Marmeládujeme, džemujeme.

Pěstování ovoce, zeleniny, bylinek apod.
andre.marek
Dal poděkování: 1374 poděkování
Dostal poděkování: 1586 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od andre.marek »

andre.marek píše: 07 črc 2025 16:55 Přesné množství surovin teď z hlavy nevím, jsem v práci. Myslím že 5kg ovoce, 3-3,5kg cukru - záleží také jak sladké je ovoce a 10 litrů vody, ale za to teď neručím. :hrabeti:
Tak jsem si to pamatoval dobře. Zkontroloval jsem zápisky a množství surovin sedí. S tím cukrem opravdu podle sladkosti ovoce, spíše bych se držel na horní hranici, je to bezpečnější pro stabilitu kvasícího produktu, pokud by to bylo ve výsledku moc sladké, lze lehce doředit vodou.
Ale jak jsem psal výše - nejlepší je to ve formě burčáku, tak 8-10 dní po založení - dle tepla a aktuálních podmínek kvašení.
honzauta
Dostal poděkování: 387 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od honzauta »

Komponenty nachystané, tak se můžu bavit.
Já nejraději dělám burčák z jablek.
Rád i mošt, cider, ale dobře se potom tloustne, tak si musím odpírat. :otraveny:

https://youtu.be/iY5eLUzPkEg?si=exdRVv2GC6u6wZ6z
Přílohy
IMG_20250708_114346.jpg
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3509 poděkování
Dostal poděkování: 6623 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Mám tady luxusní ptáčnice, tak mě naladil Profesor, že se dají taky spotřebovat… ale budu mít neomezené možnosti, co se višní týče, tak je otázka, zda se drbat s ptáčnicemi… :stydim:

Dají se i třešně / višně zamrazit pro pozdější zpracování?
:Hhippie: Bubáci forever!
Profesor1
Dal poděkování: 4384 poděkování
Dostal poděkování: 4963 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Františko, při cca 80 °C odpaříte metanol a vylejete. Pak už se odpařuje při cca 85 °C etanol. Co je na tom nebezpečné?
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Františka.
Dal poděkování: 5665 poděkování
Dostal poděkování: 4797 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Já nevím, v tomhle já se vůbec nevyznám a vycházím z toho, že se stává, že se někdo otráví metylalkoholem, sem tam to bývá dost lidí. Jak to popisujete, nechápu, že se to stává. Vím jistě, že aceton byste poznal a nepil, pokud byste nebyl alkoholík, kterému je všechno jedno, prostě to nevoní dobře, ale lihovarnictví je mi velmi vzdálené, takže netvrdím, že mám pravdu.
Jana P.
Dal poděkování: 6108 poděkování
Dostal poděkování: 6875 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

honzauta píše: 07 črc 2025 09:33 Máte někdo dobrý návod na rychlé vypeckování většího množství třešní. Letos je u nás enormní množství různých druhů třešní, rád bych si zkusil udělat třešňové víno. Nejvíc se mi líbí staré mlýnky na vypeckování jež se prodávají v USA. Díky

https://www.facebook.com/watch/?v=10154266897069500
Toto někdo koupil na Temu za 25kaček ale asi by to trvalo. To odpeckování většího množství.
Přílohy
IMG_3381.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
přezdívka
Dal poděkování: 442 poděkování
Dostal poděkování: 1209 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od přezdívka »

Toto jsem měla. Bylo to na lisu na česnek. Raději jsem vzala malý nožík a vypeckovávala tak. To šlo podstatně rychleji, než s tím udělátkem.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Jejej, já to měla na lisu na česnek taky, jen jsem nevěděla, k čemu to je :usmev: .
honzauta
Kontaktovat uživatele:

Tak kvasinky už pracují na třešnovém vínu a mávají mi.
Přílohy
IMG_20250709_202507.jpg
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Ježiš, to je boží! :)) to vypadá, jako by se někdo snažil z toho sudu dostat! :blazen:

Já dnes zpracovala další kýbl meruněk. Sice bych raděj marmeládu, ale nemám kapacitu bez chlapa to zprocesovat. Mám milion jiných starostí… tak jsem to prostě zamrazila všechno.
Krom toho, že je z toho naprosto luxusní dřeň, tak když se to rozředí, tak je z toho náramný džus s dužinou. Až mě to překvapilo, jak je to lahodné!
Takže přestože nemáme víc zavařeniny, máme mnoho chutných dobrot. Jsem za to moc ráda! :andel:
Přílohy
IMG_9711.jpeg
IMG_9709.jpeg
andre.marek
Kontaktovat uživatele:

Pokud chcete dělat víno, tak doporučuji pořídit kvasnou zátku. Také jsem dělal takto, funguje to skvěle, ale po doběhnutí bouřlivého kvašení už je to horší, netěsní to tak dobře jako zátka. Hrozí oxidace a plísně, jak je nižší koncentrace CO2.
honzauta
Kontaktovat uživatele:

Až na mne rukavice přestane mávat, tak se obsah přestěhuje do demižonu se vší péčí.

Teď jsem zjistil, že všechny demižony jsou plné předchozích "projektů", musím se s tím poprat, roztřídit, stočit, prohnat kotlem či kanálem. Zbytek demižónů odešel do věčných lovišť.

Jaký máte názor na plasťáky https://allegro.pl/kategoria/gasiory-ga ... cy%20balon
andre.marek
Kontaktovat uživatele:

Tyhle jsem ještě neviděl, kvasím občas v 5 galonovém kanystru od vody - co se dávají do těch pítek.
Sem tam se mi stalo, že to v tom nějak špatně kvasilo, ale spíše to bylo produktem než materiálem. Višňové v tom kvasilo pěkně. Na uchovávání bych s tím já osobně problém neměl.
honzauta
Kontaktovat uživatele:

Ty barely na vodu taky používám, teď tam mám moruše. Asi vyzkouším ty 25 l plasťáky, na skleněné už mám nemotorné ruce, za poslední 2 roky 4 demižony odešly do věčných lovišť, připadá mi jako by sklo taky časem křehlo ( spíš ty ruce se stávají nešikovnějšími). :smutek:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Včera jsme zavařili 4 kila višní. Ještě tu tak 3 kila mám vypeckovaných, tak to musím dnes dotáhnout :andel:
A tím budeme pro letošek končit.
Když bych se hecla, tak bych udělala ještě špendlíkovou… ale uvidím. To už není nutné :blazen:
Jana P.
Dal poděkování: 6108 poděkování
Dostal poděkování: 6875 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Jana P. píše: 15 črc 2023 07:40 Letos jsem zkontrolovala zásoby marmelád a černorybízové je dostatek. Černý rybíz jsem tedy zamrazila na koláč. Až se zima zeptá. Ostatek jsem ponechala na keřích. Ptáci si smlsnou. Pochytají mi většinu hmyzu, tak to je odměna za práci.
Letos jsem vařila jahodový džem, máme ho nejradši a jahod bylo dost.
Včera jsem očesala dvě a půl kila červeného rybízu a uvařila rybíz jako brusinky. Už mi tuhle došla zásoba. Je to skvělé nejen ke svíčkové ale i k masu obecně. Nebo k sýru.
Nemám osvědčený recept, tak jsem se letos na twitru otázala a vyzkoušela tamní radu.
Příprava nebyla náročná a je to moc dobré.
Ingredience
2 kg rybízu
1,2 kg cukru - krystal
4 hřebíčky rozdrtit v hmoždíři
1 vanilka - nebo vanilkový cukr
1 skořice - celá nebo 4 lžičky mleté
1 citron bio ostrouhat i kůru.
2 dcl rumu přimíchat až po upečení
Rybíz opláchnout studenou vodou, obrat z třapin, v pekáči smíchat s rybízem vše koření, zasypat cukrem, cukr nevmíchávat, pečeme na 190 v troubě až se cukr rozpustí, později promíchnout, hlídat, at se nespálí. Vyndat z trouby nakonec vmíchat rum. Plnit sklenice. Radí se zavíčkovat a otočit na víčka a nezavařovat. Ale já zavařuji vše takže 10min na 80 st.
Chut je výborná. Já vařila z dvouapůl kil.
Tudle tady u nás 🥰a tuhle na netu
Přílohy
IMG_3402.jpeg
IMG_3403.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Nedopatřením jsme přišly s dcerou na výborné použití třešní. Chtěla udělat džem: vypeckovala velmi zralé tmavé třešně, smíchala s cukrem s pektinem, přidala skořici, povařila jako obvykle a naplnila do sklenic. Jenže pektinu bylo málo a kyselosti také a džem to nebyl. Mezi třešněmi se vytvořil řídký rosol, který se přeléval sem a tam. Nikdo se neměl k tomu, aby to jedl, dokonce to ani neochutnali. Včera jsem to asi po dvou letech skladování otevřela a výsledek mě překvapil. Dalo by se to mlsat po lžičkách i bez dalšího použití, i když to nebylo přeslazené. Jsem pro to, abychom toto nedopatření příští roky učinily patřičným a opakovaly výrobu. Hledala jsem ale včera, co dát na koláč z kynutého těsta. Nasypala jsem suchý mletý mák, na něj rozprostřela tento nepovedený džem se skořicí, navrch sypání z másla, mouky a hnědého cukru. Výsledek mě nepřekvapil, čekala jsem, že to bude dobré, a bylo.
Možná by si někdo řekl, že třešně na koláč může zmrazit a smíchat s cukrem a skořicí před pečením, ale je to úplně jiné. Tento nepovedený džem zachytil i třešňovou šťávu, která při mražení vyteče a těžko se dá použít, navíc třešně jsou proslazené a uleželé se skořicí, což se u mražených nepodaří.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Františko, Vy jste taková experimentátorka! :vytlem:
Parádní nápad co s třešněmi. Všichni se brání tomu je konzervovat jinak než do kompotu, protože “nemají chuť”. Přitom tohle zní jako parádní recept! Určitě by se daly takhle použít i do jogurtu :mrk:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Jo, dokonale, ale to mě bez Vás nenapadlo.
Odpovědět