Marmeládujeme, džemujeme.
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11578
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5326 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Marmeládujeme, džemujeme.
Visnova a merunkova jsou nejlepsi!
Hlavne, kdyz jsou v nich velke kusy ovoce
Hlavne, kdyz jsou v nich velke kusy ovoce
Bubáci forever!
- Marion108
- Příspěvky: 3672
- Registrován: 09 říj 2018 20:19
- Dal poděkování: 48 poděkování
- Dostal poděkování: 100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Marmeládujeme, džemujeme.
Janinko, delam to stale stejne a doufam, ze to vyjde...
Pripravene, vypeckovane ovoce nasypu do sirokeho hrnce a dam na plotnu, chvili dusim a pak vezmu stouchac na brambory a ovoce rozmackam a bud takto necham nebo sahnu po tycovem mixeru a rozmixuju do hladka... bez mixeru vznikne spis dzem s nim hladka marmelada. No a pak pridam spetku soli a varim deset minut, potom pridam cukr, dle chuti, pridam bud kyselinu citronovou nebo citronovou stavu nebo ji vubec nedavam, podle toho jak kysele je ci neni ovoce, s cukrem varim ctvrt hodinky... pak si v trosce vody rozmicham agar-agar pektin z morskych ras (deset gramu stoji dvacku a je to na cca. 2 kg ovoce) bohuzel levnejsi varianta s citrusu mi moc nezelirovala... respektive jak kdy... no a ten agar pridam do hrnce a varim uz jen asi minutu, pak odstavim a udelam zelirovaci test na namrazeny talirek, coz jsem vcera neudelala a jako na potvoru mi to neztuhlo ve sklinkach, asi malo agaru... ten test si fakt udelejte... no a mezitim si vymyte sklenice v troube na 110 vysusim, cimz je i predehreju a dezinfikuju, pred plnenom vyndam z trouby a plnim, vicka mam v tuto chvili vyvarena a oschla, pred zavickovanim setru okraje sklenic alkoholem, neobracim, necham stydnou vickrm vzhuru a druhy den zavarim na 80 °C 20 minut. Loni jsem nezavarovala a bylo to blbe, vrele doporucuji zavarit...
Pripravene, vypeckovane ovoce nasypu do sirokeho hrnce a dam na plotnu, chvili dusim a pak vezmu stouchac na brambory a ovoce rozmackam a bud takto necham nebo sahnu po tycovem mixeru a rozmixuju do hladka... bez mixeru vznikne spis dzem s nim hladka marmelada. No a pak pridam spetku soli a varim deset minut, potom pridam cukr, dle chuti, pridam bud kyselinu citronovou nebo citronovou stavu nebo ji vubec nedavam, podle toho jak kysele je ci neni ovoce, s cukrem varim ctvrt hodinky... pak si v trosce vody rozmicham agar-agar pektin z morskych ras (deset gramu stoji dvacku a je to na cca. 2 kg ovoce) bohuzel levnejsi varianta s citrusu mi moc nezelirovala... respektive jak kdy... no a ten agar pridam do hrnce a varim uz jen asi minutu, pak odstavim a udelam zelirovaci test na namrazeny talirek, coz jsem vcera neudelala a jako na potvoru mi to neztuhlo ve sklinkach, asi malo agaru... ten test si fakt udelejte... no a mezitim si vymyte sklenice v troube na 110 vysusim, cimz je i predehreju a dezinfikuju, pred plnenom vyndam z trouby a plnim, vicka mam v tuto chvili vyvarena a oschla, pred zavickovanim setru okraje sklenic alkoholem, neobracim, necham stydnou vickrm vzhuru a druhy den zavarim na 80 °C 20 minut. Loni jsem nezavarovala a bylo to blbe, vrele doporucuji zavarit...
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout."
- Marion108
- Příspěvky: 3672
- Registrován: 09 říj 2018 20:19
- Dal poděkování: 48 poděkování
- Dostal poděkování: 100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Marmeládujeme, džemujeme.
Dalsi varka, bily rybiz od proste parada. Dekujem.
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout."
- Kostey
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 1088
- Registrován: 09 říj 2018 20:23
- Dal poděkování: 17 poděkování
- Dostal poděkování: 105 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Marmeládujeme, džemujeme.
Byl jsem stříhat na jednom místě a tam si paní osázela 0,5ha kanadskýma borůvkama.
Ještě na tom nemá sítě, tak jí letošní úrodu kompletně sežerou ptáci, ale příští rok bych už mohl dostat marmeládu
Ještě na tom nemá sítě, tak jí letošní úrodu kompletně sežerou ptáci, ale příští rok bych už mohl dostat marmeládu
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Marmeládujeme, džemujeme.
Dnes jsem se pustila do Linecké marmelády( marmeláda je pro mne, když odštavím ovoce a vzniklou štávu vařím, nejprve bez cukru a pak s cukrem) Vařím ji vždy z červeného rybízu, je do lineckého cukroví pěkně pikantní. Používám na kilo štávy 0,8 kg cukru, na závěr přisypu vanilkový cukr.
Vzrostlý keř červeného rybízu mám jen jeden, z jara jsme zasadili další dva. Letos jsem sklidila něco přes dvě a půl kila ovoce. Po odštavění jsem měla dvě kila štávy.
Vařím vždy po kile ovoce. Vyšlo mi osm sklenic. Když vše uvařím a naplním, zavíčkuji, ještě krátce zavařím v hrnci.
Vzrostlý keř červeného rybízu mám jen jeden, z jara jsme zasadili další dva. Letos jsem sklidila něco přes dvě a půl kila ovoce. Po odštavění jsem měla dvě kila štávy.
Vařím vždy po kile ovoce. Vyšlo mi osm sklenic. Když vše uvařím a naplním, zavíčkuji, ještě krátce zavařím v hrnci.
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Marmeládujeme, džemujeme.
Očesala jsem i většinu keříků černého rybízu. Letos se mi urodilo málo. I tak jsem vděčná.
Černý rybíz vařím takto. Načesané ovoce operu, odkapu, odtrhám zelené stopečky. Vařím kilo ovoce asi deset min, míchám, rozmačkám štouchačkou na brambory, přisypu cca 0,7 kg cukru, vařím cca pět minut. Na závěr přidám půl lžičky mleté skořice. Naplněné a uzavřené skleničky krátce zavařím.
Letos osmnáct.
Měla jsem i dosti vlezlého pomocníka.
Černý rybíz vařím takto. Načesané ovoce operu, odkapu, odtrhám zelené stopečky. Vařím kilo ovoce asi deset min, míchám, rozmačkám štouchačkou na brambory, přisypu cca 0,7 kg cukru, vařím cca pět minut. Na závěr přidám půl lžičky mleté skořice. Naplněné a uzavřené skleničky krátce zavařím.
Letos osmnáct.
Měla jsem i dosti vlezlého pomocníka.
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Marmeládujeme, džemujeme.
Vloni jsme odjížděli na oslavu synových třicetin a nestihla jsem udělal džem ze všech broskví. Vypeckovala jsem je, rozmačkala a po kile zamrazila.
Včera a dnes jsem zpracovala prvních pět kilo, ještě pár mne v mrazáku čeká. Džem je tak výborný jako bych broskve načesala nyní.
Letos jich bude méně, jsou menší a ještě nejsou zralé.
Včera a dnes jsem zpracovala prvních pět kilo, ještě pár mne v mrazáku čeká. Džem je tak výborný jako bych broskve načesala nyní.
Letos jich bude méně, jsou menší a ještě nejsou zralé.
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Marmeládujeme, džemujeme.
Letos se nám urodilo dostatek krásných velkých meruněk, na našem jediném stromě. Poprvé v životě jsem dnes dělala džem z vlastních meruněk.
Meruňkový džem je u mne top. Pak višňová, černý rybíz, jahody.... Bez meruňkové marmelády by nebyl Sacher.
Meruňkový džem je u mne top. Pak višňová, černý rybíz, jahody.... Bez meruňkové marmelády by nebyl Sacher.
- Marion108
- Příspěvky: 3672
- Registrován: 09 říj 2018 20:19
- Dal poděkování: 48 poděkování
- Dostal poděkování: 100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Marmeládujeme, džemujeme.
Svestkovy dzem se skorici... mnamkozni.. osm sklenic celkem ...
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout."
- Marion108
- Příspěvky: 3672
- Registrován: 09 říj 2018 20:19
- Dal poděkování: 48 poděkování
- Dostal poděkování: 100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Marmeládujeme, džemujeme.
Dalsich zavarenych osm sklenic svestkoveho dzemu, jsou to velke svestky, kyselejsi chuti, ne ty klasicke, ale na dzem vynikajici.
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout."
-
- Příspěvky: 6020
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5137 poděkování
- Dostal poděkování: 5587 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Marmeládujeme, džemujeme.
Letos první džemík. Jahodový. Sedm sklenek. Juchůůů.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Příspěvky: 6020
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5137 poděkování
- Dostal poděkování: 5587 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Marmeládujeme, džemujeme.
Když černej tak v noci.
Černý rybíz, citronová stáva, cukr, skořice nebo vanilka.
Černý rybíz, citronová stáva, cukr, skořice nebo vanilka.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Příspěvky: 6020
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5137 poděkování
- Dostal poděkování: 5587 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11578
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5326 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Marmeládujeme, džemujeme.
Mňam mňam!
Já se letos chystala, že zavařím pár červeného a zvládla jsem jen otrhat na šťávu a na zamražení na buchty na zimu (pár porcí) a na marmeládu už nevyzbyl materiál... Tak třeba příští rok
Já se letos chystala, že zavařím pár červeného a zvládla jsem jen otrhat na šťávu a na zamražení na buchty na zimu (pár porcí) a na marmeládu už nevyzbyl materiál... Tak třeba příští rok
Bubáci forever!
-
- Příspěvky: 6020
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5137 poděkování
- Dostal poděkování: 5587 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Marmeládujeme, džemujeme.
Pokud máš zamraženo, můžeš marmeládu dělat kdykoliv, v zimě, za dlouhých večerů například.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Příspěvky: 6020
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5137 poděkování
- Dostal poděkování: 5587 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Marmeládujeme, džemujeme.
Tak pro letošek jsem s černým rybízem skoncovala. Dnes dalších 26 sklenek.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Příspěvky: 6020
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5137 poděkování
- Dostal poděkování: 5587 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Marmeládujeme, džemujeme.
Tak a dnes jsem s černým rybízem pro letošek začala 4 kg zpracovávám na marmeládu
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11578
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5326 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Marmeládujeme, džemujeme.
Haha, když koukám, co jsem psala loni, tak jsem dopadla úplně stejně. S tím rozdílem, že jsem ani nic nezamrazila, protože nebylo co. Necelý kýbl šel na šťávu a pak už nic… mistička černého z nových keříků padla na buchtu rovnou
Za to jsem zvládla zavařit na marmeládu 1,5 kg meruněk a kilo višní!
Do meruňkové jsem vyždímala citron a ostrouhala trochu citron.kůry a chutná nebesky! Višňová jskbysmet! Tak doufám, že je už brzy vyzkoušíme na palačinkách!
Za to jsem zvládla zavařit na marmeládu 1,5 kg meruněk a kilo višní!
Do meruňkové jsem vyždímala citron a ostrouhala trochu citron.kůry a chutná nebesky! Višňová jskbysmet! Tak doufám, že je už brzy vyzkoušíme na palačinkách!
Bubáci forever!
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů