Brambory

Zelenina
Vedra
Dal poděkování: 62 poděkování
Dostal poděkování: 923 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Brambory

Nový příspěvek od Vedra »

Tady je hodně plevele, vždycky mi to dusilo odrůdy s menší natí i přes pravidelné hrobkování.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3709 poděkování
Dostal poděkování: 6802 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

No vidíš! To by mě nenapadlo, že i v tomhle je rozdíl! Přitom jsme letos dělali brambořiště dokonce na dřívějším trávníku a pak na tom byly slepice… ale je možné, že ony vše zlikvidovaly a pak se hned zoralo a nasadily brambory a nestihl bordel vyrůst… zas po sklizni tam chci slípky vypustit :souhlas: třeba vyhrabou i nějaké mandelinky, co už budou zavrtané, připravené na příští sezonu.. :promin:
:Hhippie: Bubáci forever!
Vedra
Kontaktovat uživatele:

To je pravda to by vyhrabat mohly. Já se nechal zviklat na tu Ballerinu myslím? Vyšlechtěné z Belany takže taky malé natě. A je to stejně jako Belana je to náročné na obsah hořčíku protože tomu zase flekatí listy, budu zase muset rozhodit nějaký dolomit.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Nojo, to velkopěstitelství má prostě zase svá úskalí..
Snad najdeš odrůdu, co Ti bude vyhovovat :souhlas:
Jana P.
Dal poděkování: 6206 poděkování
Dostal poděkování: 7086 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Pamatujete jak jsem zjara byla náhle osvícena zahradním bohem a během cca hodiny jsem na uvolněném místě po kurníku založila brambořiště? Fotky jsou v předchozích příspěvcích. Na rovný tuhý podklad jsem nakladla brambory, které klíčily ve sklepě, navrstvila na ně podestýlku od králíků od podzima shranovanou na hromadě a padesát let staré snopy z hůry? Sem tam jsem tam pustila vodu z čovky. Jakože jsem položila hadici na čtvrt hodiny na kraj a sem tam přehodila. Jen tři čtyři krát. Jinak jsem s tím nic nedělala.
A ony mi vyrostly brambory. 🤦🏻‍♀️ alespon pod jedním trsem tedy ano, ten jsem vytrhla, a pak uvařila a snědli jsme je. Mlask. jinde se uvidí. Nat ještě není zcela mrtvá. Děkuji přírodo.
záhon to bude krásný, je mimo ledovou past, od severu chráněn ořechem, novým kurníkem a ovčínem. z povzdálí. od jihu tři stromy. s rozestupy.
Vím, že výnos by měl být 1:10 ale i poloviční vnímám jako velký úspěch. :vytlem:
Přílohy
IMG_4886.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Z jednoho řádku jsem dnes vybrala brambory, byl jich velký černý kýbl, přesypané do kolečka takto. Mám opravdu radost. :andel: Postupně je už vyberu. Občas už jsou okousané.
Přílohy
IMG_5080.jpeg
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Já žasnu, že mnoho zemědělců má ještě brambory v zemi. My už dávno vyoráno. Teď už by po nich zbylo jen pár slupek…
Mamka dnes sklidila zbytky červené řepy… hryzci už jí zpracovali skoro všechnu :plac:

Super, Jani, že se vcelku povedly.
My se letos přesvědčili, že i brambory potřebují zalévat. Ony něco dají… ale prostě když se občas prolejí, je to úplně jiné pak… a děláme to taky tak - natáhneme hadici mezi řádky a necháme téct… prostě tam uděláme jezero a ony si vezmou, co potřebují… třeba 4x za sezonu. A paráda! :souhlas:
Profesor1
Dal poděkování: 4488 poděkování
Dostal poděkování: 5134 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Soused dneska vyorával varinou, tak jsem si nechal vyorat krajní řádky ať se mě lepší vyorává traktorem a jsem s úrodou spokojený. Ale ještě je spoustu zelených natí. Vyorávat budu až tak za týden až 14 dnů.
Přílohy
IMG_20260825_190121.jpg
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Vedra
Kontaktovat uživatele:

Skoro hotovo

Bernina na něco vyšlechtěné z Belany překvapivě hodně velkých a minimum malých brambor.
Dominika malé až střední ale vysoký výnos.
Jelly jako vždy velké slušný výnos

Díky pre-emergním herbicidům a absenci plevele 2-3x vyšší úroda než loni.
Františka.
Dal poděkování: 5808 poděkování
Dostal poděkování: 4950 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Vlastně se divím, že se tyto postřiky nepoužívají víc místo těch, které se používají na už vzešlý plevel. Já sice nejsem příznivec těchto postupů, ale když už je někdo používá, bylo by to myslím výhodnější. Chystáte se tak pokračovat i napřesrok nebo to byl jen zásah na místě, kde jste měl často hodně plevele? Letos to asi bylo opravdu dobré rozhodnutí, pokud jdeete touto cestou, protože v suchu rostly hlavně plevely a plodiny byly velmi zarostlé.
andre.marek
Dal poděkování: 1455 poděkování
Dostal poděkování: 1643 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Letos ten postřik asi rozhodoval o úrodě extrémně. U nás stříká tchán a buď byl špatný termín, nebo postřik a moc se to nepovedlo. Dominovalo divoké proso a asi nějaký Ovísek či co a brambory bídné. Něco bylo, ale výnos špatný.
Vedra
Kontaktovat uživatele:

Františka: zatím každý rok, rodiče kvitují, že nemusí rozbíjet drny plevelů a dolovat z nich brambory protože to pak ani ten vyorávač neroztluče :vytlem:

andre.marek: pokud prosem myslíš čirok halabský tak na ten mi fungoval Stomp Aqua v dávce 4L na hektar.
andre.marek
Dal poděkování: 1455 poděkování
Dostal poděkování: 1643 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Vedra: Ano, je to ten Čirok, díky za tip. Tchýně zkoušela nějaký šetrnější postřik a asi to nebylo to pravé.
Letos je tohoto plevele ale spousta všude (i když posledních cca 5 let už je to skoro klasika, jen jsem neznal pravý název). V sadě pod stromy ještě v kombinaci se Šruchou - ta u nás nikdy nebyla. Letos to vidím poprvé a třeba z Roundupu si, narozdíl od toho Čiroku nic moc nedělá.
Františka.
Dal poděkování: 5808 poděkování
Dostal poděkování: 4950 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Šrucha je nezničitelná, stačí kousek kořínku a vyroste znovu. V Brně roste i na ulicích v prasklinách a asfaltu, kdekoliv je jen trochu půdy. V poslední době se šíří víc a víc. Můj muž z ní dělá pesto, ale mně to zrovna lahodné nepřipadá a nemyslím, že je to tím, že pesto obecně nemám moc ráda. Má to vodnatou nakyslou chuť, která se musí přebít česnekem nebo něčím jiným. Prý se s tím dá i krmit, ale jaké zvíře, to tedy nevím, slepice ani kozy to dobrovolně nežerou. Takže likvidujte každý kousek, jinak se toho nezbavíte. Můj muž si nechal na zahrádce několik prvních, teď ji tam během jednoho roku má všude. Ale zase to bylo i letos hezky zelené.
honzauta
Dostal poděkování: 420 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od honzauta »

Já mám letos trochu jinou zkušenost. Nasázel jsem brambory trochu hustěji, dokud to šlo, tak neustále proorával. Taky před vlastním sázením, jsem to neustále projížděl rotavátorem, jelikož jsem to trochu přehnal s hnojem, tak, abych ho zapracoval. Brambory zakryly celé políčko, každé ráno, když jsem chodil likvidovat slimáky, tak jsem trochu toho plevele co převyšoval brambory vytrhal. Takže letos absolutně v pohodě bez plevele, bez jakéhokoliv postřiku včetně proti plísni..... Nasázel jsem červené brambory, přesnou odrůdu nevím, jelikož sázím polské krmné brambory, ale mám již vyzkoušené, že tyto jsou hodně odolné proti plísním, rostou i v suchu a mají dobrou chuť. Až nyní natě odumírají, tak budu vyorávat asi příští týden. Již nyní čas od času vykopnu na oběd a vypadá to dobře.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Honzo výborně!
Kupovala jsem v okolí brambory od drobných pěstitelů s vizí, že nejsou tak chemizované. Letos jsem se ve Vozerovicích optala mladého hospodáře a stříkají na vše.
Brambory jíme hodně, pokusím se je opět pěstovat pro nás každoročně.
Odpovědět