Léčit v dubnu až červenci považuju za šílenství. Ale v červenci po posledním vytáčení je to dobrá alternativa pro "odlehčení", pokud je to zapotřebí. Účinnost je slušná, jak si ověřili na Slovensku (96-99%).MartinR píše: 12 pro 2018 20:50 Zásadně bych nijak neléčil právě v době snůškového období, tedy v dubnu až červenci a to ani těmito "přírodními" přostředky!
a včely?
Re: a včely?
- oreb1
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
K tomu se zeptám asi naivně. Omlouvám se. Považovala bych podávání přírodních látek ve formě výluhu nebo i výtažku za prevenci. Když píšete oba, že v době snůšky by se nemělo léčit jakýmkoliv způsobem, znamenalo by to tedy, že by se mělo přestat s podáváním čehokoliv, byť přírodního? V tu dobu prevenci přerušit a počkat až po snůšce?
Podle mě je to zbytečné. Jsou sice snůškové pauzy, někdy i delší, ale... Nevidím žádný důvod proč v tomto období něco do včel vkládat s rizikem, že přijde nárazová snůška a dojde k ovlivnění chuti a vůně medu. Určitě má smysl ochránit zimní generaci včel, která se začíná vytvářet v červenci. Včelstva na jaro by ale měla být v takovém stavu, aby nebylo zapotřebí je nějak akutně zachraňovat.
- oreb1
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
Františka.
- Dal poděkování: 5689 poděkování
- Dostal poděkování: 4826 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Pořád ještě jezdím pro jablečné výlisky, jablek bylo opravdu hodně a stále se lisuje. Už ale nejsou moc šťavnatá a někdy přivezu spíš čvachtu, podobnou hustému sirupu. Nalila jsem ji do bedny a slétly se včely. Bohužel se tam některé utopily, než jsem si jich všimla. Dala jsem na povrch prkénko, ale to na hmyz nefunguje, to je jen pro ptáky. Postupně se povrch trochu odpařil a zhoustl, takže se na něm udržely a mohly i odletět. Naštěstí, protož jsem nevěděla, jak jim ta jablka dopřát a nezahubit je. Měly i žízeň, z kapky na kohoutku pily, ale sladká šťáva jim asi posloužila na hlad i žízeň.
- PavelIV
- Dal poděkování: 6407 poděkování
- Dostal poděkování: 3773 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Včelař by měl včelám zajistit vodu a jedna z variant je prkýnko, ale na jedný straně zatížený, aby po něm mohly slézt až k hladině, ne moc prudce se svažující. Mně to naštěstí trápit nemusí, mám hned vedle pramen
-
Františka.
- Dal poděkování: 5689 poděkování
- Dostal poděkování: 4826 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Někdo dává plastová víčka od petek a do nich vodu. Z toho pít můžou bez nebezpečí.
Tady je dost včelařů v okolních zahradách, ale jsou noví a asi nemají zkušenosti nebo čas nebo jen ten nápad. A včely v úlech uprostřed polí také vodu nedostávají, musí si pro ni někam doletět.
Tady je dost včelařů v okolních zahradách, ale jsou noví a asi nemají zkušenosti nebo čas nebo jen ten nápad. A včely v úlech uprostřed polí také vodu nedostávají, musí si pro ni někam doletět.