Marmeládujeme, džemujeme.

Pěstování ovoce, zeleniny, bylinek apod.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Jana P. »

Tak a dnes jsem s černým rybízem pro letošek začala :vytlem: 4 kg zpracovávám na marmeládu
Přílohy
CB72681E-A731-407F-9224-70B68030C1E0.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11577
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5322 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Hhippie »

Haha, když koukám, co jsem psala loni, tak jsem dopadla úplně stejně. S tím rozdílem, že jsem ani nic nezamrazila, protože nebylo co. Necelý kýbl šel na šťávu a pak už nic… mistička černého z nových keříků padla na buchtu rovnou :andel:

Za to jsem zvládla zavařit na marmeládu 1,5 kg meruněk a kilo višní!
Do meruňkové jsem vyždímala citron a ostrouhala trochu citron.kůry a chutná nebesky! Višňová jskbysmet! Tak doufám, že je už brzy vyzkoušíme na palačinkách! :souhlas:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Jana P. »

Na černém toho je obecně málo , je třeba mít více keriku. Já mám cca 20.
Visnova a meruňková jsou TOP :souhlas: 👏
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11577
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5322 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Hhippie »

Ano, Jani, pro mě jsou také TOP! Tak snad vydrží! Máma mě strašila, že jak nechám kusy, tak se to kazí, ale já mám s celými půlkami višní nejraději! Kusy meruněk jsem rozmačkala jako brambory, tak snad se to provařilo dostatečně :andel:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Jana P. »

Já všechno ještě zavařuju, po různorodých zkušenostech.
Letos to marmeladování bude dlouhý :vytlem:
Černý rybíz dělám jen s cukrem, a někdy s trochou skořice, jinak nic. Pěkně tuhne.
Přílohy
7079235D-7AEC-4A37-BF5A-CB03C3EDB010.jpeg
4C11AC22-A2F6-444D-8723-F4E27A6232D3.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Jana P. »

Tuhle jsem uvařila broskvovou, letos je krásně oranžová.
A dnes rynglovou. Co jsem pod stromem přebrala po tom dopuštění. Rynglovou jsem pekla v pekáči v troubě. Se skořicí a méně cukrem.
Přílohy
104C0486-217D-46FB-A406-6C95E72A3050.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11577
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5322 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Hhippie »

Broskvová vypadá náramně!
A rynglová znamená ze špendlíků? S málo cukrem? Musí být jako šťovík, ne? :promin:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Jana P. »

Nejsou to špendlíky. Je to starý velký strom, a na něm kulaté, modro, trošku červené, asi jako pinpongový míček velké, kulaté, možná trochu menší plody. Malá pecka, jdou vcelku dobŕe od pecky. Sladké velmi. Když jsou hodně zralé, krásně sloupneš slupku. Žlutá dužnina. Štavnatá.
Výsledná pečenina je tmavě rudá.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11577
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5322 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Hhippie »

Tak jsem svařila a přepasírovala finální litr černého rybízu. Náš první výnos z vlasních keříčků.
Je toho pár skleniček, ale máme z domácího džemu velkou radost.

Otázka zní: jak se dá spotřebovat hmota, co mi zbyla? Svařená rybízová masa, co zbyla po propasírování. Neslazená.
Děkuji.
Přílohy
5FC0393C-DEA7-4D92-B8C4-F3585008EBA1.jpeg
:Hhippie: Bubáci forever!
Uwe
Příspěvky: 253
Registrován: 16 srp 2021 09:28
Dal poděkování: 397 poděkování
Dostal poděkování: 228 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Uwe »

My dáváme slepicím.Pokud má někdo praktičtější využíti,tak se rád poucim :nevim:
Uživatelský avatar
irčan
Příspěvky: 2771
Registrován: 28 črc 2019 14:43
Dal poděkování: 983 poděkování
Dostal poděkování: 401 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od irčan »

Hhippie píše: 04 črc 2022 21:56
Otázka zní: jak se dá spotřebovat hmota, co mi zbyla? Svařená rybízová masa, co zbyla po propasírování. Neslazená.
Děkuji.
Záleží jakó to má chuť? Eši zajímavó tak použít jako nositel chuti do toho indickýho bablazólu, tuším se tomu říká čatny.Případně to nejak vhuťově doladit (citrón, pomeranč , česnek, smažená cibula. chili, med......).Konzistencu doladí mixér. :souhlas: Pipuše sežeró všecko. :))
Vždycky sem chtěl vidět co je za tým kopcem na obzoru!Irčan.
Demokracie je když dva vlci a jedno jehně hlasujó co bude k večeři.
Svoboda je když dobře ozbrojený jehně odmítne výsledek hlasování.
Benjamin Franklin.
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3330 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Františka. »

Na víno. Mamka vždycky udělala marmeládu z rybízu rozemletého na mlýnku a taťka z toho, co zbylo po vylisování, udělal víno. Ale jestli jste to zahřívala, tak to už nejde.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Jana P. »

Krom červeného rybízu do vánočního pečiva nepasíruji nic. :usmev:
Takže nemám zbytky. :vytlem:
Otrhám rybíz z třapin, v kastrolu prohřeji, rozmačkám štouchadlem, a dál podle zvyklosti.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Jana P. »

Letos jsem zkontrolovala zásoby marmelád a černorybízové je dostatek. Černý rybíz jsem tedy zamrazila na koláč. Až se zima zeptá. Ostatek jsem ponechala na keřích. Ptáci si smlsnou. Pochytají mi většinu hmyzu, tak to je odměna za práci.
Letos jsem vařila jahodový džem, máme ho nejradši a jahod bylo dost.
Včera jsem očesala dvě a půl kila červeného rybízu a uvařila rybíz jako brusinky. Už mi tuhle došla zásoba. Je to skvělé nejen ke svíčkové ale i k masu obecně. Nebo k sýru.
Nemám osvědčený recept, tak jsem se letos na twitru otázala a vyzkoušela tamní radu.
Příprava nebyla náročná a je to moc dobré.
Ingredience
2 kg rybízu
1,2 kg cukru - krystal
4 hřebíčky rozdrtit v hmoždíři
1 vanilka - nebo vanilkový cukr
1 skořice - celá nebo 4 lžičky mleté
1 citron bio ostrouhat i kůru.
2 dcl rumu přimíchat až po upečení
Rybíz opláchnout studenou vodou, obrat z třapin, v pekáči smíchat s rybízem vše koření, zasypat cukrem, cukr nevmíchávat, pečeme na 190 v troubě až se cukr rozpustí, později promíchnout, hlídat, at se nespálí. Vyndat z trouby nakonec vmíchat rum. Plnit sklenice. Radí se zavíčkovat a otočit na víčka a nezavařovat. Ale já zavařuji vše takže 10min na 80 st.
Chut je výborná. Já vařila z dvouapůl kil.
Přílohy
IMG_6086.jpeg
IMG_6085.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
Kouťák
Příspěvky: 2885
Registrován: 21 říj 2018 12:38
Dal poděkování: 7237 poděkování
Dostal poděkování: 3784 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Kouťák »

Mám dost černého rybízu a tak jsem hledal recept.Našel jsem toto:
1 kg černého rybízu
600g medu
100 ml RUM
Omyjeme,rozmixujeme a postupně přidáváme po 200g med a mixujeme.Vždy necháme necháme 10 minut odpočívat.Do skleniček na závěr rum.Nechat v chladu,nebo zavařit. Jednoduché a asi do čaje to bude dobré. :vytlem:
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3330 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Františka. »

To bude výborné na chleba, do perníků, do cukroví. Neobyčejný recept. Kdyby to bylo jen s cukrem, nevydrželo by to, ale věřím, že s medem to i v tomhle poměru vydrží. Jestli to budete dělat, dejte nám zprávu, jakou to má trvanlivost.
Jamarov
Příspěvky: 2539
Registrován: 10 říj 2018 13:26
Dal poděkování: 338 poděkování
Dostal poděkování: 851 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Jamarov »

Právě mam černý rybíz, přemýšlím zda vyzkoušet, s cukrem by to vydrželo, je tam psáno na konci zavarit, stejný princip jako marmeláda. Navíc marmelády se nezavaruji.
Ale chápu z toho receptu správně, ze se to dělá za studena?

Ten rum na vrchu ma asi konzervovat, ja dávám treba vodku na vrch když dělám sirupy.

A co kdybych ten rum dala přímo do džemu? Nejdřív povařit, nechat trochu ochladit, přidat rum a med...?
Jamarov
Příspěvky: 2539
Registrován: 10 říj 2018 13:26
Dal poděkování: 338 poděkování
Dostal poděkování: 851 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Jamarov »

Ja mam zatím džem - broskev, višeň a jahody. Teď sháním třešně a meruňky.
Rybízu a angrestu máme plnou zahradu,ten ještě počká... A první okurky.
IMG_20230715_011942.jpg
IMG_20230715_011942.jpg
Přílohy
IMG_20230714_222254.jpg
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3330 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Františka. »

Jamarov, pamatuju si, že naši dělali něco z černého rybízu a nevařilo se to. Recept nemám, neměla jsem nikdy tolik černého rybízu a dnes už se není koho zeptat.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Jana P. »

Z černého rybízu se dělá s cukrem i marmeláda za studena. Nějak se to dlouho, půl hodiny třeba, míchá dohoromady. Ovšem zkušení tvrdí , že jim to zkvasilo třeba.
Já zavařuji vše. Alespon na chvíli, až chytnou víčka. Je to jistota.
Mimochodem, Jamarov super práce. 😍👍
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů