Připouštíme kozy:)
-
Vlaštovka
- Dal poděkování: 27 poděkování
- Dostal poděkování: 381 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Připouštíme kozy:)
Je to velmi zajímavé, co píšete. Já to tak přesně mám. Beru to, že u lidí je to velmi špatně, tak to logicky musí být z hlediska genetiky taky špatně u zvířat...na druhou stranu, jak říká manžel, zas tolik nás na začátku lidstva nebylo a rozhodně jsme se ještě dlouho také ,,křížili,, příbuzně

Krásný den všem! 

-
Františka.
- Dal poděkování: 5613 poděkování
- Dostal poděkování: 4659 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Připouštíme kozy:)
Františko a mohu se zeptat, to je máte neustále společně? Jak řešíte příbuzenskou plemenitbu? Každý rok jen jeden nový kozel? Nebo jeden stálý a kůzlata všechna pryč? Jen mě to zajímá 
Krásný den všem!
----------------------------------------------------------------------
Ano, jsou součástí stáda. Nikdy nebyli zvlášť, patří k nim. Mám teď dva plemenné kozly, měla jsem vždycky tři, už několikáté, ale neprodávám je. Když jsou moc staří, nechávám si je, i když už jsou neplodní. To si nevymýšlím, ale prostě po 10. roce toho už kozel moc nenadělá, i když by chtěl. Je to i tím, že jsou vedle něho v tu dobu vždycky mladší a silnější. Zápasí, on prohrává. Mladší silnější vyhrávají, takže se uplatní ti a starý jde stranou. a zase moc mladí taky nemají tolik šance, silný kozel je odežene. Četla jsem studii o tom, jak se plodnost (už si nepamatuju přesně, jestli šlo o kozly, berany, býky, nevím) mění podle postavení ve stádě. Ti, kdo jsou na okraji, poražení, se stávají neplodnými. Na to se nespoléhám, ale je to další věc, která může hrát roli. Zajímavé je, že po změně postavení se plodnost takto potlačená zase vrací.
Ale zpět k mým kozlům. Vzhledem k tomu, že jsou dva, příp. tři, nevím, který je otec kterého kůzlete, a nechávám si obvykle tři mladé kozičky, je samozřejmě možnost, že bude mít mládě se svým otcem. Ale taky nemusí. Vzhledem k tomu, že jeden z mých bývalých plemeníků měl v rodokmenu (teď se to jmenuje nějak jinak) otce i dědu stejného, nedělám si z toho starosti. Žádné vady se nevyskytly, to by muselo jít o mnoho generací, ne dvě, navíc ani to není jisté. To je můj přístup, ale je i jiný, který přísně hlídá, aby nešlo o příbuzenskou plemenitbu ani vzdáleně. Někdo má třeba špatné zkušenosti.
----------------------------------------------------------------------------
Děkuji za odpověď. Já se na to snažím dbát u všech zvířat, abych příbuzné neměla. Ale mnohokrát jsem nad tím přemýšlela z hlediska přírody. Že když by do toho nezasahoval člověk, tak tam asi těžko řekne koza někde na skalách kozlovi nene, přeci máme stejné geny
a v minulosti přeci zase tooolik zvířat nebylo, aby si neustále samovolně zakladali hejna s jinými....takže tam bude příbuzenské křížení asi přirozené úplně.
Krásný den všem!
Příbuzenské křížení v přírodě je běžné, ale pokud trvá moc dlouho, dojde časem k zvýraznění vlastností, které třeba zvíře oslabují. Nebo i posilují, ale to není odstrašující, tak to lidi neberou moc v úvahu a spíš se příbuzenské plemenitby děsí. Dost často ale podléhají spíš morálce, kdy přenášejí lidské zvyky a pravidla na zvířata.
Aby bylo jasno a někdo se na mě nevrhl: nejsem podporovatelem příbuzenského křížení obecně a stále. Snažím se jí vyhnout, což se mi určitě povětšinou daří, protože, jak jsem popsala, mám víc kozlů a pravděpodobnost není tak velká. Kdybych měla dvě kozy a jednoho kozla a nich nechávala mladé a pokračovala tak pořád dál, bylo by to něco jiného. To by se dalo dělat podle mě tři roky s jistotou, ale pak už by bylo potřeba kozla vyměnit. Taky to tak chovatelé většinou dělají, měni je po třech letech.
Krásný den všem!
----------------------------------------------------------------------
Ano, jsou součástí stáda. Nikdy nebyli zvlášť, patří k nim. Mám teď dva plemenné kozly, měla jsem vždycky tři, už několikáté, ale neprodávám je. Když jsou moc staří, nechávám si je, i když už jsou neplodní. To si nevymýšlím, ale prostě po 10. roce toho už kozel moc nenadělá, i když by chtěl. Je to i tím, že jsou vedle něho v tu dobu vždycky mladší a silnější. Zápasí, on prohrává. Mladší silnější vyhrávají, takže se uplatní ti a starý jde stranou. a zase moc mladí taky nemají tolik šance, silný kozel je odežene. Četla jsem studii o tom, jak se plodnost (už si nepamatuju přesně, jestli šlo o kozly, berany, býky, nevím) mění podle postavení ve stádě. Ti, kdo jsou na okraji, poražení, se stávají neplodnými. Na to se nespoléhám, ale je to další věc, která může hrát roli. Zajímavé je, že po změně postavení se plodnost takto potlačená zase vrací.
Ale zpět k mým kozlům. Vzhledem k tomu, že jsou dva, příp. tři, nevím, který je otec kterého kůzlete, a nechávám si obvykle tři mladé kozičky, je samozřejmě možnost, že bude mít mládě se svým otcem. Ale taky nemusí. Vzhledem k tomu, že jeden z mých bývalých plemeníků měl v rodokmenu (teď se to jmenuje nějak jinak) otce i dědu stejného, nedělám si z toho starosti. Žádné vady se nevyskytly, to by muselo jít o mnoho generací, ne dvě, navíc ani to není jisté. To je můj přístup, ale je i jiný, který přísně hlídá, aby nešlo o příbuzenskou plemenitbu ani vzdáleně. Někdo má třeba špatné zkušenosti.
Děkuji za odpověď. Já se na to snažím dbát u všech zvířat, abych příbuzné neměla. Ale mnohokrát jsem nad tím přemýšlela z hlediska přírody. Že když by do toho nezasahoval člověk, tak tam asi těžko řekne koza někde na skalách kozlovi nene, přeci máme stejné geny
Krásný den všem!
Příbuzenské křížení v přírodě je běžné, ale pokud trvá moc dlouho, dojde časem k zvýraznění vlastností, které třeba zvíře oslabují. Nebo i posilují, ale to není odstrašující, tak to lidi neberou moc v úvahu a spíš se příbuzenské plemenitby děsí. Dost často ale podléhají spíš morálce, kdy přenášejí lidské zvyky a pravidla na zvířata.
Aby bylo jasno a někdo se na mě nevrhl: nejsem podporovatelem příbuzenského křížení obecně a stále. Snažím se jí vyhnout, což se mi určitě povětšinou daří, protože, jak jsem popsala, mám víc kozlů a pravděpodobnost není tak velká. Kdybych měla dvě kozy a jednoho kozla a nich nechávala mladé a pokračovala tak pořád dál, bylo by to něco jiného. To by se dalo dělat podle mě tři roky s jistotou, ale pak už by bylo potřeba kozla vyměnit. Taky to tak chovatelé většinou dělají, měni je po třech letech.
-
Vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Můžu se zeptat, proč zrovna 3 roky? A 3 roky je u koz, nebo i jiných zvířat?
Krásný den všem! 

-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
To je vyzkoušené, víc asi nikdo nezkoušel, ale nevím. V mých podmínkách se teoreticky může stát, že jeden kozel připouští 3 roky stejnou linii, i když asi ne. Ale mám ověřené, že tohle nemá žádné negativní následky vývojové. Podobně na tom asi budou i další chovatelé. Příbuzenská plemenitba není zákonem zakázaná, jde jen o opatrnost. Ne každý má možnost každý rok kupovat kozla, pokud chce nebo musí mít licentovaného plemeníka. Tak asi došlo z opatrnosti k těm třem rokům. Ale není to nikde pevně stanovené, jen si můžete všimnout, že se často prodávají kozli po třech letech u jednoho chovatele.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Volal dnes dopoledne pán, jestli může odpoledne přivézt kozu za kozlem. Měla jsem v plánu být ještě v práci, ale přiběhla jsem dřív, pán přijel a přivezl kozy dvě. Mám sice dva kozly, ale jsou rozvážní, pán byl nervózní, prý že nemá čas. Jednu kozu připustili třikrát, ale druhou nestihli, tak rychle se neregenerují. Navrhla jsem pánovi, že přes noc může kozu nechat u kozla a zítra si přijet. Naštěstí souhlasil a nebyl otrávený. Tím, že jsou kozlové ve stádě, trvá jim to déle, ale pán by chtěl za 10 minut dva skoky od jednoho. To by mě zajímalo, jestli by toho byl on schopen, když byl ještě mladý
.
-
Profesor1
- Dal poděkování: 4359 poděkování
- Dostal poděkování: 4940 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tak za tohle Vám palec dát nemůžu.
Zřejmě jste měla v mládí smůlu

Zřejmě jste měla v mládí smůlu
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
-
Vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Tak dneska půl hodiny kochacka mezi zvířaty:) navilo mi to baterky po ponocovani
zbezna kontrola. Fína nic, a Elva má červenou pipinu a na srsti bílý tuhý zaschlý ,,hlen,,..možná, že už na ní trochu skáče Matěj.......každopádně pořádky už si udělal. Po prvotním šoku se z něj stal majitel našeho statku
už je šéfko
a holky musí poslouchat
Krásný den všem! 

- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3445 poděkování
- Dostal poděkování: 6584 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
Vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
-
Vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Tady se musí hlásit všecko, tak jak neřekl
uvidíme. Známky řije nemá krom mě zatím nikdo
takže uvidíme 
Krásný den všem! 

-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
No ale tak co to tedy bylo za hlen? Něco Vám tam nesedí. Buď skočil a tím pádem o říji ví nebo tedy se tam dějí nějaké divné věci
.
-
Vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Krásný den všem! 

-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Já to nepoznám tak jistě. Občas někdo to ví jistě, ale většinou přijdou a zkoušíme, jestli je to správná chvíle. Nesplete se jen kozel. Taky přijel pán s kozou a kozel vůbec neměl zájem. Snažil se to svést na kozla, tak jsem vzala druhého a taky nic. Pak pán uvěřil a přijel ještě jindy.
Tím chci říct, že možná lidi machrují před Vámi, teoreticky to známe všichni, ale každá koza je jiná a některá kvůli tomu ani nežere, na jiné se nepozná vůbec nic.
Tím chci říct, že možná lidi machrují před Vámi, teoreticky to známe všichni, ale každá koza je jiná a některá kvůli tomu ani nežere, na jiné se nepozná vůbec nic.
-
Vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Tak dneskaaaaaa už múžu s jistotou říct, že na Elvíru skáče
neviděla jsem to, známky říje žádné, ale když jsem ji dneska kontrolovala tak byla trochu špinavá a následně , no řekněme, že malí kozlíci se drali ven odkud měli
nevím, jak to napsat kulantně, ale hojný výtok tekl odkud měl
Tak snad je to ve správnou dobu. Loni taky skákal, taky tekly a nebylo nic( to byl ale jiný kozel)
Tak snad je to ve správnou dobu. Loni taky skákal, taky tekly a nebylo nic( to byl ale jiný kozel)
Krásný den všem! 

-
Profesor1
- Dal poděkování: 4359 poděkování
- Dostal poděkování: 4940 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tak letos se kouzlící drali a loni teklY?
Teda chvíli mě trvalo než jsem pochopil a jestli jsem teda správně pochopil?
Nesmějí se vám, ale sobě jak jsem nad tím přemýšlel. Teda i vám, té vaší zamotané kulantnosti
Loni byl asi kozel s tvrdším

Teda chvíli mě trvalo než jsem pochopil a jestli jsem teda správně pochopil?
Nesmějí se vám, ale sobě jak jsem nad tím přemýšlel. Teda i vám, té vaší zamotané kulantnosti
Loni byl asi kozel s tvrdším
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3445 poděkování
- Dostal poděkování: 6584 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Profesore, kdože byl koUzlící? 
Vlaštovko, krásně jsi to kulantně popsala!
Věřím, že to klapne.
S ovcemi takové sexuální dobrodružství nebývá
Vlaštovko, krásně jsi to kulantně popsala!
Věřím, že to klapne.
S ovcemi takové sexuální dobrodružství nebývá
-
Vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Krásný den všem! 

-
Vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Ještě jsem se chtěla zeptat na jednu důležitou věc. Fína porodila loni v prosinci...v dubnu jsme zabili kozlika a od te doby dojili. V srpnu prisla o mleko....ted vlivem vseho zkratka pripoustim pozde. Je to jak to je. Jak to muze byt s mlekem? Porodi tak v kvetnu, plus 3 mesice nedojim, nebo jen oddojim zbytek, to bude srpen, a pak je nejaka moznost, ze budou mit mleko i tak? Nebo zase hrozi, ze hned pujdou do rije a mleko ztrati
protoze uprimne delam to pro mleko. Na kozli maso bych se mohla...
chapu, ze to nejde rict s urcitosti. To mi je jasne. Jde mi o zkusenost, kdo uz to zazil, ze koza nebo mlicna (miluji to slovo
) ovce porodi takhle pozde, jak to pak bylo s dojenim 
Krásný den všem!