Hierarchie ve stádě

chov ovcí a koz...
Františka.
Dal poděkování: 5780 poděkování
Dostal poděkování: 4921 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Hierarchie ve stádě

Nový příspěvek od Františka. »

V každé situaci najdou řešení, jsou komunikativní, zachovaly si moho přirozených sklonů a přesto jsou rády s člověkem, uživí se i tam, kde už třeba ovce potravu nenachází - spásá všechna dosažitelná patra, má vnikající mlíko, které svými vlastnostmi předčí kravské i ovčí. Každá koza je osobnost. To jsou všechno klady, které můžete považovat za zápory, ale podle mě je to vše jasná výhoda.
Třenice a půtky této intenzity přestanou, až bude ve stádě jasný řád. Prostě se nedá nic dělat, buď řád a bezpečí nebo nebezpečný a nevýhodný chaos. Kdyby byly jen v nějaké ohradě, bylo by to jedno.
Zabránit tomu se dá jen do určité míry, když vidím velkou hrubost, stačí křiknout, zadupat, dát herdu apod. Jen musím vědět, co se vlastně děje, nedaří se mi vysledovat tu, kterou mám podporovat a vychovávat podle sebe.
Vlaštovka
Dal poděkování: 29 poděkování
Dostal poděkování: 613 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Vlaštovka »

Já bych zas byla za submisivní kozu vděčná Až za hrob :vytlem: :nevim: ta elvíra je moje 13 komnata..... :ajeje:
:mrzimeto:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Vlaštovko, chodíte s ní pořád na pastvu?
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Od té doby, co má kozlíka tak ne.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Jakože. Ona je pořád na pastvě. Pořád má kolem sebe keře a zelené. Pořad se pase. Ale tak jak jsme chodily spolu mimo jwjí hrazení, od té doby, comá kozlíka, který nejde absolutně korigovat, navíc se zhoršila ta její svéhlavost,tak ne
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Jen mě tak napadlo, že by se vztah mezi Vámi a jí třeba upravil k lepšímu. Takhle si dělá úplně, co chce. Kozlík by šel s ní, ale zase nevím, jestli neprocházíte nějakým územím, kde je potřeba dodržet hranici území a neukousnout ani stéblo.
Už jsem zjistila s největší pravděpodobností, kdo je ta surovkyně v mém stádě.
Mám tu od jara jednu asi dvouletou kozu, rohatou, která přišla se svou asi tří- nebo čtyřletou matkou. Tu matku jsem chtěla a dcera šla s ní, aby matka nebyla v novém prostředí sama. Matka je přiměřeně sebevědomá, ale v podstatě mírná. Její dcera se asi dvakrát pokusila mě trknout, což jsem si líbit nenechala, a už se nepokoušela to zopakovat. Tehdy jsem si řekla, že jestli nepřestane, nechci ji. Přestala, ale dobré to není. Je velká, silná a dělá si ve stádě, co chce. To by mohlo dopadnout i tak, že nakonec bude vládnout tahle bestie. Mlátí kolem sebe hlavou, i když o nic nejde, bezrohé z ní už mají strach. Moje ostatní kozy, když jim dám něco z ruky, si vezmou opatrně, u téhle si musím dát pozor, aby mě nekousla, jak je neopatrná, přestože už jinak zkrotla. Je jí škoda, při individuální péči by z ní byla dobrá koza, dojit také bude dost. Jenže u mě je potřeba kolektivní duch. Nemůže zůstat, ostatní znají míru, ona to přehání. Mladá rohatá silná koza s velkým sebevědomím je pro stádo katastrofa. Nejdřív by měla vyzrát a pak teprve usilovat o vládu. Škoda jí.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

No potěš. To bude taky pěkná megera :vytlem: já si teď s ní nikam netroufám. Na vodítku hrozně táhne kam chce. Přijde mi, jako by měla najednou 3 krát větší sílu, ale asi to jen vypadá proto, že teď se brání a předtím se nechala více vést. S kozlem to není reálné. Skáče a běhá nonstop jak šílený, kamkoli jdeme musíme přejít cestu a to není absolutně v tuhle chvíli bezpečné :nevim:
Jana P.
Dal poděkování: 6189 poděkování
Dostal poděkování: 7032 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Škoda že tu není Augenblick ten by potvrdil, že s ovcemi se spolupracuje jednoznačně lépe :vytlem: i co se týče dojení.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3671 poděkování
Dostal poděkování: 6781 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Já myslím, že nikdo nepopírá, že ovce jsou jako osobnosti jednodušší… zas když se vytvoří hierarchie ve stádě, tak to pak s kozami může být jednodušší na práci s nimi.. ono má všechno své..
Augenblikovi jsem psala - byli jsme kousek od nich, tak že bychom se stavili pro nějaké produkty… bylo ošklivo, nakonec jsme na výlet nejeli… každopádně pořád lítaj jak hadr na holi… odpovídal o půlnoci, že zrovna dodojil.. :otraveny: prý ráno krmení a dojení 3 hodiny a večer totéž… mezitím běžná agenda, paní pořád zavřená v sýrárně.. nejsem přesvědčená, že bych to takhle chtěla.. :mrzimeto: … ale jestli se v tom takhle našli, tak je fajn, že je to těší.. :ruzicka:
:Hhippie: Bubáci forever!
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Jako....to je hrozne....ale jak rikas. Jestli se v tom nasli :nevim: je to samozrejme muj nazor. Kmitat umi kde kdo a da se na to zvyknout. Nekdo vice nekdo mene. Ale prijde mi, ze to vycerpani z nedostatku spanku je pak dlouhodobe asi na prd :nevim: me to vzdy prislo fascinujici, kdyz nekdo takhle kazdy den jede az na dren. Nevim, zda to mam obdivovat nebo si z toho brat priklad, ze takhle ne....
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Aha. Jani. Ja nemam s ovcemi zadne zkusenosti. Jen znama mivala valasky, velike stado. A to byli teda divocaci :udiv: Me prave prislo, ze domluvit se se splasenou ovci je horsi nez domluvit se s vychcenou kozou :vytlem: i ten rozdil beran vs kozel mi hral vzdycky pro kozla :))
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3671 poděkování
Dostal poděkování: 6781 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Ono když to dojíš a pracuješ s nimi každý den, tak pak zkrotnou.. navíc dojná plemena nejsou tolik skákací a běhací… ikdyž někdo dojí i valašky.. ale věřím, že se taky zklidní, když se socializují.. :souhlas:
Ale tu hierarchii jako kozy, aby si řídily, kdo půjde první a kdo pak, tu myslím nevymyslí.. :blazen:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Dal poděkování: 6189 poděkování
Dostal poděkování: 7032 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Augenblick s paní mají stádo mléčných oven jako hlavní práci. Takže myslím, že o to to mají jednodušší. Mohou se věnovat jen tomu. To by se mi líbilo. Zde nejsou volné pozemky.
Pro mne mají ovce více výhod. Masná plemena a jejich kříženci jsou povětšinou klidní. Nepřeskakují oplocení, nijak ho neprotrhávají rohy. Ty nemají. Jejich říje, bahnic i beranů, jsou téměř neviditelné, a neslyšitelné. A naprosto nezapáchají. Spíše příjemně voní. Ani beran nesmrdí. Máme ovčín v sadu, v dolní části pozemku. Mohlo by to sousedům vadit. Jsou tam cca od října do dubna.
Pokud ovce potřebuje pomoc ode mne,například při nemoci nebo porodu, vždy spolupracuje, drží.
Je pravda, že dojné ovce nemám.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Odpovědět