O zvětšeném thymusu (mléčná struma) a strume z deficitu jódu

chov ovcí a koz...
Vlaštovka
Dal poděkování: 29 poděkování
Dostal poděkování: 459 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: O zvětšeném thymusu (mléčná struma) a strume z deficitu jódu

Nový příspěvek od Vlaštovka »

Tak!! Asi to sem nepatří, ale musím se zeptat, protože to zkrátka patří k odčervení :vytlem: :andel: je mi jasné, že zvířata mohou mít parazity.....odčervit je je jedna věc, ale aby se pak nedostali zpět do styku s vajíčky a tak, chce to prostor...jak to dělají třeba v Zoo? V Ostravské ZOO mají asi 40 koz. Všechny v malém výběhu odkud se nehnou a jsou tam již roky...Myšleno co vím!! když mi byly 2 roky, byly tam a teď je mi dost přes 30 a stále tam jsou....jak to řeší tam? Vždyť tam musí být ten prostor úplně zamořen parazity. Jsou tam na bahně a denno denně už možná 30 let....takže když je pdčervní, za týden to mají znovu ne? Jak ta zvířata mohou vůbec prosperovat? Záhada pro mě
:mrzimeto:
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3530 poděkování
Dostal poděkování: 6633 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Mělo by se to dělat, v každém chovu, následovně:

Zvířata zavřít (a pokud se jedná o perorální podání, nechat půl den na lačno).
Podat odčervení.
Nechat zavřené s normálním režimem krmení, dokud se nezčistí.
Některý vet říká 3 dny, naše parazitoložka říká 5 dní až týden.
Po té době vypustit, celý prostor vykydat, vyčistit a vydesinfikovat.
U malých uzavřených chovů lze vydesinfikovat i venkovní prostory. Mezi tím, co jsou zavřené, lze pohrabat bobky a odvézt a posypat / postříkat plochy desinfekcí.

Ale! U těchto uzavřených chovů je to naopak výhoda, protože pokud se udrží parazitální nálož na rozumné míře, pokud je to uzavřený chov bez přidávání začervených zvířat do stáda a pokud se nepasou venku a nespasají jinými přežvýkavci zaneřáděné plochy (neseká se jim tráva mimo areál), tak se nemají kde nakazit.
Takže paradoxně mohou být zdravější než pasoucí se zvířata :promin:
:Hhippie: Bubáci forever!
Vlaštovka
Dal poděkování: 29 poděkování
Dostal poděkování: 459 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Vlaštovka »

No.....i tak..mě zaráží, že to jednou za čas stačí takto. Nepřišlo mi, že by někdy bylo podloží ,,jiné,, vybagrované, nebo tak...ale je možné, že jsou nějaké provozní dny kdy se ZOO zavře a dělá se to.....jenže k nim lezou lidi a mohou přece na botách přinést lecos. No....asi jim to nějak funguje. Zajímalo by mě, jak ten malinký, ale na dezinfekci stále dost velký prostor dezinfikují :jizlivec:
:mrzimeto:
Františka.
Dal poděkování: 5685 poděkování
Dostal poděkování: 4826 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Vím od praktikantů z VetUni, že když potřebují vzorek s nějakými parazity, můžou jít do zoo najisto. Tam najdou všechny, právě proto, že jsou zvířata na stále stejném malém prostoru. Týká se to třeba i velbloudů, lvů apod.
Určitá míra parazitů v organismu je i žádoucí, neprobíhají potom autoimunitní reakce. A je běžná, v přírodě neexistuje živočich bez parazitů, přesto nevymřeli.
Osvědčilo se mi sypat do výběhu piliny, hobliny nebo štěpku. Z čehokoliv, ale mně se velmi osvědčil akát nebo dub. I z jehličnanů je dobrá. Dobrá v tom smyslu, že obsahuje hodně tříslovin, které se vyluhují do půdy a likvidují parazity. Působí nejen v zažívacím traktu při okusování, ale kdekoliv se může tanin uvolnit.
Odpovědět