Sýry

Výrobky z mléka
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Tada »

Mléko beru od souseda dodává to místnímů družstvu které to posílá do mlékárny . Nemá nic povoleného na těch pár litrů co prodá by to nemělo cenu. Má vázné ustájení a krmí senáž a siláž srot seno. (při senáži a siláži se doporučuje pasterizovat protože se říká že sýr potom smrdí to já nemohu potvrdit mléko i čerstvý sýr vùbec nesmrdí a jsou výborné :souhlas: ) Ten Edam jsem nepasterizoval a takle dopadl a ten camembert ano a je v pohodě asi je to u těch zrajících jistota. Já ikyž jsem dělal sýr z našeho domácího mléka tak jsem skoro pokaždé pasterizovat.
Františka.
Příspěvky: 8362
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4374 poděkování
Dostal poděkování: 3330 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Františka. »

Pasteraci si musíte rozhodnout Vy. Já nepasteruju kozí a ani kupované z mlékomatu. Ze zásady, zdá se mi to škoda. Jestli dává mléko velkoodběrateli pro mlékárnu, nebála bych se. Nikdo by si od něho nebral, kdyby bylo riziko, že svou troškou zkazí celé velké množství.
Myslím, že u toho edamu byla chyba spíš v tom, že tam bylo moc mokro, sýr nebyl oschlý a neošetřoval jste ho slanou vodou na povrchu.
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Tada »

Už jsem ho pasterizoval :promin:
Profesor1
Příspěvky: 8379
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 3895 poděkování
Dostal poděkování: 4111 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Profesor1 »

Neřekl bych že pasterizace ovlivní vůní nebo chuť následného produktu.
Mléko mění chuť při změně krmení - začátek pastvy, začátek krmení senáž-siláž.
Taky to může trošku ovlivnit sýření. Asi změna množství bílkovin či tuků či co.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
čobanak
Příspěvky: 7662
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 1832 poděkování
Dostal poděkování: 1455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od čobanak »

tada,mléko v kravíňe je velmi kontrolované,každej mňesíc ku.Já pasteruju svoje mléko proťi E.coli.To bis ale poznal hned po virobeňí síra,že je napaden E.coli.Sír pak vipadá jako houba na miťî nádobí,prosťe houba.Mňekej a ďerovanej.Pokud se ťi sír poved a pokazil se při zráňí,je problém až v tom zráňí.Nejlépe ho každej den namočit do slaného roztoku a nechat oschnout.Zkus ho dát do ledňice.
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Tada »

3 dny osychání v čudu :andel:
IMG-20210113-WA0002.jpg
IMG-20210113-WA0003.jpg
:kamosi:
čobanak
Příspěvky: 7662
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 1832 poděkování
Dostal poděkování: 1455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od čobanak »

jako že se povedli a už jsou sňedené?
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Tada »

To je ten sýr co mi radila Františka jak měl jít zrát ale nešel a rovnou jsme ho nařízli třeba další půjde zrát :andel:
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Tada »

Camembert :souhlas: prý chutná už se necelá půlka snědla tak asi jo :nevim:
Přílohy
IMG-20210119-WA0000.jpg
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11574
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5314 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Hhippie »

Já bych tohle vlákno zakázala! :blazen: Co chudáci ostatní, nesýrující? Pak maj poslintané košile :))
:Hhippie: Bubáci forever!
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Tada »

Hhippie tak si nás co sýraří přidejte do nepřitele anebo zajeďte na nejbližší farmu pro pár litrů mléka :))
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11574
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5314 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Hhippie »

Tada: jasně, je to výmluva - sýrařit může kdokoli, i bez zvířat. Je fakt, že tu ještě v mrazáku nějaké kultury máme a od nového domu 2 km je mléčná farma s automatem za 15 Kč / litr mléka. Ale obávám se, že se k tomu až tak nedostanu, resp. víc sýrařil manžel... já na ty neúspěchy nemám morál.. když už něčemu věnuji svůj čas, pak chci, aby to bylo efektivní...a to u sýrů rozhodně není pravidlem :blazen:
:Hhippie: Bubáci forever!
čobanak
Příspěvky: 7662
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 1832 poděkování
Dostal poděkování: 1455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od čobanak »

hippie,taková hrúza to neňi.gdiź už si ňejakou technologiji osvojíš,tak to vjetšinou vijde.žádnej učenej z nebe nespad.jde o to,naučit se ze začátku jednoduché postupi.
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Tada »

To mi povídejte kdyvy jste věděli kolik litrů nepovedeného tvarohu já vylil :nesouhlas:
Jde o to nebát se experinentovat :blazen:
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11574
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5314 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Hhippie »

Je to tak! A teď už by to také šlo veseleji, protože bych to mohla dát slepicím a neměla bych pocit, že tak moc plýtvám... :andel:
No... trochu mě ta dojná koza zas láká... ale to bych musela mít ještě jednoho spolehlivého dojiče k sobě.. :promin:
:Hhippie: Bubáci forever!
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Tada »

Vždyť v létě se vám má telit dextr tak můžete naplno dojit :souhlas:
Františka.
Příspěvky: 8362
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4374 poděkování
Dostal poděkování: 3330 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Františka. »

Moment, to mi neříkejte, že jste někdo zkazili tvaroh. To přece nejde. Jak se to může stát? Neberte to jako útok na kohokoliv, ale opravdu nevím. Tvaroh se dělá skoro sám, tak se přece nemůže zkazit.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11574
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5314 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Hhippie »

Tada: na to číhám, že bych jí chtěla zkusit částečně dojit.. :andel: Osaháváme všude, aby si zvykla... u žrádla se nechá víceméně bez řečí, na volno, když uzná ta vhodné, že na nás má náladu..
Vůbec nevím, jak se váže kráva. Moc si nedovedu představit, že jí udrží koňská ohlávka...? :nevim: Karabina se dá dát nějaká lezecká, ale bylo by prima jí naučit, že se z toho nedá dostat... tak aby to nepovolilo..
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Příspěvky: 8362
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4374 poděkování
Dostal poděkování: 3330 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Františka. »

Hhippie, a už v tom zase pojedete. Mléko budete muset prodat nebo zpracovat a to jste ve správném vlákně. Tak už manžela připravujte :usmev: .
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Tada »

Františka. píše: 20 led 2021 10:50 Moment, to mi neříkejte, že jste někdo zkazili tvaroh. To přece nejde. Jak se to může stát? Neberte to jako útok na kohokoliv, ale opravdu nevím. Tvaroh se dělá skoro sám, tak se přece nemůže zkazit.
Tak já vám to radši říkat nebudu :vytlem:
Buď byl až moc odporně kyselý. Nebo protekl plachetkou . Nebo byl až tuze moc cítí kozinou ja normálně kozinou necejtím ale tohle bylo i na mě moc. :otraveny:
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti