Prosím, máte někdo osvědčený recept na zavaření zeleniny do sladkokyselého nálevu? Dostala jsem od někoho darem směs zeleniny - hlavně mladou cuketu - na cca 1 cm kostičky a k tomu trochu červené papriky, taky celer na nudličky tam byl - ten udělá hodně práce v těch směsích! - a cibule asi… a v takovém jako na okurky láku, a bylo to děsně moc jedlé! Ale recept nemám, na internetu je milion variant… a já nevím, zda je to jedno, jakou formou se to smíchá (v jaké kombinaci)… tak nechci moc experimentovat.. nechci se dělat s něčím, co pak nebudou lidi jíst…
Mám hodně mladé žluté cukety - ta vypadá v těch směsích dobře - taky cibule je dost, mrkve.. a celer, ev.červenou papriku dokoupím.
Tak prosím, podělte se o nápady, jak s tím naložit
Dělala jsem směs zelí, cibule, papriky, okurek a polozralých rajčat. Někdy i povařený celer. Nakrouhala jsem do vaničky a v ní všechno důkladně promíchala. Nacpala do sklenic, ale ne moc, aby se tam vešel ještě nějaký lák. Dělala jsem osvědčený jako na okurky. Udělám lák z DEKA a z NOVY a smíchám je dohromady. Dávala jsem o trochu víc cukru než bylo v návodu.
Ono se do octa dá dát skoro všechno. Taky jsem používala DEKO, ale je tam kyselina benzoová, navíc už kyselé octem nejíme, takže to nedělám. Dokud jsem dělala, dávala jsem 6 kostek cukru a 54 tablet sacharínu na 1 sáček. Na okurky ne, ale na zeleninu jsem dávala na povrch do sklenice trochu oleje, je pak jemnější a pěkně klouže do krku. Nějaká feferonka vcelku do směsi byla taky dobrá. Dávali jsme jakoukoliv zeleninu, celer je tam dobrý, ale ne vařený, nanejvýš mírně spařený. Může být i třeba nastrouhaný na hrubé nudličky.
Už to ale nedělám, spíš zeleninu kvasím.
Takže otázka zní: zavařuje někdo zeleninu bez těch konzervantů? Kyselina benzoová nebo sorbová (Deko a podobné přípravky).
Chová se to jinak? Vydrží?
Nemám moc chladný sklep… ale zas bych vcelku ráda zavařovala zdravě, když už si to člověk matlá doma…
Ze zeleniny zavařuju červenou řepu, nálev si dělám sama, americké okurky, lečo bez cibule, kečup, pečenou směs paprik, rajčat, česneku, bylin a mletého jehněčího, a žádné Deko nepoužívám ani jiné konzervanty.
Mrkev, červenou řepu , celer skladuji ve sklepě bez zavaření, zimní por přezimuje na záhonu.
Hrášek a fazolky mrazím, tam by mohlo vykvasit při zavařování bez octa.
Asi by bez problémů šla zavařit směs do bramborového salátu, ta je taky z octem. A oslovila jsem kamarádku ze Zlína, pošle mi recept na oblíbené cuketové pepřáky. Prý je to výborné, jak jsi se ptala co z cuketou, tak bys mohla zkusit. A také se dost dělá cuketová hořčice.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Super, Jani, těším se!
Nevím, zda mi to zítra vyjde, ale dala jsem si oraz od zvířat - snad obstará ustájený a ráno králíky nakrmí táborníci - a zkusím bych se dostat k tomu zavařování…
Vlastně se i docela těším. Jak jsem přepustila ovečky na ten kousek trávy, tak mám zas dobré spaní, že na pár dní mají jídlo, tak si můžu hrát jinde zas
Čau Hhippie, není to zrovna konkrétní odpověď na Tvó otázku ale co zkusit naložení zeleniny do soli? Moje maminka to dělala a myslím že to fungovalo echt dobře. Dyby Tě to zajímalo tak bych z ní vydyndal její 50 let staré recept. No vytlem páč su už naučené se tlemit všemu a furt.
..dyž dám havu na špalek a pak přinde kat
než prosit je lepší se smát.....
Vždycky sem chtěl vidět co je za tým kopcem na obzoru!Irčan.
Demokracie je když dva vlci a jedno jehně hlasujó co bude k večeři.
Svoboda je když dobře ozbrojený jehně odmítne výsledek hlasování.
Benjamin Franklin.
Zatím mám přípravu na dva recepty.
Ten pepřák je tedy megaboží! I takhle za syrova! Ikdyž jsem měla v hlavě, že se nemá jíst cuketa za syrova (kvůli vysokému množství škrobu asi?) … ale někde zas píší, že i takhle čerstvý je ten salát delikátní… tak nevím Zle mi zatím není. A už jsem ho “naochutnala” … dost
https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-a- ... .seznam.cz
Podobné články si rád přečtu, i když mě zároveň trošku vytočí. Např. tohle - ........ V zimě je vhodné konzumovat spíše zeleninu tepelně upravenou - vařenou, dušenou nebo kvašenou,“ radí Dana Šímová. Dobře to věděly už naše babičky, které na zimu nakládaly zeleninu do octa. Kvašená má totiž blahodárný vliv na náš trávicí systém a tím vlastně přirozeně podporuje zvýšení obranyschopnosti organismu.,
Prdlajs věděly, co asi jiného měly dělat, když nebylo v dosahu Penny , nebo Lidl s balíčky čerstvé zeleniny v akcí A jaká čínská medicína? Babičky ani o Číně nevěděly. Byla to jednom přirozená nutnost přežití.
Ale jak už jsem psal , rád si to přečtu, vždy si něco připomenu, případně se poučim, i když tenhle článek mám pocit že opakují každý rok v tuto dobu
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Motají tam dohromady kvašenou a v octu, jako kdyby to bylo to samé. Mně spíš připadá, že je v článcích o tom, co dělaly naše babičky, pořád víc nesmyslů. Navíc naše babičky ještě jakž takž uměly hospodařit, ale babičky autorů jsou dost často naši současníci a o dobrém hospodaření se mluvit moc nedá. Jakéže babičky tedy mají autoři na mysli? (Měla jsem kolegyni, studentku vysoké školy, která si psaním takových článků přivydělávala, byla bych pro ni věkově babička já.)
Nebudu začínat další vlákno, když moje zpráva není světoborná. Jen chci dál doporučit pickles. Jedla jsem ho poprvé v létě a zachutnalo mi. Řeklo by se, že je to stejné jako kyselé zelí a k čemu dělat pickles, když máme zelí. To jsem si dřív také říkala, ale ač obojí je kvašená zelenina, rozdíl je značný. Kyselé zelí je prostě kyselé, což je fajn, ale někdy je to příliš. Pickles je nakyslé, křupavé a osvěžující. Naložila jsem do zavařovací sklenice, co jsem měla doma - bílé zelí, ředkvičky, mrkev a malou papriku, všechno na nudličky nakrouhané. Osolila, promíchala a do sklenice upěchovala. Víčko jsem nechala volné. Trvalo to v mém chladnějším prostředí dva týdny, ale je to k jídlu a do zbylé šťávy jdu dát novou zeleninu, takže další dávka bude hotová o něco dřív. Kdo tohle nezná, zkuste, vážně je to dobré.