O zvětšeném thymusu (mléčná struma) a strume z deficitu jódu
-
Vlaštovka
- Dal poděkování: 29 poděkování
- Dostal poděkování: 459 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: O zvětšeném thymusu (mléčná struma) a strume z deficitu jódu
Tak!! Asi to sem nepatří, ale musím se zeptat, protože to zkrátka patří k odčervení
je mi jasné, že zvířata mohou mít parazity.....odčervit je je jedna věc, ale aby se pak nedostali zpět do styku s vajíčky a tak, chce to prostor...jak to dělají třeba v Zoo? V Ostravské ZOO mají asi 40 koz. Všechny v malém výběhu odkud se nehnou a jsou tam již roky...Myšleno co vím!! když mi byly 2 roky, byly tam a teď je mi dost přes 30 a stále tam jsou....jak to řeší tam? Vždyť tam musí být ten prostor úplně zamořen parazity. Jsou tam na bahně a denno denně už možná 30 let....takže když je pdčervní, za týden to mají znovu ne? Jak ta zvířata mohou vůbec prosperovat? Záhada pro mě
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3530 poděkování
- Dostal poděkování: 6633 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Mělo by se to dělat, v každém chovu, následovně:
Zvířata zavřít (a pokud se jedná o perorální podání, nechat půl den na lačno).
Podat odčervení.
Nechat zavřené s normálním režimem krmení, dokud se nezčistí.
Některý vet říká 3 dny, naše parazitoložka říká 5 dní až týden.
Po té době vypustit, celý prostor vykydat, vyčistit a vydesinfikovat.
U malých uzavřených chovů lze vydesinfikovat i venkovní prostory. Mezi tím, co jsou zavřené, lze pohrabat bobky a odvézt a posypat / postříkat plochy desinfekcí.
Ale! U těchto uzavřených chovů je to naopak výhoda, protože pokud se udrží parazitální nálož na rozumné míře, pokud je to uzavřený chov bez přidávání začervených zvířat do stáda a pokud se nepasou venku a nespasají jinými přežvýkavci zaneřáděné plochy (neseká se jim tráva mimo areál), tak se nemají kde nakazit.
Takže paradoxně mohou být zdravější než pasoucí se zvířata
Zvířata zavřít (a pokud se jedná o perorální podání, nechat půl den na lačno).
Podat odčervení.
Nechat zavřené s normálním režimem krmení, dokud se nezčistí.
Některý vet říká 3 dny, naše parazitoložka říká 5 dní až týden.
Po té době vypustit, celý prostor vykydat, vyčistit a vydesinfikovat.
U malých uzavřených chovů lze vydesinfikovat i venkovní prostory. Mezi tím, co jsou zavřené, lze pohrabat bobky a odvézt a posypat / postříkat plochy desinfekcí.
Ale! U těchto uzavřených chovů je to naopak výhoda, protože pokud se udrží parazitální nálož na rozumné míře, pokud je to uzavřený chov bez přidávání začervených zvířat do stáda a pokud se nepasou venku a nespasají jinými přežvýkavci zaneřáděné plochy (neseká se jim tráva mimo areál), tak se nemají kde nakazit.
Takže paradoxně mohou být zdravější než pasoucí se zvířata
-
Vlaštovka
- Dal poděkování: 29 poděkování
- Dostal poděkování: 459 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
No.....i tak..mě zaráží, že to jednou za čas stačí takto. Nepřišlo mi, že by někdy bylo podloží ,,jiné,, vybagrované, nebo tak...ale je možné, že jsou nějaké provozní dny kdy se ZOO zavře a dělá se to.....jenže k nim lezou lidi a mohou přece na botách přinést lecos. No....asi jim to nějak funguje. Zajímalo by mě, jak ten malinký, ale na dezinfekci stále dost velký prostor dezinfikují 
-
Františka.
- Dal poděkování: 5685 poděkování
- Dostal poděkování: 4826 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Vím od praktikantů z VetUni, že když potřebují vzorek s nějakými parazity, můžou jít do zoo najisto. Tam najdou všechny, právě proto, že jsou zvířata na stále stejném malém prostoru. Týká se to třeba i velbloudů, lvů apod.
Určitá míra parazitů v organismu je i žádoucí, neprobíhají potom autoimunitní reakce. A je běžná, v přírodě neexistuje živočich bez parazitů, přesto nevymřeli.
Osvědčilo se mi sypat do výběhu piliny, hobliny nebo štěpku. Z čehokoliv, ale mně se velmi osvědčil akát nebo dub. I z jehličnanů je dobrá. Dobrá v tom smyslu, že obsahuje hodně tříslovin, které se vyluhují do půdy a likvidují parazity. Působí nejen v zažívacím traktu při okusování, ale kdekoliv se může tanin uvolnit.
Určitá míra parazitů v organismu je i žádoucí, neprobíhají potom autoimunitní reakce. A je běžná, v přírodě neexistuje živočich bez parazitů, přesto nevymřeli.
Osvědčilo se mi sypat do výběhu piliny, hobliny nebo štěpku. Z čehokoliv, ale mně se velmi osvědčil akát nebo dub. I z jehličnanů je dobrá. Dobrá v tom smyslu, že obsahuje hodně tříslovin, které se vyluhují do půdy a likvidují parazity. Působí nejen v zažívacím traktu při okusování, ale kdekoliv se může tanin uvolnit.