Kvočna

Slepice, kachny, husy. Co vše se pro ně dělat musí? Jak postavit kurník? Kachník? Nejlepší plemena? Kde koupit chutná krmiva? Funkční druhy líhní? Za kolik letos prodat vejce?
arus
Dal poděkování: 2146 poděkování
Dostal poděkování: 1082 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kvočna

Nový příspěvek od arus »

Tak,moje sestra, která má kuřátka...ten příběh má pokračování :mrk:
Poprvé jsem svědkem toho, že kvočna kvoká, vzorně se stará a kuřata ji opouští a druží se s ostatními slepicemi a motají se kolem kohouta.
Kvočna se snaží je udržet při sobě a odvádět je dál, ale ony ji moc neposlouchají.
:arus:
Františka.
Dal poděkování: 5685 poděkování
Dostal poděkování: 4826 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Kohout na ně taky bude dávat pozor. I ostatní slepice.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Mám hejnko slepic, ze kterých část nocuje v kurníku a část, kterou vede moje oblíbená Španělka Hrdinka, spí na nejvyšších místech na stromě. Tam se samozřejmě nedostanou australky, ale zase jen španělky a jejich lehké kříženky. Španělka Hrdinka jí říkám, protože přežila několik útoků lišky, všemu se štěstím nebo i svou chytrostí vyhnula. Je nejstarší a nejzkušenější. A vede celé hejno, i když australky jsou takové buchtičky a moc se nepoučí. Kohouti ho už nevedou, ona rozhoduje a je samostatná. Zasedla asi před týdnem stejně jako vloni na vejce. Nemám žádné bezpečné místo, kde by mohla sedět a nebýt v kurníku, ve kterém se necítí dobře. Přendala jsem ji tedy do kukaně, která je celý den venku a na noc ji zakryju ručníkem a odnesu do kurníku. Takže už nesedí na stromě, je v kurníku. A zajímavá věc, ostatní slepice, které nocovaly na stromě, se odstěhovaly zpátky do kurníku. Hlavní slepice je v kurníku, i když v kukani, tak ony jdou s ní. Samozřejmě v té kukani kvoká, takže moc dobře vědí, že je tam s nimi.
arus
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od arus »

Františko, myslela jsem, že slepice kvokají na jaře nebo v létě ale takhle na zimu?
Mám letošní koupenou hybridku, která taky kvoká. Kvoká ale snáší, nezasedla,tak to neřeším.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3530 poděkování
Dostal poděkování: 6633 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Letos je nějaký divný rok.
Mě jedna taky ještě strašila, že chce sedět (nakonec si to rozmyslela) a kamarádka volala předevčírem, co má dělat, že jí zasedla kvočna na vejce…
Taky si myslím, že je to děsně pozdě :ajeje:
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Já jí věřím. Když chce sedět teď, tak ať sedí. Kdyby to byla kuřata z líhně, je to jiná věc, ale kvočna se o své děti postará. V peří je teplíčko.
Stejně s tím nemůžu nic dělat.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Mám tu slepici, o které už jsem asi psala. Dvakrát minulý rok přišla o vajíčka, na kterých seděla. Jednou jsem ji nemohla najít, jak dobře byla schovaná, podruhé jsem ji nestihla odstěhovat a kuna nebo co ji vyplašilo a odnosilo vejce. Zřejmě smutkem se zbláznila, upnula se na mě a vyhýbala se ostatním slepicím. Odstěhovala se z kurníku a spala ve výklenku u mých dveří. Na začátku února jsem uznala, že už je liščí čas a odstěhovala ji ve spaní do kurníku. Napotřetí tam už zůstala sama a spí s ostatními, většinou chodí s ostatními, ale když něco venku dělám, pohybuje se kolem mě. Dnes také. Postávala u mě, sedla jsem si tedy do dřepu k ní a začala na ni mluvit. Tichým hlasem jsem jí říkala, že je krásná, hodná, milá, chytrá slepička atd. Chvíli mě poslouchala a pak se jí začala zavírat víčka a podržte se, ona usnula! Jako kdybych jí vyprávěla pohádky :usmev: .
arus
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od arus »

Františko,to je krásný příběh :ruzicka:
Začal na mně útočit kohout. Dosud to vypadalo, že mám výjimku, útočil na všechny ostatní. Ale to už přestalo platit.
Proč na mně útočí? Je v pubertě (má rok) nebo je to povahou?
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Poradím Vám: poříďte si ještě jednoho :vytlem: . Nejspíš pak na Vás už nebude mít čas. Ale pokud je Váš kohout nějakého lehkého plemene, možná nepomůže ani to, jelikož takoví se nechají lehce rozrušit. Mám devět slepic a tři kohouty, což je, uznávám, dost divné a neplánovala jsem to. Chtěla jsem počet kohoutů upravit, ale jsou takhle všichni spokojení a nechala jsem je. Jeden kohout je australák, druhý brahman a třetí je kříženec španělky a australáka. Všichni se hlídají navzájem, mě sledují taky, ale jen v případě, že se přiblížím hnízdům na snášení. Nikdy neberu vejce před nimi nebo před slepicemi, protože je to zneklidňuje.
arus
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od arus »

Kohout je hybrid, stejně jako slepice. Na pět slepic dva kohouti, by bylo trochu moc. To spíš bych byla bez kohouta. Ale ještě dostane šanci. :ajeje:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Věděla jsem, že mou radu neoceníte, a nedivím se tomu :vytlem: . Jsem zvědavá, jestli se uklidní. Pochybuju, Najdete-li nějaký postup, napište nám ho. Jestli se tenhle kohout neosvědčí, prostě byste ho mohla uvařit a nenechávat slepice bez kohouta, ale hned jim přidat nového. A tak pořád znovu, dokud nenajdete toho správného.
Profesor1
Dal poděkování: 4397 poděkování
Dostal poděkování: 4988 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Já mám po dlouhé době kohouta o kterém ani nevím. Včera když jste se tu rozepsaly tak jsem chvíli přemýšlel jestli vlastně mám kohouta :vytlem: Už ani nevím kde jsem k němu přišel. Ale ti předchozí byli sfiňe. Vždy tak jednou za 14 dnů jsem jim musel dát kartáč, abych měl chvíli klid.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3530 poděkování
Dostal poděkování: 6633 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Já nevím, na co máš, Arus kohouta.
Jestli stejně jako já - ze setrvačnosti, protože k hejnu prostě patří - pak zkus sehnat maranského. Měla jsem jich už víc a nikdy agresi nevykazovali..
Já tedy nemám čas sledovat jejich etologii, ale říkám si, že třeba jsou se samcem ve větší psychické pohodě. Ale jak to je v reálu, nevím.
Když útočil dravec, jsou zalezlí všichni. Ani když dravec trhá kořist, kohout nevylézá. Asi vždycky vyhodnotí, že by to byl nerovný boj. Nevím.
Takže na ochranu asi není. Což bych potřebovala nejvíce. :plac:
Tím chci říct, že maranský se mi osvědčil jako společník, ale ne jako bijec. Zas to má ale tu výhodu, že nejde po lidech… dovedu si představit, že je to buď bijec, co jde po všem živém krom svého hejna, nebo jen společník a ten spíš neplní funkci ochrannou, ale zas není agresivní k lidem.
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Na obranu slepic asi funguje jedině houser, jak tu někdo psal. Ale ani houser není zrovna hodný k lidem. Kohout ochrání kuřátka před kočkou, nažene slepice do úkrytu, ale rvát se se sokolem po něm nemůžeme chtít.
arus
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od arus »

Hipí, kohouta mám, protože jsem to chtěla zkusit. Zatím jsem ho nikdy neměla. Sbírám zkušenosti, jestli do budoucna jo nebo ne. Sousedi jsou v pohodě, slepice taky..no a já vlastně taky. Ovšem pokud do zimy bude pořád agresivní,tak půjde do mrazáku. Nového už bych nepořizovala.
Vlaštovka
Dal poděkování: 29 poděkování
Dostal poděkování: 459 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Vlaštovka »

Kohout z drůbežárný(hybrid) je za mě zkáza. Nejsou zvyklí na reálný chod mezi lidmi a neumí se podle mě chovat. Za mě bohužel jediné. Jednou zaútočil( na kohokoli), jde....alé já nemám žádné predátory, bijce nepotřebuji. Potřebuji, aby pojímal a choval se slušně. Maransáka máme, měla jsem už 3 a ani jeden se nechoval špatně. Jsou to za mě inteligentní klidní samci. Bohužel většího rámce, takže záleží jaké hybridky. Dekalby mě málem srovnal se zemí :vytlem:
:mrzimeto:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Ta moje slepice vždycky ráno, když je pustím a dávám jim zrní, čeká, až jí dám z ruky. Ostatní jen koukají a radši si vezmou samy. Dnes se přidala další a zobaly mi z ruky obě.
Odpovědět