Pesticidy

Zelenina
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Pesticidy

Nový příspěvek od Jana P. »

Jaké pesticidy v zahradě a na polích používáte a proč?
My žádné. Vysadím a vyseju rozličnou zeleninu a bud se vydaří nebo ne. Alespon málo od každé vyjde každoročně. Plodiny na záhonech střídám. Hnojíme kompostem a vápno. Ve starém sadu jen vápník letos, postřik, a hnojime stromy sem tam. Ovoce je dost někdy až moc. Vypadá jinak než v obchodě :usmev:
Začátkem roku končí další fungicidy s účinnou látkou mancozeb.

https://plzen.rozhlas.cz/konec-dalsiho- ... ne-8387957

Spotřeba v České republice

Podle oficiálních statistik se v posledních letech na polích v České republice každoročně rozprášilo statisíce litrů této látky. Podle poslední dostupné statistiky za rok 2019 zemědělci na polích a v sadech rozprášili přes 84 tisíc litrů mancozebu. Z toho nejvíce na brambory (přes 36 tisíc litrů), olejniny (přes 21 tisíc litrů), ovoce (přes 14 tisíc litrů), zeleninu (přes 10 tisíc litrů) a vinnou révu (více než tisíc litrů). Nicméně v minulosti byla spotřeba tohoto fungicidu podstatně větší, například v polovině 90. let bylo jenom na brambořištích ročně rozprášeno více než 200 tisíc litrů mancozebu.

Jak (ne)bezpečný je mancozeb?

Odpověď na tuto otázku je předmětem sporu už poměrně dlouhou dobu. Minimálně od 70. let minulého století, kdy se v experimentech ukázalo, že látka zvaná ethylenthiomočovina (ETU) vyvolala u pokusných zvířat rakovinu jater a rakovinu štítné žlázy. V roce 1985 byla ETU v USA zařazena mezi látky „o nichž se dá rozumně předpokládat, že jsou lidským karcinogenem“. Bohužel mancozeb i chemikálie jemu podobné se v tělech zvířat a člověka mění právě na ETU.

Další nepříznivá zjištění přinesly výzkumy, které se zabývaly vlivem pesticidů na rozmnožování, nervový systém nebo na vznik rakoviny. Jednalo se o rozmanité pokusy s laboratorními zvířaty, ale také o epidemiologické studie zkoumající zdravotní problémy lidí, kteří s pesticidy nakládají. Když Evropská unie schválila dnes platnou regulaci používání pesticidů, došli experti švédské agentury pro chemické látky KEMI k závěru, že právě mancozeb splňuje kritéria nebezpečnosti, na základě kterých by už neměl být v EU v budoucnu povolen, jakožto látka narušující hormonální systém.

V roce 2016 pak skupina amerických vědců zhodnotila dostupné výzkumy a došla k závěru, že mancozeb by měl být považován za nebezpečný pro lidskou reprodukci a vývoj.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
Kouťák
Příspěvky: 2885
Registrován: 21 říj 2018 12:38
Dal poděkování: 7237 poděkování
Dostal poděkování: 3784 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pesticidy

Nový příspěvek od Kouťák »

Že by konečně někdo dostal rozum?Mám však obavu,že ti co stříkají ve velkém mají zásobu ještě na mnoho let a tedy nepřestanou.Soused letos říkal,že vinnou révu stříkal proti plísni už 12x.Ještě,že jsem abstinent,i když nevím,zda se to do vína po kvašení může dostat.Na zahradu žádný pesticid nechci a musím udělat nenápadně průzkum u kamarádů zemědělců, jak se k tomu staví.
Uživatelský avatar
andre.marek
Příspěvky: 1302
Registrován: 14 říj 2018 19:12
Dal poděkování: 860 poděkování
Dostal poděkování: 1100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pesticidy

Nový příspěvek od andre.marek »

Já používám docela dost, ale vždy bezpečně dodržím ochrannou lhůtu.
Jabloně 1x před 1x po odkvětu strupovitost + 1x pilatky, podle signalizace pak v létě alespoň proti jedné generaci obaleče
Hrušně 1x před 1x po odkvětu rez hrušňová
Švestky těsně po květu pilatky
Broskve 2x kadeřavost dle sumy teplot
Meruňky 1x v květu a 1x po odkvětu - moniliová spála
Višně při špatném stavu počasí před dozráním moniliová hniloba

Na jaře při rašení přezimující škůdci olejový postřik
Na podzim nebo v zimě postřik mědí - všechny stromy
V sezóně mšice na mladých stromcích dle potřeby, snažím se i mechanicky obírat

Rajčata jsem letos stříkal 3x, bylo hodně deštivo, vždy dodržen skoro dvojnásobek ochranné lhůty, někdy i více. Pořád ještě dozrávají, všude okolo už je po nich.

Možná jsem něco zapomněl, ale proti kupovanému ovoci je to pořád zanedbatelné. Tam je těch postřiků násobně více.
Profesor1
Příspěvky: 8379
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 3895 poděkování
Dostal poděkování: 4111 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pesticidy

Nový příspěvek od Profesor1 »

Vůbec nic, ani česnek do sulky.
Když seženu dost dřevěného popela, tak tím ohazuji i kmeny stromů a samozřejmě zahrádku.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Uživatelský avatar
Kouťák
Příspěvky: 2885
Registrován: 21 říj 2018 12:38
Dal poděkování: 7237 poděkování
Dostal poděkování: 3784 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pesticidy

Nový příspěvek od Kouťák »

Andre,máš sice pravdu,že proti kupovanému ovoci je to zanedbatelné,ale stříkat nemohu.Ono tam vždy něco vyroste a je toho dost,že to ani nemůžem spotřebovat.Už jen ten pocit,že jsem na to nedal žádnou chemii mě těší.Raději sháním odrůdy,které jsou proti různým svinstvům odolnější.Dám příklad:Mám tři broskvoně a dvě mají kadeřavost a ta jedna,kterou jsem koupil jako odolnou proti kadeřavosti,kadeřavost nemá.Proč u nás vyšlechtěné jabloně p.Kumštou nemají strupovitost a ostatní ano.Proč některá vinná réva dostává plíseň a další jí nedostane nikdy a rostou vedle sebe,dokonce se dotýkají.Proč hrušeň Blanka nemá rez a Konference přes plot u sousedů ano.Tak bych mohl pokračovat dál.Dost se o to pár let zajímám a hodně jsem toho na zahradě obměnil jen proto,že stříkat nechci.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pesticidy

Nový příspěvek od Jana P. »

Přesně tak, Zdeňku. Vyroste vždy dost, není tŕeba tak krásné jako v obchodě , ale neviděla bych smysl, kdybychom stríkali .
Bylo by moc prima, kdybys sdílel svoje zkušenosti s vhodnými odrudami.
Například angrešt máme jen rezistentní, ale vím, že mnoho lidí koupí i nerezistentní, protože o padlí neví a pak jsou velmi zklamaní. Americké padlí angreštové také nejnověji nazývané hnědé padlí angreštové je choroba ovocných dřevin, které se projevuje především napadením plodů a listů. Je způsobena cizopasnou houbou Podosphaera mors-uvae (syn. Sphaerotheca mors-uvae) z třídy hub vřeckovýtrusných, čeledi Erysiphaceae. Kupovat jen rezistentní odrůdy jinak se padlí nevyhnete.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jan
Příspěvky: 2410
Registrován: 07 bře 2019 15:08
Dal poděkování: 617 poděkování
Dostal poděkování: 917 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pesticidy

Nový příspěvek od Jan »

No v tomto tápu. Souhlasím s andre.marek , stříkat s rozmyslem , protože pokud mi to nevyjde, kupuju v obchodě a v tom Španělsku v těch pesticidech určitě nešetří.

Ale trápí mne to. Příklad, jak si teda poradíte s 1 ha , silně zarostlý pýrem a chtete tam třeba kukuřici.
Bránovat ? děkuji , stojí to jen čas a naftu a zdržení pýru o pár dní/týdnů.
Nebo obilí , i když vypadá čistě, tak se tam rozjede třeba rmen. Myslel jsem , že je to heřmánek ... :stydim: .
Pokud bych to pak vzal kosou / křoviňákem , pak do stodoly, a pak vymlátit, asi by to šlo. Jenže kombajn to má za půl hodiny a to co tu popisuju je tak na několik dní. Jakou by pak to obilí mělo cenu? Takže obilí stříkam jednou proti bodlákům a spol, zatim se mi plísně vyhnuli. Ostatní obilí, co vím stříkají ozimou na podzim, na jaře proti bodláku, pak hnojivo na list, pro odnožení, pro nízký vzrůst, podle počasí minimálně jednou proti plísním. Takže pokud koupíte slepicím zrní je to taky mňamka. Jak se tady zbavit pesticidů? Jako de to, ale to bych musel žít v jiném světě,
třeba za první republiky a to už nějakou techniku měli v poměru máslo kylo za 200 kč metrák pšenice určitě nebyl za 400.
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pesticidy

Nový příspěvek od Savarka »

Ono je asi opravdu rozdíl pěstovat v malém a ve velkém. My nepoužíváme vůbec nic, ale je to takové symbolické zahradničení v malém. Co se urodí, to se urodí, když se neurodí, supermarket to jistí. Ale mít se tím živit, asi bych taky uvažovala jinak.

Každopádně pro to naše minizahradničení a samozásobitelství je dobrý nápad soustředit se na odolné odrůdy, jak píše Kouťák. A pak mají určitě smysl různé přírodní postřiky, přemýšlet nad vhodnými stanovišti, střídání plodin atd. atd.

My jsme pořád ve stádiu pokusů a omylů. Co se nám osvědčilo:
1. zalévání plodin napadených plísní nebo mšicemi syrovátkou, i jako prevence
2. indičtí běžci proti slimákům
3. česnek na vysokých záhonech (proti nadměrné vlhkosti)
4. pěstování střídavých řádků mrkve/petržele s cibulí - vzájemně odpuzují škůdce
5. kočky nerozmazlované kapsičkami apod. na boj s hlodavci :vytlem:

A hlavě si zahrádky neustále všímat a řešit problémy hned v zárodku. Jak kdosi řekl: "Nejlepším hnojivem je zahradníkův stín." Ale ne každý má na to časovou kapacitu. Je to vždycky o prioritách. Sice nerada, ale musím se smířit s tím, že člověk prostě nemůže mít všechno. Buď se věnuje zahrádce nebo zvířatům nebo vaření nebo budování kariéry, ale všechno prostě nejde, den má jen 24 hodin.
Profesor1
Příspěvky: 8379
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 3895 poděkování
Dostal poděkování: 4111 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pesticidy

Nový příspěvek od Profesor1 »

Z obilí jsme letos vytrhali a vyvezli tak 20 koleček bodláku - z cca 1200 m. Ale já obilí seju jen kvůli střídání plodin, tak že výnos neřeším, jinak to při hnojení neuleženým hnojem bez postřiku nejde.
A zapomněl jsem že jsem letos jednou stříknul mandelinku. Po odkvetení už mě to bylo jedno.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pesticidy

Nový příspěvek od Františka. »

Savarko, syrovátku lijete přímo na rostliny? Má to logiku, třeba kefírová obsahuje bojovné bakterie, které můžou rostliny ochránit. Já mám jen kyselou syrovátku a prostě s ní hnojím. Dala jste mi dobrou inspiraci. Ředíte ji nějak?
Je fakt, že když je špatný rok a třeba celý sad podlehne chorobám a škůdcům, je to hodně tísnivé. Na větších rozlohách používají pesticidy a herbicidy skoro všichni. Jsou i postupy pro větší plochy, u kterých to není nutné? Dřív asi využívali mnohem víc ruční práci. Okopávání, obírání od hmyzu asi i u velkých ploch. Nebo ví někdo přesněji, jak se to dělalo?
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pesticidy

Nový příspěvek od Františka. »

Profesore, jaký rozdíl je v této souvislosti mezi hnojením neuleželým a uleželým hnojem?
Profesor1
Příspěvky: 8379
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 3895 poděkování
Dostal poděkování: 4111 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pesticidy

Nový příspěvek od Profesor1 »

V "uleženém" semínka plevelů shnijou.
Neuleženým = čerstvý.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Jan
Příspěvky: 2410
Registrován: 07 bře 2019 15:08
Dal poděkování: 617 poděkování
Dostal poděkování: 917 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pesticidy

Nový příspěvek od Jan »

ještě to trochu upřesním, v ideálním hnoji neshnijou, na to si myslim, je příroda vybavila, to by spíš naklíčily a pak odumřely. Ideálně se v tom hnoji fermentací uvaří , tedy nemusí být nutně uleželý, ale přešlý fermentací, to je těch cca 60-70C.
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
Uživatelský avatar
Kouťák
Příspěvky: 2885
Registrován: 21 říj 2018 12:38
Dal poděkování: 7237 poděkování
Dostal poděkování: 3784 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pesticidy

Nový příspěvek od Kouťák »

Jana P. píše: 17 zář 2021 07:17 Přesně tak, Zdeňku. Vyroste vždy dost, není tŕeba tak krásné jako v obchodě , ale neviděla bych smysl, kdybychom stríkali .
Bylo by moc prima, kdybys sdílel svoje zkušenosti s vhodnými odrudami.
Například angrešt máme jen rezistentní, ale vím, že mnoho lidí koupí i nerezistentní, protože o padlí neví a pak jsou velmi zklamaní. Americké padlí angreštové také nejnověji nazývané hnědé padlí angreštové je choroba ovocných dřevin, které se projevuje především napadením plodů a listů. Je způsobena cizopasnou houbou Podosphaera mors-uvae (syn. Sphaerotheca mors-uvae) z třídy hub vřeckovýtrusných, čeledi Erysiphaceae. Kupovat jen rezistentní odrůdy jinak se padlí nevyhnete.
Sdílet zkušenosti mohu,ale pouze co mám odzkoušené.V každém kraji je to jiné a jsou zde i zahradníci,tak jen zkušenosti zahrádkáře.
Za posledních 20 let jsem vykopal na mé zahradě celkem 32 ovocných stromů,protože skladovat ovoce ve sklepě a na jaře to vyvážet nehodlám.
Začnu tím angreštěm.Všechen angrešt jsem vykopal a pár let mám pouze nové 4 keře.Jedná se o odrůdy:Angrešt červený keřový "Northern Captain",angrešt žlutý keřový" Hinnonmaki Gelb".Jsou rezistentní a žádná nemoc bez stříkání a jsou výborné.
Co se týče jabloní,tak to je moje zamilované ovoce.Je spoustu starých odrůd,které nepotřebují stříkání jako např.Matčino,Zlatá reneta,ale napíši o těch nových.Před 17 lety jsem zasadil 4 jabloně s názvem "KUP-155",dnes už má jméno"Fany".Lepší jablko neznám.Každý rok nadůroda několik metráků.Přivezl jsem si je od šlechtitele p.Kumšty a dnes mám další jeho vyšlechtěné odrůdy,jako Tábor,Blaník atd..Jsou naprosto odolné proti padlím,strupovitosti a to opravdu vůbec nestříkám.
S broskvoněma bojuji už několik let,ale kadeřavosti jsem se nedokázal zbavit u odrůd Red Haven. Před 3 roky jsem objednal odrůdu Earliglo a je po kadeřavosti.Letos měla už plody chuťově a vzhledově výstavní, opět bez postřiku.
Hrušně moc neřeším,protože mám jednu velkou asi špinka a ta dá tolik hrušek,že jich víc nepotřebuji,i když jsem si zasadil obrovskou máslovku Blanku,která rzí netrpí.
Vinnou révu pěstuji pouze na hrozny asi 10 let a za tuto dobu jsem už ve dvoře u zdi vykopal a vyhodil 3 odrůdy.Plísně,plísně,plísně.Nyní jsem skončil na 3 odrůdách.První je modré a je to dar od souseda vinaře.Tato odrůda memá název,má pouze číslo šlechtění a přivezl mi jí soused z Rakouska.Plísněma netrpí,ale ve špatné roky sprší.(Jani ta je u Tebe)Druhé mám "Chorvát",nebo "Jahoďák" a toto je bílé a opravdu netrpí ničím.U nás v ČR se skoro vůbec nepěstuje.Kdo ho u mě ,nebo u dcery ochutnal,tak říkal,že lepší víno nejedl.Třetí se jmenuje "Rošfor",údajně nejodolnější víno.Roste u zdi krásně,ale hodnotit nemohu,protože jsem ho zasadil v loňském roce,poté co jsem vyhodil
víno Talisman.
S meruňkama zkušenost nemám,protože každá u mě dostala mrtvičku.Nyní mám zasazenou prý nejodolnější do nemeruňkových oblastí "Hargrand".Zatím nerodila,ale roste krásně.
S ostatních ovocných stromů mám rád švestku "Čačanskou lapoticu",blůmu "Althanovu,višeň "Fanal" a třešeň "Karinu".
Pokud toto někomu pomůže,tak bude to dobré pro něho,protože se nebude s ovocem peklovat jako já tolik let,než jsem na to přišel,že nezáleží na postřiku,ale na odrůdě,která žádný postřik nepotřebuje.
Uživatelský avatar
andre.marek
Příspěvky: 1302
Registrován: 14 říj 2018 19:12
Dal poděkování: 860 poděkování
Dostal poděkování: 1100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pesticidy

Nový příspěvek od andre.marek »

S kadeřavostí broskvoní bojují asi všichni co je pěstují :vytlem:
Jsou roky, kdy je tlak menší a pak kdy je tlak choroby větší - jako třeba letos. Ale 2 postřiky ve správný termín stačí. Já letos asi trefil přesně a měl jsem na 6 stromcích 3 kadeřavé listy. Každý rok se ale nepodaří, na druhé zahradě - 10 km daleko stříkáno ve stejný termín a tam něco kadeřavého bylo...
Angrešt asi opravdu lepší rezistentní, ale třeba to padlí lze ošetřit i zcela biologickým, olejovým postřikem - Rock effect
Jabloní už je rezistentních proti strupovitosti spousta odrůd - dá se vybírat dle preferencí každého. Sám mám i ten Blaník, jsem na něj zvědavý. Ale proti škůdcům není rezistentní žádná...

Když chci mít pěkné ovoce, musím to ošetřit. Jinak pro mě nemá smysl se o stromy starat. Abych kolem toho chodil a pak sklidil pár pěkných jablek na uschování by bylo celkem škoda práce.

Vinnou révu pěstuji spoustu let, občas ji stříknu fungicidem v předjaří právě při stříkání broskvoní - když mám zbytek, jinak žádný postřik. Pěstuji moravský muškát a nějaké neznámé stolní modré - stará odrůda po předcích z manželčiny strany.
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pesticidy

Nový příspěvek od Savarka »

Františka. píše: 17 zář 2021 10:18 Savarko, syrovátku lijete přímo na rostliny? Má to logiku, třeba kefírová obsahuje bojovné bakterie, které můžou rostliny ochránit. Já mám jen kyselou syrovátku a prostě s ní hnojím. Dala jste mi dobrou inspiraci. Ředíte ji nějak?
Je fakt, že když je špatný rok a třeba celý sad podlehne chorobám a škůdcům, je to hodně tísnivé. Na větších rozlohách používají pesticidy a herbicidy skoro všichni. Jsou i postupy pro větší plochy, u kterých to není nutné? Dřív asi využívali mnohem víc ruční práci. Okopávání, obírání od hmyzu asi i u velkých ploch. Nebo ví někdo přesněji, jak se to dělalo?
K té syrovátce, Františko, ze začátku jsem ředila, ale teď jak kdy a nemám pocit, že by v koncentrované formě rostlinám nějak škodila. Vycházím z toho, že se doporučuje jako postřik ředěné mléko, syrovátka je z podstaty věci méně koncentrovaná, tedy co se týče bílkovin. Někde jsem četla, že účinky mléka na plíseň se opravdu prokázaly, ale neví se, co ten účinek způsobuje. Jednou z teorií je reakce bílkoviny mléka se sluncem. Bílkoviny je v syrovátce minimálně, tak nevím, proč účinkuje i ta, ale rozhodně z toho pohledu asi nemá smysl ředit. Stejně jako vy si ale myslím, že roli hraje spíš ta mikroflóra v syrovátce, ale to jsou jen takové moje dedukce. :vytlem: Jinak syrovátkou napostřikuji, ale naliju si ji do normální konve s kropičkou a tou polévám. Kropítko se občas ucpe, tak zbytek vyliju druhou stranou a jede se dál. :vytlem:
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pesticidy

Nový příspěvek od Savarka »

A ještě z těch ověřených přírodních metod jsem si vzpomněla na měsíček, který prý dezinfikuje půdu. Mám ho nasetý mezi zeleninou, množí se samovýsevem, nenechávám všechen, něco vypleju, protože chci zeleninový záhon, nikoli měsíčkový záhon. :vytlem:

A ještě mě napadlo k česneku - sázet do půdy co nejdéle, aby nestihl chytit choroby už na podzim. Ideálně zasadit a druhý den na to pořádný mráz. Už několik let sázíme v prosinci.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5137 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pesticidy

Nový příspěvek od Jana P. »

Velmi správně s tím česnekem :souhlas:
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 hostů