Volně žijící ptactvo
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3509 poděkování
- Dostal poděkování: 6623 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Volně žijící ptactvo
Nojo. Těch je zase nekonečno. Na Berounce taky úřadujou. Být já porybný, tak jsem nešťastná.. rybářům je to jedno. Ti zaplatí povolenku a někdo jim ty ryby zas na řeku doveze a vysadí… ty ta příroda zřídkakdy zajímá 
-
Františka.
- Dal poděkování: 5665 poděkování
- Dostal poděkování: 4797 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Do řeky se vysazují ryby? To mě udivilo. Že si rybáři zaplatí povolenku přece neznamená, že mají nárok na nějaké ryby
. Že je vysazují do rybníků, to ano, ale řeka?
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Jasně. Mnoho desítek tun ročně. Nikdy mi nikdo nevysvětlil ekonomiku toho celého.
Pochybuju, že za těch pár stovek, co zaplatí rybář za povolenku, se zaplatí náklady se zarybňováním spojené.
A možná ještě pár stovek navíc, aby nemuseli chodit na brigády… za nás se chodilo kolem vody makat… teď se z toho člověk může vyplatit… pochybuju, že ty získané peníze někomu zaplatí, aby šel čistit břehy místo rybářů…
Třeba za rok 2025 bylo jen ve Středočeském kraji vysazeno ryb za 45 milionů…
Viz https://www.crs-sus.cz/89/3910/plneni-z ... a-rok-2025
Pochybuju, že za těch pár stovek, co zaplatí rybář za povolenku, se zaplatí náklady se zarybňováním spojené.
A možná ještě pár stovek navíc, aby nemuseli chodit na brigády… za nás se chodilo kolem vody makat… teď se z toho člověk může vyplatit… pochybuju, že ty získané peníze někomu zaplatí, aby šel čistit břehy místo rybářů…
Třeba za rok 2025 bylo jen ve Středočeském kraji vysazeno ryb za 45 milionů…
Viz https://www.crs-sus.cz/89/3910/plneni-z ... a-rok-2025
- Kouťák
- Dal poděkování: 8663 poděkování
- Dostal poděkování: 4393 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Zarybňování sportovních vod ČRS je nutné a bohatě se zaplatí z povolenek.Pro mě na letošní rok:3400,-Kč,členství 700,-Kč a v případě mého syna,který se nezůčastnil brigád,neb je vytížen zaměstnavatelem,tak si doplatil 1200,-Kč.ČRS dostává ještě dotace na vypouštění např.úhoře a jiných ryb,které se v našich vodách netřou.Většinu užitkových ryb-kapr,lín,štika,okoun,candát,sumec nenakupujeme a odchováváme si v našich chovných rybnících,kterých má naše organizace v Třeboni asi 12.Nejsou to rybníky velké,ale práce s údržbou dají dost.Brigádnickou činnost dělá asi 70% členů.Důchodci nemusí,ale já chodím pravidelně zarybňovat,nebo na výlovy.ČRS MO mám v přízemí našeho domu.
Ke kormoránovi asi toto:Je přemnožen,ale na základě povolení se již smí lovit,zejména v zimní době.O povolení k lovu se zasazují zejména sportovní rybáři a ostatní to nikoho nezajímá,protože se tato zvěřina nejí a lov je prodělečný.Na rybníku Ženich je dokonce kormorání rezervace.Z hlediska ochranářského je vše postavené na hlavu a do toho různá nařízení EU rovněž.Z pohledu mého je kormorán přemnožen z důvodu,že Rybářství a.s.,přerybňuje chovné rybníky a je to stejné jako u každého zvířete.Pokud má potravu,tak se množí.
Ke kormoránovi asi toto:Je přemnožen,ale na základě povolení se již smí lovit,zejména v zimní době.O povolení k lovu se zasazují zejména sportovní rybáři a ostatní to nikoho nezajímá,protože se tato zvěřina nejí a lov je prodělečný.Na rybníku Ženich je dokonce kormorání rezervace.Z hlediska ochranářského je vše postavené na hlavu a do toho různá nařízení EU rovněž.Z pohledu mého je kormorán přemnožen z důvodu,že Rybářství a.s.,přerybňuje chovné rybníky a je to stejné jako u každého zvířete.Pokud má potravu,tak se množí.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Nojo, Kouťáku, žiješ v jiném světě než já. Tam u vás možná někdo má zájem ještě o to, co loví, i pečovat. Tady ne. Tady si to zaplatěj, tak co by se staral. Neznám jediného rybáře, co by chodil na brigády. Ani jsem nikdy žádnou akci neviděla. A to kolem té vody a přes ní jezdím každý den, 7 dní v týdnu.
Jediné, kdy se např. sbírá odpad, jsou Dny Země nebo s akcí Ukliďme Česko. To ale nejde na vrub rybářům, ale ekologicky smýšlejícím lidem.
Nezkoumala jsem celou tu ekonomiku rybaři y v Čechách. Jen píšu, co vidím. Na Berounce jsou lokality (a není jich málo), kde jsou rybáři bez přehánění třeba po 8 metrech od sebe v délce mnoha set metrů… často i na obou březích. Jasně, že kdyby se tam nic nechytalo, nechodili by tam. Takže ryby tam jsou. Ale ne přirozeně, ale uměle. Určitě jsou lokality, kde se přirozeně ty ryby vyskytují a populace je víceméně podle přírody, ale určitě ne tam, kde je takováhle koncentrace rybářů.
Je sice hezké, že se mnoho ryb vypěstuje přímo v zázemí Rybářského svazu, ale to zrovna tak ten svaz stojí nemalé peníze. Takže není smysl toho poukazovat na tento systém, jakoby rybáře dotoval. Je to příspěvková organizace (resp. neziskovka - tzv. “zapsaný spolek”) a svoje výdaje hradí právě z těch příspěvků od rybářů. Ne?
No nic… já to prostě cítím jinak. Taky jsem na ryby chodila ráda. Ale doba je, jako v kdečem ostatním, úplně jinde. Většina rybářů, co je teď kolem, jsou hovada a hulváti, co nedodržují nic. Počínaje běžnou lidskou slušností, přes absenci morálních zábran, až po dodržování dopravních předpisů…
Tak to jen na vysvětlenou, proč to vidím jinak než Ty, Kouťáku.
A to nemluvím o tom, jak “parádní” je na téhle řece jezdit jako vodák. Potažmo závodní vodák. Když mají rybáři nahozeno na obou březích až do 2/3 řeky, takže vlastně my nemáme kde jezdit, protože na nás pořád někdo řve, že mu strháme vlasce.
A nejiné to je i na závodech, které jsou i veřejně hlášené, posádky jezdí označené startovními čísly a lodě mají svoje označení… a přesto nám na trati rybáři nahazují pruty a řvou, že se jim nevyhýbáme… ne. Když jedu závod, tak fakt nemám kapacitu řešit vlasce přes cestu. Sorry jako!

Jediné, kdy se např. sbírá odpad, jsou Dny Země nebo s akcí Ukliďme Česko. To ale nejde na vrub rybářům, ale ekologicky smýšlejícím lidem.
Nezkoumala jsem celou tu ekonomiku rybaři y v Čechách. Jen píšu, co vidím. Na Berounce jsou lokality (a není jich málo), kde jsou rybáři bez přehánění třeba po 8 metrech od sebe v délce mnoha set metrů… často i na obou březích. Jasně, že kdyby se tam nic nechytalo, nechodili by tam. Takže ryby tam jsou. Ale ne přirozeně, ale uměle. Určitě jsou lokality, kde se přirozeně ty ryby vyskytují a populace je víceméně podle přírody, ale určitě ne tam, kde je takováhle koncentrace rybářů.
Je sice hezké, že se mnoho ryb vypěstuje přímo v zázemí Rybářského svazu, ale to zrovna tak ten svaz stojí nemalé peníze. Takže není smysl toho poukazovat na tento systém, jakoby rybáře dotoval. Je to příspěvková organizace (resp. neziskovka - tzv. “zapsaný spolek”) a svoje výdaje hradí právě z těch příspěvků od rybářů. Ne?
No nic… já to prostě cítím jinak. Taky jsem na ryby chodila ráda. Ale doba je, jako v kdečem ostatním, úplně jinde. Většina rybářů, co je teď kolem, jsou hovada a hulváti, co nedodržují nic. Počínaje běžnou lidskou slušností, přes absenci morálních zábran, až po dodržování dopravních předpisů…
Tak to jen na vysvětlenou, proč to vidím jinak než Ty, Kouťáku.
A to nemluvím o tom, jak “parádní” je na téhle řece jezdit jako vodák. Potažmo závodní vodák. Když mají rybáři nahozeno na obou březích až do 2/3 řeky, takže vlastně my nemáme kde jezdit, protože na nás pořád někdo řve, že mu strháme vlasce.
A nejiné to je i na závodech, které jsou i veřejně hlášené, posádky jezdí označené startovními čísly a lodě mají svoje označení… a přesto nám na trati rybáři nahazují pruty a řvou, že se jim nevyhýbáme… ne. Když jedu závod, tak fakt nemám kapacitu řešit vlasce přes cestu. Sorry jako!
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Kormorán se nejí? Ale čápi se jedí, tak proč ne kormorán? Nejedí se u nás, kde jsou myslím chránění, ale na své cestě za teplem někteří uloveni a snězení jsou. Tak proč by se u nás nemohli jíst kormoráni, když je jich moc a smí se lovit
. Je v tom nějaký předsudek? Nebo spíš to, že máme přebytek potravy a jsme velmi vybíraví?
- Kouťák
- Dal poděkování: 8663 poděkování
- Dostal poděkování: 4393 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Hhippie,každá místní organizace je jiná,ale cena povolenek je všude stejná.U nás je 730 členů,tak jsme na tom finančně velmi dobře.Ty píšeš,že je kolem Berounky za každých 8 metrů rybář,tak jsou na tom také velmi dobře.Myslím si,pokud nemají jiný rybářský revír,tak ani na brigády u vás chodit nemusí.O Berounku se stará povodí a chovné rybníky asi také nemají,tak si snadno ryby na zarybnění koupí.Je to prostě všude jiné a chování rybářů se zhoršuje všude,ale místní rybáři to nedělají.Horší je to s hostovačkama,za které se u nás platí roční kolem 9900,-Kč a může si jí koupit kdokoliv,kdo má St.rybářský lístek.Někteří si myslí, že když si zaplatí,tak si mohou dělat co chtějí,ale máme u nás kvalitní rybářské stráže,tak to zatím zvládají docela dobře.
Františko,nyní jste mě pobavila.Jednou na honě kachen někdo zastřelil kormorána a tak jsem ho chtěl uvařit psovi,než ho zakopávat.Doma jsem ho opařil,vykuchal a dal vařit.Větší smrad jsem nikdy necítil.Matka mě s tím chtěla z kuchyně vyhodit.S okny dokořán jsem dovařil a když jsem ho dal psovi,tak k němu čuchnul a utekl pryč.Kormorán opravdu nejde jíst.
A co naše volně žijící ptactvo?Rybníky jsou zamrzlé,zima nechce chcípnout a je to u nás nyní smutné.Na přítokách,kde není led se zdržuje vodní ptactvo a má hlad.Tak jako někdo přikrmuje sýkorky,tak já mám stále v kufru auta ječmen a krmím a krmím.
Františko,nyní jste mě pobavila.Jednou na honě kachen někdo zastřelil kormorána a tak jsem ho chtěl uvařit psovi,než ho zakopávat.Doma jsem ho opařil,vykuchal a dal vařit.Větší smrad jsem nikdy necítil.Matka mě s tím chtěla z kuchyně vyhodit.S okny dokořán jsem dovařil a když jsem ho dal psovi,tak k němu čuchnul a utekl pryč.Kormorán opravdu nejde jíst.
A co naše volně žijící ptactvo?Rybníky jsou zamrzlé,zima nechce chcípnout a je to u nás nyní smutné.Na přítokách,kde není led se zdržuje vodní ptactvo a má hlad.Tak jako někdo přikrmuje sýkorky,tak já mám stále v kufru auta ječmen a krmím a krmím.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Díky, žes za nás vyzkoušel toho kormorána. Já bych se do něj nepouštěla 
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Jsem ráda, že to někoho napadlo a tím pádem mám odpověď. Buď se opravdu jíst nedá nebo se upravuje a jí jiným způsobem. Někomu smrdí skopové, někomu i kachna nebo zvěřina. Ale když dělám skopové já, každému to voní. Tak třeba někde mají způsob zpracování, ale my ne, u nás to k jídlu není. Díky za zkušenost.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Něco jsem se přece jen ještě dozvěděla. Není běžné dnes je jíst v Evropě, i když je jedli na Britských ostrovech. Dodnes je připravují v Číně a v Japonsku, ale spíš jen v některých oblastech. Také antarktické národy je konzumují. Mají tmavé maso a protože jsou rybožraví, má maso pro mnoho lidí neobvyklou chuť.
Tak proto to maso tak páchlo a pes ho nechtěl, nebyl na to zvyklý. Někteří psi i kočky ani ryby nežrou, natož takhle.
Jedli a jedí se spíš jen tam, kde se vyskytovali ve větším množství. Kdo ví, třeba za dvacet třicet let je budeme mít u nás také v jídelníčku, jestli se budou takhle šířit.
Vzpomněla jsem si, že když se kachny krmí rybami nebo rybí moučkou, taky prý jejich maso je cítit rybinou. Ale třeba kdyby se s tím už počítalo, použilo by se koření jako na ryby, a ne na kachnu, nevadilo by to a bylo by to prostě něco jiného.
Tak proto to maso tak páchlo a pes ho nechtěl, nebyl na to zvyklý. Někteří psi i kočky ani ryby nežrou, natož takhle.
Jedli a jedí se spíš jen tam, kde se vyskytovali ve větším množství. Kdo ví, třeba za dvacet třicet let je budeme mít u nás také v jídelníčku, jestli se budou takhle šířit.
Vzpomněla jsem si, že když se kachny krmí rybami nebo rybí moučkou, taky prý jejich maso je cítit rybinou. Ale třeba kdyby se s tím už počítalo, použilo by se koření jako na ryby, a ne na kachnu, nevadilo by to a bylo by to prostě něco jiného.
- DAD David Abrahám
- Dal poděkování: 2334 poděkování
- Dostal poděkování: 5136 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Před týdnem jsem zahlédl prvního doupňáka, dnes už další hučí u nás
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě