Liz pro ovce

chov ovcí a koz...
Uživatelský avatar
PavelIV
Příspěvky: 5866
Registrován: 10 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 4930 poděkování
Dostal poděkování: 2760 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Liz pro ovce

Nový příspěvek od PavelIV »

Mají tam asi 4 druhy a hlavně nedokážou přiřadit když řeknu barvu jakou to mělo. Už si taky nepamatuju, kterej je kterej. Holky vylížou zelenej, tak jedu koupit zelenej - mají tam 4 a můžou si vybrat.
:PavelIV:
Jan
Příspěvky: 2410
Registrován: 07 bře 2019 15:08
Dal poděkování: 617 poděkování
Dostal poděkování: 917 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Liz pro ovce

Nový příspěvek od Jan »

chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
Jana P.
Příspěvky: 6020
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Liz pro ovce

Nový příspěvek od Jana P. »

Ovce mají mít bez mědi, v odkazech nevidím složení. A také mají mít k dispozici jen sůl bez přídavků.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Liz pro ovce

Nový příspěvek od Františka. »

Co tenhle? Mám sice kozy, ale dávám jim ho.
https://www.driml-napajecky.cz/cz/ovce- ... 20485.html
Na každé přednášce říkali, že samotnou sůl ne, protože tu nepotřebují a přijímají ji zbytečně. Že je to přežitý poznatek a že liz jedině s minerály. Samotnou sůl jsem nikdy nedávala. Ale třeba není špatně ani jedno.
Jana P.
Příspěvky: 6020
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Liz pro ovce

Nový příspěvek od Jana P. »

Hezký článek níže, zkopírovala jsem.já si myslím, že ovce sůl potŕebují.
Naposledy upravil(a) Jana P. dne 10 pro 2020 15:37, celkem upraveno 1 x.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Liz pro ovce

Nový příspěvek od Františka. »

Moc hezký ne, jelikož :Je nám líto, ale požadovaná stránka nebyla nalezena.
Můžete mít pravdu, nehádám se o tom, jen píšu, co nám říkali. Většinou se přednáší o ovcích, kozy jsou okrajové a počítá se, že je to skoro to samé. Nebo na to mají odborníci různé názory.
Jana P.
Příspěvky: 6020
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Liz pro ovce

Nový příspěvek od Jana P. »

Nezapomeňte! Na jaře zvěři sůl! Nejenom člověk, ale i zvěř potřebuje pro svůj život sůl. Každý zkušený myslivec ví, že každý "zvířecí" organizmus potřebuje pro svůj život vápník a fosfor, tedy nerostné látky, které působí jako posilové elementy organizmu. Tak je to tedy i u naší drahé zvěře. Ta potřebuje pro svůj život sůl, kterou se snaží vyhledávat v přírodě sama, pokud se tam vyskytují její přirozené zdroje.
Protože v našich honitbách, revírech solné prameny nemáme, jsme nuceni, poskytovat sůl zvěři uměle. Ta se podává v různých formách a složení, počínaje kuchyňskou solí až po různé, v poslední době, mediciální prostředky.

Zvěř potřebuje sůl v průběhu celého roku, ale hlavně na jaře. To proto, anebo právě proto, aby po zimních měsících, na živiny chudších, mohla doplnit zásoby nerostných solí v těle, dále proto, že snižuje nežádoucí následky přechodu od suché potravy zimní k šťavnaté jarní. Potom také, že zvyšuje chuť k jídlu, povzbuzuje trávení, zlepšuje výměnu látek a tím zdraví a odolnost a v neposlední řadě, že jako pochutina zvěř láká a často ji udržuje na stávaništích, kde se zvěři sůl podává.

Dovoluji si zdůraznit, že zvěř bere sůl jen tolik, kolik potřebuje, sama tedy instinktivně pozná množství, které jí stačí a v dávkování si tedy nebere příklad z člověka.

Zvýšený význam má předkládání soli tam, kde je půda a s ní celá vegetace chudá na nerostné látky, jakož i tam, kde hodláme zmírnit škody způsobované na lesních i polních kulturách. Spotřeba soli se řídí jakostí paši, podle níž klesá nebo stoupá a stupňuje se za počasí suchého i mokrého. Proto je třeba pečovat o zásobování zvěře solí po celý rok - ale hlavně na jaře.

Jaká slaniska zřizovat?

V lese je zpravidla nejefektivnější a nejlevnější použití jednoduchých dřevěných korýtek (žlábků). Tyto umístit tam, kde se zvěř nejraději zdržuje a to jak do míst letního, tak i zimního pobytu. Nejobvyklejší náplní korýtek je "pěchování" směsi soli se žlutou hlínou, řádně prosetou, bez kamínků, střídavě ve slabých vrstvách posypaných solí a dobře utlačené. Ze zkušeností vím, že zvěř dává přednost zemině uležené, důkladně prosáklé do nejmenších částeček, před zeminou čerstvou. Nejobvyklejším způsobem je "pěchování" směsi soli se zeminou v poměru 1 : 5 až 1 : 4.

Možno tak činit stejně dobře ve formě kusové soli podávané různým způsobem - bez příměsí jiných látek nebo ve formě krystalické, anebo jako lisované cihly takové směsi (lizy).

Které zvěři je třeba sůl předkládat?

Veškeré! Je všeobecně známo, že spárkatá zvěř navštěvuje slaniska velmi ráda a sůl v každé formě intenzivně bere. Také zajíc, který lízat "neumí" (nemá k tomu potřebný jazyk) si velmi rád pochutnává na dřevěných, solí řádně prosáklých korýtkách, která pozvolna mizí a bývají doslova i s obsahem sežrána. Spárkatá zvěř tedy zužitkovává obsah a zajíc (i králík) nádobu. Zajíc ohlodává korýtka až tak druhým a třetím rokem, až když jsou pořádně solí prosáklá. Čerstvá, nová, mu moc nechutnají. V těchto starých, často už "taktak" držících se pohromadě, je zbylý obsah z podzimu brán srnčím, hlavně z jara, velmi dobře, snad ještě lépe, než ze slanisk čerstvě "nabitých". Že by se sůl z těchto korýtek vylouhovala a srnčí pak tato nenavštěvovala, jsem nepozoroval, neboť tam kde je jenom trochu dobrý stav srnčí zvěře nestačí se sůl, ovšem dokonale zpracovaná se zeminou, vylouhovat, byť by, jak s korýtkem se často stává, bylo prasklé nebo jak jsem uvedl dříve, "sežrané".

Mnoho myslivců se mýlí, když se domnívají, že jde, pokud se týče požívání soli, jen o výsadu nebo vlastnost zvěře spárkaté. To je názor mylný. Sůl, pokud je podávána ve vhodné formě, berou všechny druhy zvěře, které se vyskytují v lesních i polních honitbách (snad s výjimkou ptactva vodního a bahenního), i když jsem nejednou pozoroval u korýtka i sluku, která snad zde hledala nějakou žížalu apod. Myslivci v lesích často využívají této záliby zvěře k tomu, aby pozdrželi ve svých revírech přebíhající divočáky, nebo upoutali na vhodných místech migrující zvěř jelení. Vědí také, jak hodnotná je sůl pro téměř všechny druhy, pro všechny obyvatele lesa a rádi se podívají, jak třeba ke slanisku zapadá hejno holubů hřivnáčů, i jiných opeřenců lesa.

Z těchto poznatků možno odvozovat, že není třeba být příliš úzkostlivým v úpravě slanisk, ani v náročnosti na jakost hlíny a soli, ale že hlavní je poskytnout zvěři tuto pochoutku na vhodném místě, ve vhodné formě a čase tak, aby ji zvěř sama jako pamlsek vyhledávala a zvykla si ho brát.

Tam, kde zvěř slaniska nezná, nutno mít trpělivost, neboť trvá i několik měsíců, než jsou tato navštěvována. Zde je pak záhodno použít různých drobných úskoků, jak se k nim často uchylujeme, abychom zvěř ke slaniskům přilákali. Tak v blízkosti nich předkládáme oblíbené krmivo a jiné pamlsky, jako žaludy, kaštany, jablka apod. Dobře prý přivyká zvěř soli jako pochutině, postříkáme-li předkládanou sušenou letninu solným roztokem, musí mít však výběr i nesoleného objemového krmiva.

Jakou sůl zvěři podávat?

Zvěři je možno předkládat také sůl samotnou a provádět to opět různým způsobem. Nejčastěji tak, že se solné kameny umísťují v pařezích (pokud možno zdravých), mezi dvojáky, sevřeny ve vidlice i jinak. Zde je na místě upozornit, že nezná-li zvěř tento způsob, zničí časem tyto solné hroudy déšť - pokud je ještě předtím nesesbírají lesní "mineralogové", lépe řečeno "lapkové", pro svá domácí zvířata. Je to způsob nehospodárný, nekontrolovatelný, neboť kusy soli zmizí často nezužitkované.

Velmi vhodnou a oblíbenou formou jsou lizy kůlové. Ať už pahýl stromku nebo kůl zaražený do země (vše oloupané) musí být svisle provrtaný, aby pojal bohatou nálož soli, a od něho šikmo dolů odbočující slabší vývrty rozdělené na všechny strany tak, aby silný roztok, který se tvoří působením vlhkosti, stékal po celé ploše kůlu k zemi. Ideální je umístit nebo zpevnit prostor pod kůlem a vytvořit tak jakési korýtko. Takové lizy tak ráda navštěvuje veškerá zvěř, která olizuje stékající solný roztok nebo vykrystalizovanou sůl - tuto nejraději i vyhryzává i vyzobává solí nasycenou zeminu. Pro zajíce (králíky) se dělají kůly kratší. Tito tvorové, jako jsem již uvedl, lízat "neumějí", nýbrž jen vyhlodávají solí nasáklé dřevo. Avšak tam, kde se vyskytuje zvěř jelení, raději od tohoto způsobu upustit, protože ji svádějí k nežádoucímu loupání.

A kde tedy slaniska zřizovat?

Chodí-li člověk nějakou desítku let do různých honiteb na hony, nestačí se divit lidským nápadům a jindy zase rozmarům zvěře. Všímá-li si například slanisk, často shledá, jaký důvtip vynaložil chovatel zvěře na jejich ukrytí. Aby je prostě zvěř "nenašla" a jak také o ně horlivě "pečuje". Najde je uvnitř nehostinných tyčkovin, houští, ve spleti starého klestí, kde se snad zvěř dříve zdržovala, dokud zde byla paseka nebo kultura. Anebo zase uvidíme slaniska, která zvěř ráda navštěvovala, ale jimž se nyní, pro jejich odpuzující vzhled, široko vyhýbá. Jejich okolí jsou rozbahnělá, slaniska plná vody, zanesená lesním odpadem, znečištěná trusem, prostě neudržovaná, neobnovovaná. Avšak stejně se někdy pozastavíme nad přímo záhadným počínáním zvěře v tomto směru. Najdeme velice pečlivě vybudovaná slaniska, čistá a příznivě položená - netknutá. Zatímco jiná nevzhledná, okousaná, naplněná lecjakou zeminou a jak se zdá, položená ne právě příznivě, jsou zvěří navštěvovaná a přes stálé doplňování ustavičně prázdná.

Z těchto poznatků možno říci, že není třeba být příliš opatrným v úpravě slanisk, ani v nárocích na jakost náplně, ale že je hlavní zvěři nabídnout tuto pochoutku jako životní nutnost na vhodném místě, ve vhodné formě a čase tak, aby je zvěř vyhledávala a zvykla si sůl brát.

Je tedy jedno, zda slaniska zřídíme na kopci, u vody nebo jinde. Musí být ale přístupná, neboť hlavně v době jarní a v době říje jsou jakýmsi střediskem a dostaveníčkem, velmi ráda zde střídá a zdržuje. Pro jejich zakládání je tedy třeba vyhledávat lokality lidmi málo navštěvované, nejlépe ve vysokém porostu, na průsecích, poblíž ochozů a na oblíbených stávaništích a říjištích.

Vůbec není doceněn význam soli v polních honitbách, ač také všechna polní zvěř, včetně koroptví, má tuto pochutinu ráda. A přece by se našlo i zde dost vhodných míst pro slaniska. Zejména v blízkosti potůčků, větrolamů, mokřin apod. by byla žádoucí. Vždyť i polní zvěř bývá po přestálém zimním období zesláblá a často trpí při přechodu od zimní potravy k šťavnaté jarní zeleni zažívacími potížemi, které právě sůl pomáhá mírnit.

Nezapomínejme tedy ani v polích, zvláště z jara, na sůl! Nepatrné částky, úsilí a někdy i odříkání, které takto vynaložíme, budou dobře investovány.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
Kouťák
Příspěvky: 2885
Registrován: 21 říj 2018 12:38
Dal poděkování: 7238 poděkování
Dostal poděkování: 3784 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Liz pro ovce

Nový příspěvek od Kouťák »

Jani,tak jsem zavzpomínal,co jsem se za éry myslivčení nadělal slanisek.Bez soli nemůže být žádné zvíře a nelze jí zvíře překrmit,protože zvíře ví, kdy jí potřebuje a kolik.Co se týče ovcí,tak vzpomínám, jak jsem se vždy vztekal,že slanisko pro srnky vyčistilo stádo ovcí, když jsem slanisko udělal někde u obce.Byla jiná doba a po sklizni ovce každý pustil na volno a jim to trvalo jen chvilku,než se naučily do krmelců.Vzpomínám,že se to řešilo na mysliveckých schůzích celou zimu.Bez soli nelze chovat ani holuby.Dávám přepravku písku,na ní kámen soli tak 2kg a zmizí i písek do půl roku.To samé jsem dělal ve výběhu u slepic.Za mého mládí bylo slanisko i v chlévě u krav a koz.
Jan
Příspěvky: 2410
Registrován: 07 bře 2019 15:08
Dal poděkování: 617 poděkování
Dostal poděkování: 917 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Liz pro ovce

Nový příspěvek od Jan »

takže obsah :
Fougasalt: 100% čistá přírodní sůl. Fougasalt+: sodík 19 %, vápník 13 %, fosfor 5 %, hořčík 3 %, melasa z cukrové třtiny, zinek, železo, měď, mangan, jód, kobalt, selen.

je špatně ? I když je tam mědi, že výrobci ani nestojí zato napsat kolik?
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
Pavel
Příspěvky: 230
Registrován: 29 lis 2018 17:46
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 45 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Liz pro ovce

Nový příspěvek od Pavel »

Jan píše: 10 pro 2020 17:09 takže obsah :
Fougasalt: 100% čistá přírodní sůl. Fougasalt+: sodík 19 %, vápník 13 %, fosfor 5 %, hořčík 3 %, melasa z cukrové třtiny, zinek, železo, měď, mangan, jód, kobalt, selen.

je špatně ? I když je tam mědi, že výrobci ani nestojí zato napsat kolik?
Osobně, pokud nakupuji lizy nebo krmivo... a není tam uvedené složení NEKUPUJI. Ty z toho Decatlonu jsou navíc pro koně, takže bych je ani pro ovce nebral.
Ale mohu doporučit tyto https://www.driml-napajecky.cz/cz/ovce- ... 10486.html příp. jak zde již bylo psáno tyto: https://www.driml-napajecky.cz/cz/ovce- ... 20485.html

Nicméně, pokud si chcete připlatit, tak doporučuji tento https://www.forstagro.cz/chov-ovci/mine ... -vers.html , zkusil jsem, a nemohu si je vynachválit, ovce berou nejlépe ze všech co jsem kdy měl (a že jich bylo :)) ) , pak před porody dávám ještě jeden se selenem od firmy Jamenská "O-SE 10kg vanička". + klasickou sůl .
Uživatelský avatar
DAD David Abrahám
Příspěvky: 4625
Registrován: 10 říj 2018 15:33
Dal poděkování: 1899 poděkování
Dostal poděkování: 4109 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Liz pro ovce

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

Beru z kolínského ZNZ, mají řadu kostek od Solsel a něco různých vaniček, pokud to z politických důvodů nikomu nevadí :usmev:
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Liz pro ovce

Nový příspěvek od Tada »

Já mám pro kozy a jalovici sůl a ještě takový minerální liz které se dávají kravám. Dřív jsem měl takový červený minerální liz který kozám moc chutnal. Asi měsíc byly bez lizu jen sůl když dostali liz tak se k němu vrnuly a lízali a lízali. Teď mám ještě nějaký liz v garáži ale ten jsem jim jestě nedával.
Vedra
Příspěvky: 285
Registrován: 05 led 2020 19:19
Dal poděkování: 21 poděkování
Dostal poděkování: 518 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Liz pro ovce

Nový příspěvek od Vedra »

Jan píše: 10 pro 2020 17:09 takže obsah :
Fougasalt: 100% čistá přírodní sůl. Fougasalt+: sodík 19 %, vápník 13 %, fosfor 5 %, hořčík 3 %, melasa z cukrové třtiny, zinek, železo, měď, mangan, jód, kobalt, selen.

je špatně ? I když je tam mědi, že výrobci ani nestojí zato napsat kolik?
To je normální že je jí tam málo v Solselu Extra pro všechno krom ovcí je taky jenom 16 gramů na 10 kg. Furt je to dost na to aby ovce natáhly brka.
Jan
Příspěvky: 2410
Registrován: 07 bře 2019 15:08
Dal poděkování: 617 poděkování
Dostal poděkování: 917 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Liz pro ovce

Nový příspěvek od Jan »

No Decathlon mám " zarohem ", když budu objednávat něco jinde, bude poštovny dražší než ta sůl. Ta obyčejná bez příměsí by měla být v pohodě?
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
Pavel
Příspěvky: 230
Registrován: 29 lis 2018 17:46
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 45 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Liz pro ovce

Nový příspěvek od Pavel »

Jan píše: 10 pro 2020 19:38 No Decathlon mám " zarohem ", když budu objednávat něco jinde, bude poštovny dražší než ta sůl. Ta obyčejná bez příměsí by měla být v pohodě?
třeba zde mají i 5kg a za slušnou cenu a s dopravou se do 200 max. vejdete a budou mít co potřebují.
https://www.znackova-krmiva.cz/solsel-l ... rsal-5-kg/
příp. kupte v nějakých chovatelských potřebách, dokonce mi někdo říkal, že i ve zverimexu jim to na objednávku prodavač objednal. Nebo se poptejte svého veterináře, také může pomoci.
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Liz pro ovce

Nový příspěvek od Františka. »

Vracím se k příspěvku Jany P., kde je citát z časopisu Myslivectví. Děkuji Janě za okopírování. Hned na začátku je napsáno, že zvířata v honitbách potřebují vápník a fosfor. Dál se píše, že proto se jim dává liz i v podobě kamenné soli.
Kamenná sůl je chlorid sodný. Kde se tam vzal vápník a fosfor? Dál jsem to ani nečetla, leda by mi někdo vysvětlil tu zvláštní chemii :ajeje: .
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11577
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5323 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Liz pro ovce

Nový příspěvek od Hhippie »

Těžko říct, kde vzal ty informace. Někdy kamenná sůl nemusí být jen čisté NaCl a může mít příměs draslíku, event. malé množství jodu. Ale vápník a fosfor se v přírodní formě nenajde.. :promin:
:Hhippie: Bubáci forever!
Vedra
Příspěvky: 285
Registrován: 05 led 2020 19:19
Dal poděkování: 21 poděkování
Dostal poděkování: 518 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Liz pro ovce

Nový příspěvek od Vedra »

Chemie za 5, Marx-Leninismus za 1. Nejlepší je jak si rudá lůza která pase výhradně na cizím stěžuje, že mu lidi kradou sůl.
čobanak
Příspěvky: 7666
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 1832 poděkování
Dostal poděkování: 1455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Liz pro ovce

Nový příspěvek od čobanak »

já taki brávám od solselu.kupuju kostku se selenem pro ovce a kostku pro skot-pro kozi-s mňeďí.všichňi maj přístup ke všemu a daj si tug.na kterou maj chuť.prej nejsou všechna plemena ovcí,tak citlivá na mňeď.choulosťivej je určiťe texel.selen je určiťe potřeba.kvúli nedostatku nám ze začátku,gdiž jsme to ješťe neznali,chcípli kúzlata
Uživatelský avatar
PavelIV
Příspěvky: 5866
Registrován: 10 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 4930 poděkování
Dostal poděkování: 2760 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Liz pro ovce

Nový příspěvek od PavelIV »

Taky mají moje krávy na výběr od Solselu čistou a další tři druhy, co v tý prodejně prodávají.
Ten Decathlon je sakra drahej, kostka 10 kg mě stojí něco přes stovku, čistá sůl pod sto.
Z politických důvodů pro to jezdím 6 km místo jednoho do ZZN :))
:PavelIV:
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 hostů