mi jí vařime jedine z veprového žaludku přežvýkavec není ale slámu rádi majíFrantiška. píše: ↑25 led 2021 11:10 Tak teď jste mě vyvedl z rovnováhy. Netušila jsem, že prase je přežvýkavec a má dršťky . Zbytek chápu .
Aha, tak jsem trochu hledala informace a dozvěděla se, že se dršťková polévka někdy vaří i z vepřového žaludku a jiných náhražek. Tak už vím, jak to myslíte.
Sýřidla - výroba doma
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
-
- Příspěvky: 8487
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4467 poděkování
- Dostal poděkování: 3400 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Už to chápu, ale pro mě správné dršťky jsou ty z bachoru a čepce. Ty chlupaté a vzorečkované. I kniha může být . Prostě mě prase nenapadlo, to nemá ani jedno z toho.
-
- Příspěvky: 8424
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3942 poděkování
- Dostal poděkování: 4156 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Ještě z hlívy jsou výborné . Taky mají vzoreček
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 8487
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4467 poděkování
- Dostal poděkování: 3400 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
To se nepočítá, to je falešný vzoreček. Ale polívka je z nich dobrá. Jenže to je gulášová, ne dršťková .
-
- Příspěvky: 8424
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3942 poděkování
- Dostal poděkování: 4156 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Ale, ale . . . když už, tak falešná drzťková.
Potvrdilo by to deset z osmi profesionálních kuchařů
Potvrdilo by to deset z osmi profesionálních kuchařů
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Už začínají růst kopřivy.Františka. píše: ↑24 led 2021 09:32 Jojo, kyselinou se to srazí na hrudky, kdežto působením enzymů ze žaludku na "pudink". Ale nevím, jak se sráží svízelem, artyčokem aj. Někdo to musí zkusit, ale možná do léta zapomeneme .
Ale teď si uvědomuju, že americká mozarella se sráží kyselinou citronovou. Nezkoušela jsem to ale nikdy, takže vůbec nevím, co se tam děje a jaký je postup.
-
- Příspěvky: 8487
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4467 poděkování
- Dostal poděkování: 3400 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Kopřivy se používají také jako syřidlo? To jsem nevěděla.
Zkoušel jste nebo budete zkoušet? Já zatím nemám dost mléka a až bude, snad už tu bude od Vás zpráva o průběhu.
Zkoušel jste nebo budete zkoušet? Já zatím nemám dost mléka a až bude, snad už tu bude od Vás zpráva o průběhu.
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
http://www.paukertova.cz/view.php?cislo ... 2009070001 tady to je. Bohužel já zatím nebojím vůbec budu dojit až v červenci.
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
ja blbec nedočetl jsem to do konce je tam napsáno rostlinného mléka. Ale na facebooku jsem to někde četl ale nevím kde. Myslím ze to bylo ze se vařili kopřivy svařili a s tým pak zkoušeli zasyřovat mléko.
-
- Příspěvky: 8487
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4467 poděkování
- Dostal poděkování: 3400 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Já se trochu bojím, aby to pak nemělo tu hnusnou chuť kopřivového čaje- Počkám, jestli to někdy zkusíte. Jiných rostlin bych se tak nebála, ale dokud mám mikrobiální syřidlo, nechce se mi do pokusů.
-
- Příspěvky: 7718
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1838 poděkování
- Dostal poděkování: 1458 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 2539
- Registrován: 10 říj 2018 13:26
- Dal poděkování: 338 poděkování
- Dostal poděkování: 851 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Od pondělí začínám dojit jednou denně ,ale syrarit zatím asi nebudu, mám odbyt na mléko.Na pokusy úplně taky nejsem a syridla mám dost. Tak kdo další ? Kostka muže být ,své číslo už mám
-
- Příspěvky: 7718
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1838 poděkování
- Dostal poděkování: 1458 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Že bich to zkusil?Jeden kamarád ale zkoušel svízel siřišťovej a mam pocit,že po ňekolika dnech vzňik tvaroh
-
- Příspěvky: 8487
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4467 poděkování
- Dostal poděkování: 3400 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Dávkování bude problematické. Aby to vůbec zabralo za nějakou rozumnou dobu. Protože tvaroh se udělá pokaždé, když je sýření moc dlouhé a mírné. Není to pak asi tvaroh, ale čerstvý sýr. I když taky by byl mohl vzniknout tvaroh, pokud by syřidlo-svízel vůbec nepůsobilo. Prostě by mléko stejně zkyslo přirozeně vzdušnými bakteriemi a byl by to ten tvaroh. Na sýr to musí sýřit nejvýš do 12 hodin, jinak to je slabota. Ale jak to odhadnout u rostlin, to nevím.
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Tak co Františko nezkoušela jste sýřit svizelem nebo kopřivou? Ja nevim kdy začnu dojít zatím mám pod kozou kůzlata a kozičku potřebují nechat pořádně vyrůst tak nevím jestli se letos k mléku dostanuFrantiška. píše: ↑24 led 2021 09:32 Jojo, kyselinou se to srazí na hrudky, kdežto působením enzymů ze žaludku na "pudink". Ale nevím, jak se sráží svízelem, artyčokem aj. Někdo to musí zkusit, ale možná do léta zapomeneme .
Ale teď si uvědomuju, že americká mozarella se sráží kyselinou citronovou. Nezkoušela jsem to ale nikdy, takže vůbec nevím, co se tam děje a jaký je postup.
-
- Příspěvky: 8487
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4467 poděkování
- Dostal poděkování: 3400 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Tado, já na to zapomněla. Kopřiva se mi nějak na to nelíbí, ale svízel bych mohla použít. Na zkoušku. Nemáte narychlo nějakou radu, jestli květ nebo nať nebo cokoliv dalšího k tomu? Ať to nemusím nikde hledat, kdybyste něco věděl...
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
No já jsem se dočetl nakrajet rostli na kousky hodit do ořátého mléka a az se srazí tak vyndat (nebo alespon tak nějak bych to udělal já) . Pokud tedy letos z kozy nějak mělo dostanu skusím to s koprivou.
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29 úno 2020 10:29
- Dal poděkování: 755 poděkování
- Dostal poděkování: 455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Nebo v těch odkazech píšou šťávu ze zelených částí. Tak jestli rostlinu nechat louhovat ve vařící vodě a poté nalít (bez rostliny) do mléka.
-
- Příspěvky: 8487
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4467 poděkování
- Dostal poděkování: 3400 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Dobře. Zkusím svízel, ten najdu dobře. Myslím, že nedávat rostlinu do horké vody ani nevařit. Přece jen jsou srážedla enzymy, bílkoviny, a ty by se při teplotě nad 50 denaturovaly a nebyly by funkční. Spíš už i při nižší.
Šťávou asi myslí fakt šťávu. Rozdrcenou rostlinu promačkat přes plátýnko.
Šťávou asi myslí fakt šťávu. Rozdrcenou rostlinu promačkat přes plátýnko.
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýřidla - výroba doma
Letos se nějak úplně nedaří zpracovávat včas mléko. O pokusu o jogurt z lehce nakyslého mléka, které skončilo hromadou ricotty při pasterizaci na 80 stupňů jsem psala jinde.
Teď mám další zkušenost. Nepasterizované mléko z lednice, které už vonělo lehce nakysle, jsem chtěla zužitkovat na tvaroh. A protože si netroufám zpracovávat syrové mléko kvůli mojí neschopnosti podojit čistě, začala jsem výrobu tvarohu pasterizací na 64 stupňů. Po půl hodině jsem hrnec dala do studené lázně a odjela něco vyřídit do města s tím, že až se vrátím, bude mléko zchlazené, dám tam kulturu pro lepší chuť a nechám volně kysat. Když jsem asi po dvou hodinách dorazila zpět, byla v hrnci tuhá sladká (!) sýřenina. Překapala jsem vcelku jako tvaroh, ale výsledkem byla pevná hrudka sladkého sýra. Netuším, čím se vysrážela. Žádnou přísadu jsem tam nedávala, mléko zesýrovatělo prostě samo o sobě. Hrnec byl čistý. Hrudku jsem nakonec namlela a promíchala se solí a je z toho taková jemná brynza, chutná mi víc než bryndza dělaná klasicky kysáním hrudky.
Píšu to sem, jestli třeba někoho nenapadne, co mohlo zapůsobit jako činidlo sladkého srážení. Mléko bylo ovčí.
Teď mám další zkušenost. Nepasterizované mléko z lednice, které už vonělo lehce nakysle, jsem chtěla zužitkovat na tvaroh. A protože si netroufám zpracovávat syrové mléko kvůli mojí neschopnosti podojit čistě, začala jsem výrobu tvarohu pasterizací na 64 stupňů. Po půl hodině jsem hrnec dala do studené lázně a odjela něco vyřídit do města s tím, že až se vrátím, bude mléko zchlazené, dám tam kulturu pro lepší chuť a nechám volně kysat. Když jsem asi po dvou hodinách dorazila zpět, byla v hrnci tuhá sladká (!) sýřenina. Překapala jsem vcelku jako tvaroh, ale výsledkem byla pevná hrudka sladkého sýra. Netuším, čím se vysrážela. Žádnou přísadu jsem tam nedávala, mléko zesýrovatělo prostě samo o sobě. Hrnec byl čistý. Hrudku jsem nakonec namlela a promíchala se solí a je z toho taková jemná brynza, chutná mi víc než bryndza dělaná klasicky kysáním hrudky.
Píšu to sem, jestli třeba někoho nenapadne, co mohlo zapůsobit jako činidlo sladkého srážení. Mléko bylo ovčí.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů