlak ledu.
-
Pavel
- Dal poděkování: 8 poděkování
- Dostal poděkování: 53 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, Hhippie,Hhippie píše: 23 lis 2025 12:51 Vím, že způsobů je mnoho. Pořád ale řeším optimální řešení a nemám ho.
Naše možnosti:
viděl jsem na netu zajímavý nápad posílám odkaz, pokud už tam máš topný kabel a přístup na elektriku, mohlo by to fungovat.
https://www.tiktok.com/@hepathimassa/vi ... 1dhh2tBDiY
- Kouťák
- Dal poděkování: 8608 poděkování
- Dostal poděkování: 4352 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Františko,ještě se nikdy led na povrchu neudělal,Ten solár to není rozmrazování,to je na čerpadlo.Františka. píše: 23 lis 2025 17:40 To je zajímavé, protože já mám v zemi zapuštěné sudy, je tam jeden i zároveň s terénem a zamrzají všechny, i ten nejnižší u země. Na povrchu se Vám neudělá led?
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Ono je to vlastně, jak to vypadá, kousek pod úrovní okolí. To já nemám, voda je v úrovní terénu.
Díky za fotku a za tip.
Díky za fotku a za tip.
-
Jana P.
- Kontaktovat uživatele:
-
Pavel
- Kontaktovat uživatele:
Vypadá a myslím, že to bude i dobře funkční. Pokud najdu způsob, jak napájet na zimovišti kabel, zkusím si to vyrobit.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Musela jsem povolat dcery, abych si to shlédla 
Jooo, tak to je snad první model, co věřím, že funguje!
Nad tím se zamyslím, zda to nevyrobit
Jooo, tak to je snad první model, co věřím, že funguje!
Nad tím se zamyslím, zda to nevyrobit
-
Profesor1
- Dal poděkování: 4358 poděkování
- Dostal poděkování: 4937 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
čtenářka
- Dal poděkování: 2036 poděkování
- Dostal poděkování: 731 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
Jana P.
- Kontaktovat uživatele:
Nevadí že topný kabel je zalitý v montážní pěně?
Cena může být dvatisíce a víc, nejdražší je topný kabel. Ale vypadá to dobře. Když se to precizně udělá, mělo by to i dlouho vydržet.
Cena může být dvatisíce a víc, nejdražší je topný kabel. Ale vypadá to dobře. Když se to precizně udělá, mělo by to i dlouho vydržet.
-
Pavel
- Kontaktovat uživatele:
... omlouvám se, že měl někdo komplikace při otevření .... ale nějak jsem nepřišel na to, jak vložit video přímo zde, proto jsem zaslal jen odkaz, když mě někdo navede jak na to, rád zde vložím video přímo (video není na youtube, mám ho uložené jen v PC), děkuji 
-
Jana P.
- Kontaktovat uživatele:
Já to na ipadu otevřela i když nejsem na tiktoku nevím čím to je 
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Zkusím popsat návod ve zkratce:
Dvě nádoby, stejného tvaru, ale různých velikostí.
Menši nádobu zvnějšku obmotat topným kabelem (nebo přichytit třeba stříbrnou páskou).
Vyříznout dno té větší nádoby.
Velkou nádobu otočit dnem (dírou) vzhůru a shora vložit menší nádobu omotanou kabelem.
Obojí v sobě obrátit a do vzniklé mezery mezi oběma nádobami vystříkat montážní pěnou.
Tak vznikne jedna zdvojená nádoba, která je lehká, dá se převrhnout a vyčistit, ale zároveň bude dobře odolávat mrazu :souhlas:l
Za mě asi nejfunkčnější model zateplené napaječky, se kterou jsem se potkala.
Našla jsem nádoby, co by měly vyhovovat. Sice ta menší je na fous, aby stačila, ale ono těch objemů zas tolik na výběr není… nádoby budou stát asi tisícovku, kabel nevím. Počítám napaječka tak za 1500 Kč. Tak doufám, že to nezničej
Dvě nádoby, stejného tvaru, ale různých velikostí.
Menši nádobu zvnějšku obmotat topným kabelem (nebo přichytit třeba stříbrnou páskou).
Vyříznout dno té větší nádoby.
Velkou nádobu otočit dnem (dírou) vzhůru a shora vložit menší nádobu omotanou kabelem.
Obojí v sobě obrátit a do vzniklé mezery mezi oběma nádobami vystříkat montážní pěnou.
Tak vznikne jedna zdvojená nádoba, která je lehká, dá se převrhnout a vyčistit, ale zároveň bude dobře odolávat mrazu :souhlas:l
Za mě asi nejfunkčnější model zateplené napaječky, se kterou jsem se potkala.
Našla jsem nádoby, co by měly vyhovovat. Sice ta menší je na fous, aby stačila, ale ono těch objemů zas tolik na výběr není… nádoby budou stát asi tisícovku, kabel nevím. Počítám napaječka tak za 1500 Kč. Tak doufám, že to nezničej
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Ráno jsem přišla ke kozám, voda byla sice puštěná, ale napáječka byla vypitá.Už jsem si říkala, že budu zase muset pro hrnec s horkou vodou, když v tu chvíli se objevila malá loužička na dně a napáječka se postupně naplnila sama. V pravou chvíli.