Bahnění-ovčácké žně.

chov ovcí a koz...
Jana P.
Dal poděkování: 6115 poděkování
Dostal poděkování: 6877 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Bahnění-ovčácké žně.

Nový příspěvek od Jana P. »

Vypustil. Vloni pološílená kravka sousedů několikrát prošla ploty na letních pastivnách, tvrdošíjně trvala na tom, že se bude pást u nás. Celá jedna plotová strana spadla. Ovce stály v hloučku uprostřed pastviny, nikam neutekly. Přijde mi , že nečekají na to, až je někdo pustí, nikam nechtějí. Nevím, co by udělaly časem.
Je povolena lesní pastva, možná je sem tam popaseme i tam. :vytlem:
Nyní si hoví v ovčíně, prší, pravý listopad. Sem tam vyjdou, posbírají pár švestek, hrušek, a zas do příbytku. Dobře se mají. :usmev:
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Oveny pěkně kynou, myslím, že první porod bude koncem ledna. Dnes jsem je odrbávala při snídani, holky moje drahý, ten krmelec máme už více let a je výborný, téměř nic nepřijde nazmar.
https://youtu.be/Q-sz6CRs1Do?si=m7VkDqxPy1mBW8vW
Přílohy
IMG_1414.jpeg
IMG_1178.jpeg
IMG_1176.jpeg
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3530 poděkování
Dostal poděkování: 6633 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

To tedy jo! :souhlas:
U nás budou porody až někdy v květnu, jestli vůbec… příští rok už bude zase vše jako dřív - organizované připouštění, plemeník, a tak. Letos si dávám voraz :andel:
Tři z pěti nejsou na připuštění, tak si na jehňouše počkáme..
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Už se nedivím, že výše zmíněná ovce byla tak tlustá už v prosinci. Tedy objemná, ne tlustá.
Včera ráno jsem přišla k ovcím a před ovčínem ležela dvě mrtvá jehnata, uvnitř dvě živá. Porodila čtyři kusy, všechno velké, vyvinuté. Asi se tam špatně poskládali a někdo se zašprcl, proto dvě mrtvá. Po pravdě vám píšu, že mi to ani nevadilo. Ona by čtyři nedala, vloni měla tři a to třetí taky nezvládla. Jsou to její třetí jehnata. První měla dvě, vloni tři a letoš čtyři. Živí zůstali znakatý beránek a skoro černá jehnička.
Včera odpoledne z ní stále visely provazy, i k večeru, jinak v pohodě, žrala, pila, kojila, sem tam si lehla, ale to se jí vůbec nedivím. K večeru jsem jemně zatáhla a dost toho vytáhla ale říkala jsem si, že ne vše. A dnes ráno se mi furt něco nezdálo. Tak jsem umyla ruku a sáhla si do ní na začátek dělohy, na krček. A cítila tam něco vyčuhovat, tak jsem volala naší vetku. Přijela kolem půl jedenácté. Vylovila z ovce už rozkládající se placentu, ovce bez teploty, napíchala jí různé injekce, vložila do ní čípky…. A uvidíme. 1350 kč ale jsem vděčná, že máme vetku, která jezdí hospodářská zvířata. Nerada bych o bahnici přišla, je nyní vůdčí, je hodná, shánčlivá, dobře rodí, dobře se stará. Pěkně se s ní vyjde, ani jsem jí moc nemusela přidržovat při vetce a i já jí pěkně ošetřím, nechá se.
Tak nám držte palce. Bude li třeba, zavolám vetku znovu.
Přílohy
IMG_2097.jpeg
IMG_2124.jpeg
IMG_2127.jpeg
IMG_2136.jpeg
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

To chápu, Jani, že o čtyřčata nestojíš, abys musela přikrmovat :ajeje:

Držím palce, ať to ovečka zvládne. Ale mělas to dobře opečované a mělo by to být pokryté těmi léky :souhlas:
Malí jsou překrásní! Ty zwartbli umějí tak krásně malovat i jako kříženci :srdicko:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

A tuhle další tři adeptky. Jedné, šestileté, už pomalu roste vemínko, ty další dvě jsou mladé, jedna už jehnata měla, druhá ne, tak uvidíme. Ale beran tu byl do začátku ledna,maj čas.
Dnes odpoledne vyšlo slunce, tak jsem uklidila prostor před ovčínem. Ještě to odvozit na kompost dolů k lesu. Mám motúčko, vo to nic, ale je strašný bláto v sadu.
A pak jsme se válely, my čtyři holky , na slámě u ovčína. :vytlem:
Přílohy
IMG_2162.jpeg
IMG_2160.jpeg
IMG_2154.jpeg
IMG_2155.jpeg
IMG_2149.jpeg
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Ovce dnes ráno stála,vypadala dobře, vetka pravila, že má vypadat vesele, ale to jsem si nepovšimla, že by dospělé ovce vypadaly vesele, leda velmi vyjímečně :vytlem: , ale vypadá,dle mne, zdravě, jehnata spoko, nakrmená. Bahnice dostala i vápník pod kůži, prý depotní, vyprodukovala čtyři hotové plody, to jí dalo určitě zabrat, ale nevypadá ani hubeně. Prostě se umí nažrat, když je třeba. 🥰
Přílohy
IMG_2141.jpeg
IMG_2143.jpeg
Františka.
Dal poděkování: 5685 poděkování
Dostal poděkování: 4826 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Ještě když má na krku své potomstvo, to jí veselosti nepřidá, to je starost :usmev: .
To bude dobré. Dovolím si jako obvykle v dobrém úmyslu něco dodat, berte nebo nechte. Kdyby se Vám stalo, že není doktor zrovna k dispozici, skoro všechno můžete zastat i sama. Sáhnout do ní a vytahat zbytky placenty a dodat vápník CalGelem, to dokážete i Vy, protože asi obří ruce jako chlap nemáte. Antibiotická tableta je asi dobrá, ale nikdy jsem ji u koz nepotřebovala, protože pokud mají mladé, které sají, děloha se stahuje a zvíře se čistí samo. Samozřejmě je návštěva ochotného veterináře dobrá věc a přinese chovateli jistotu, ale pokud není možná, obejdete se i bez ní.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Děkuji. Však jsem do ní sáhla, než jsem volala vetku,ale krček mi přišel uzavřený a dobývat se do dělohy jsem se obávala. Již jsem vícekrát sahala do ovce, pomáhala s porodem, nebojím se toho. Je zajímavé, jak ovce drží, když mají problém, není třeba nikoho dalšího, prostě se nechají ošetřit.
Co vyndala vetka, bylo toho dost, celá placenta, dle mne, ale už rozpadlá na kusy.
Samozřejmě, kdyby nebylo zbytí, pokusila bych se dostat do dělohy, ale naše terénní vetka je fajn. :usmev:
https://terenniveterinarka.cz/
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Poprvé v životě jsem se dnes osobně setkala s jednodenními jehňaty. Jsou úplně jiná než kůzlata, jak babiččin buklák, vůbec nejsou jemná. Ovce vypadá jako lacaune, otec byl nevímjaké plemeno s černou hlavou. Jedno jehně je hnědé s lavírováním do tmavší na hlavě, druhé bílé s černými puntíky. Takové jsem ještě neviděla. Mám ty ovce na týden na starost, matka ovce je strašný plašan, ale platí u ní to stejné jako u koz. Nejlepší ochočování je přes mládě. Prchá běžně před každým, ale mláďata se mi podařilo chytit, pořádně jsem je hladila a snažila se, aby byly hodně cíti člověčinou. Pak přišla k ovci, ovce je očuchala a viděla, že se jim nic nestalo. Za chvíli jsem to opakovala a už jsem se mohla dotýkat i ovce, ačkoliv k sobě nepouští jinak vůbec nikoho.
Ten drsný kožich jehňat, to jsem opravdu nečekala.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Nikdo nic nepoznamenal, takže asi všichni shledávají normálním, že jehňata mají drsnou srst. Opravdu mají všechna jehňata srst jako hrubý koberec? Je mi totiž divné, že třeba na toaletním papíru jsou obrázky jehňat, aby byla zdůrazněna jemnost. Takže to je úplná blbost?
Profesor1
Dal poděkování: 4397 poděkování
Dostal poděkování: 4988 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Nevím co pro vás znamená hrubost. Jehněti po porodu asi ve vlně zůstane víc vody než kůzlatům a když zaschne, tak jsou vlnky pár dnů tvrdé, než se zaschlina vydrolí. Pak zjemní. Já vám ale vyfotil plyšáka s kozí vlnou, abyste si nestěžovala na nereakci, ale nestihnul jsem to :vytlem:
Přílohy
IMG_20260320_160229.jpg
Naposledy upravil(a) Profesor1 dne 20 bře 2026 20:04, celkem upraveno 1 x.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Děkuju. Dnes jsou jim tři dny a pořád mají takovou srst. Úplně krátkou a jakoby z uzlíčků. Dnes už se koberce buklé moc nepoužívají, ale ta srst je opravdu taková. Přitom se mi nezdá, že by byla ještě slepená. No, uvidím, jestli se bude měnit.
To Vaše jehně je jemné a dlouhosrsté, jak to?
Profesor1
Kontaktovat uživatele:

Občas se u fryšek vyskytne "kozí" vlna. Většinou to ale vylíná. Jehně v sobě část fryšky má.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Dám vědět, jakou srst má vlnařské plemeno.
Walliserská jehňata jsou vždy jako plyšáčci, s jemňoučkou vlnou.
Zwartbles měly vlnu spíš hrubší.
Podle mě je to i o plemeni. Ale nevím, nemám tolik zkušeností.
Profesor1
Kontaktovat uživatele:

Podle mne je to - ta hrubost o plodové vodě a o očištění. Některá jehňata jsou po narození a oschnutí opravdu jako šmirgl.
Ale nevím jakou hrubost Františka myslí.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Vy fakt neznáte koberec buklé? Hned byste věděl. Uvidím, jestli změknou, aby byli aspoň jako jekor :usmev: . Třeba pak budou jako hedvábný perský koberec.
Profesor1
Kontaktovat uživatele:

Neznám nó :nevim:
Koberce které nelétají mě nezajímají :vytlem:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Pravda, létavost koberce je nejdůležitější parametr :usmev: .
Ale už vím, že jste měl pravdu. Včera pršelo a jehňata malinko navlhla. Na povrchu kožíšku se vytvořila vrstva jemná, pod ní ještě buklé, ale je jasno.
Profesor1
Kontaktovat uživatele:

Kurňa vy mě štvete s tím buketem. Jdu hledat co to je za hadr.
Hmmmmm už jsem chytřejší - buklák odolňák :vytlem:
Odpovědět