Volně žijící ptactvo

Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3509 poděkování
Dostal poděkování: 6623 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Volně žijící ptactvo

Nový příspěvek od Hhippie »

Nojo. Těch je zase nekonečno. Na Berounce taky úřadujou. Být já porybný, tak jsem nešťastná.. rybářům je to jedno. Ti zaplatí povolenku a někdo jim ty ryby zas na řeku doveze a vysadí… ty ta příroda zřídkakdy zajímá :nene:
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Dal poděkování: 5665 poděkování
Dostal poděkování: 4797 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Do řeky se vysazují ryby? To mě udivilo. Že si rybáři zaplatí povolenku přece neznamená, že mají nárok na nějaké ryby :usmev: . Že je vysazují do rybníků, to ano, ale řeka?
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Jasně. Mnoho desítek tun ročně. Nikdy mi nikdo nevysvětlil ekonomiku toho celého.
Pochybuju, že za těch pár stovek, co zaplatí rybář za povolenku, se zaplatí náklady se zarybňováním spojené.
A možná ještě pár stovek navíc, aby nemuseli chodit na brigády… za nás se chodilo kolem vody makat… teď se z toho člověk může vyplatit… pochybuju, že ty získané peníze někomu zaplatí, aby šel čistit břehy místo rybářů… :vztek:
Třeba za rok 2025 bylo jen ve Středočeském kraji vysazeno ryb za 45 milionů… :nevim:
Viz https://www.crs-sus.cz/89/3910/plneni-z ... a-rok-2025
Kouťák
Dal poděkování: 8663 poděkování
Dostal poděkování: 4393 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Kouťák »

Zarybňování sportovních vod ČRS je nutné a bohatě se zaplatí z povolenek.Pro mě na letošní rok:3400,-Kč,členství 700,-Kč a v případě mého syna,který se nezůčastnil brigád,neb je vytížen zaměstnavatelem,tak si doplatil 1200,-Kč.ČRS dostává ještě dotace na vypouštění např.úhoře a jiných ryb,které se v našich vodách netřou.Většinu užitkových ryb-kapr,lín,štika,okoun,candát,sumec nenakupujeme a odchováváme si v našich chovných rybnících,kterých má naše organizace v Třeboni asi 12.Nejsou to rybníky velké,ale práce s údržbou dají dost.Brigádnickou činnost dělá asi 70% členů.Důchodci nemusí,ale já chodím pravidelně zarybňovat,nebo na výlovy.ČRS MO mám v přízemí našeho domu.
Ke kormoránovi asi toto:Je přemnožen,ale na základě povolení se již smí lovit,zejména v zimní době.O povolení k lovu se zasazují zejména sportovní rybáři a ostatní to nikoho nezajímá,protože se tato zvěřina nejí a lov je prodělečný.Na rybníku Ženich je dokonce kormorání rezervace.Z hlediska ochranářského je vše postavené na hlavu a do toho různá nařízení EU rovněž.Z pohledu mého je kormorán přemnožen z důvodu,že Rybářství a.s.,přerybňuje chovné rybníky a je to stejné jako u každého zvířete.Pokud má potravu,tak se množí.
IMG_0265.JPG
IMG_0266.JPG
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Nojo, Kouťáku, žiješ v jiném světě než já. Tam u vás možná někdo má zájem ještě o to, co loví, i pečovat. Tady ne. Tady si to zaplatěj, tak co by se staral. Neznám jediného rybáře, co by chodil na brigády. Ani jsem nikdy žádnou akci neviděla. A to kolem té vody a přes ní jezdím každý den, 7 dní v týdnu.
Jediné, kdy se např. sbírá odpad, jsou Dny Země nebo s akcí Ukliďme Česko. To ale nejde na vrub rybářům, ale ekologicky smýšlejícím lidem. :nevim:
Nezkoumala jsem celou tu ekonomiku rybaři y v Čechách. Jen píšu, co vidím. Na Berounce jsou lokality (a není jich málo), kde jsou rybáři bez přehánění třeba po 8 metrech od sebe v délce mnoha set metrů… často i na obou březích. Jasně, že kdyby se tam nic nechytalo, nechodili by tam. Takže ryby tam jsou. Ale ne přirozeně, ale uměle. Určitě jsou lokality, kde se přirozeně ty ryby vyskytují a populace je víceméně podle přírody, ale určitě ne tam, kde je takováhle koncentrace rybářů.
Je sice hezké, že se mnoho ryb vypěstuje přímo v zázemí Rybářského svazu, ale to zrovna tak ten svaz stojí nemalé peníze. Takže není smysl toho poukazovat na tento systém, jakoby rybáře dotoval. Je to příspěvková organizace (resp. neziskovka - tzv. “zapsaný spolek”) a svoje výdaje hradí právě z těch příspěvků od rybářů. Ne? :nevim:

No nic… já to prostě cítím jinak. Taky jsem na ryby chodila ráda. Ale doba je, jako v kdečem ostatním, úplně jinde. Většina rybářů, co je teď kolem, jsou hovada a hulváti, co nedodržují nic. Počínaje běžnou lidskou slušností, přes absenci morálních zábran, až po dodržování dopravních předpisů… :nevim:
Tak to jen na vysvětlenou, proč to vidím jinak než Ty, Kouťáku. :ruzicka:

A to nemluvím o tom, jak “parádní” je na téhle řece jezdit jako vodák. Potažmo závodní vodák. Když mají rybáři nahozeno na obou březích až do 2/3 řeky, takže vlastně my nemáme kde jezdit, protože na nás pořád někdo řve, že mu strháme vlasce.
A nejiné to je i na závodech, které jsou i veřejně hlášené, posádky jezdí označené startovními čísly a lodě mají svoje označení… a přesto nám na trati rybáři nahazují pruty a řvou, že se jim nevyhýbáme… ne. Když jedu závod, tak fakt nemám kapacitu řešit vlasce přes cestu. Sorry jako! :otraveny: :vtipalek:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Kormorán se nejí? Ale čápi se jedí, tak proč ne kormorán? Nejedí se u nás, kde jsou myslím chránění, ale na své cestě za teplem někteří uloveni a snězení jsou. Tak proč by se u nás nemohli jíst kormoráni, když je jich moc a smí se lovit :blazen: . Je v tom nějaký předsudek? Nebo spíš to, že máme přebytek potravy a jsme velmi vybíraví?
Kouťák
Dal poděkování: 8663 poděkování
Dostal poděkování: 4393 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Kouťák »

Hhippie,každá místní organizace je jiná,ale cena povolenek je všude stejná.U nás je 730 členů,tak jsme na tom finančně velmi dobře.Ty píšeš,že je kolem Berounky za každých 8 metrů rybář,tak jsou na tom také velmi dobře.Myslím si,pokud nemají jiný rybářský revír,tak ani na brigády u vás chodit nemusí.O Berounku se stará povodí a chovné rybníky asi také nemají,tak si snadno ryby na zarybnění koupí.Je to prostě všude jiné a chování rybářů se zhoršuje všude,ale místní rybáři to nedělají.Horší je to s hostovačkama,za které se u nás platí roční kolem 9900,-Kč a může si jí koupit kdokoliv,kdo má St.rybářský lístek.Někteří si myslí, že když si zaplatí,tak si mohou dělat co chtějí,ale máme u nás kvalitní rybářské stráže,tak to zatím zvládají docela dobře.
Františko,nyní jste mě pobavila.Jednou na honě kachen někdo zastřelil kormorána a tak jsem ho chtěl uvařit psovi,než ho zakopávat.Doma jsem ho opařil,vykuchal a dal vařit.Větší smrad jsem nikdy necítil.Matka mě s tím chtěla z kuchyně vyhodit.S okny dokořán jsem dovařil a když jsem ho dal psovi,tak k němu čuchnul a utekl pryč.Kormorán opravdu nejde jíst. :))
A co naše volně žijící ptactvo?Rybníky jsou zamrzlé,zima nechce chcípnout a je to u nás nyní smutné.Na přítokách,kde není led se zdržuje vodní ptactvo a má hlad.Tak jako někdo přikrmuje sýkorky,tak já mám stále v kufru auta ječmen a krmím a krmím.
IMG_2426.JPG
IMG_2422.JPG
IMG_2274.JPG
IMG_2341.JPG
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Díky, žes za nás vyzkoušel toho kormorána. Já bych se do něj nepouštěla :blazen:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Jsem ráda, že to někoho napadlo a tím pádem mám odpověď. Buď se opravdu jíst nedá nebo se upravuje a jí jiným způsobem. Někomu smrdí skopové, někomu i kachna nebo zvěřina. Ale když dělám skopové já, každému to voní. Tak třeba někde mají způsob zpracování, ale my ne, u nás to k jídlu není. Díky za zkušenost.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Něco jsem se přece jen ještě dozvěděla. Není běžné dnes je jíst v Evropě, i když je jedli na Britských ostrovech. Dodnes je připravují v Číně a v Japonsku, ale spíš jen v některých oblastech. Také antarktické národy je konzumují. Mají tmavé maso a protože jsou rybožraví, má maso pro mnoho lidí neobvyklou chuť.
Tak proto to maso tak páchlo a pes ho nechtěl, nebyl na to zvyklý. Někteří psi i kočky ani ryby nežrou, natož takhle.
Jedli a jedí se spíš jen tam, kde se vyskytovali ve větším množství. Kdo ví, třeba za dvacet třicet let je budeme mít u nás také v jídelníčku, jestli se budou takhle šířit.
Vzpomněla jsem si, že když se kachny krmí rybami nebo rybí moučkou, taky prý jejich maso je cítit rybinou. Ale třeba kdyby se s tím už počítalo, použilo by se koření jako na ryby, a ne na kachnu, nevadilo by to a bylo by to prostě něco jiného.
DAD David Abrahám
Dal poděkování: 2334 poděkování
Dostal poděkování: 5136 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

Před týdnem jsem zahlédl prvního doupňáka, dnes už další hučí u nás
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
Odpovědět