Nemyslím nechat uležet mléko, ale syrovátku po výrobě mléka, třeba jen pár hodin. Pokud vím, tak na salaši nadojí a ještě teplé mléko zasýří.
Pečená ricotta (urda)
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečená ricotta (urda)
-
- Příspěvky: 7666
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečená ricotta (urda)
Aha!Mislíte,že se buď do čerstvé sirovátki po zahŕáťí naleje ocet,a nebo se nechá lehce prokisat a zahŕeje se pak-a vísledek je stejnej?
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečená ricotta (urda)
Ano.
A na té salaši si myslím, že půjde o druhou variantu. Možná ten postup vznikl úplně náhodou. Chlapi ráno nadojili, což je makačka, ale nemohli si hned odpočinout, aby jim nevystydlo mléko a nemuseli ho pro zasýření zahřívat. Takže podojili, přecedili, ještě teplé zasýřili, vybrali hrudku a pak se šli najíst, poklábosit, odpočinout. Pak došli pro dřevo na rozdělání ohně, pak oheň nějakou dobu rozdělávali, pak hledali kotel, pak zjistili, že je špinavý, tak sháněli vodu, aby to měli čím vymýt... A možná to akorát tak vyšlo, že než se k výrobě žinčice dostali, byla syrovátka nakyslá tak akorát.
A na té salaši si myslím, že půjde o druhou variantu. Možná ten postup vznikl úplně náhodou. Chlapi ráno nadojili, což je makačka, ale nemohli si hned odpočinout, aby jim nevystydlo mléko a nemuseli ho pro zasýření zahřívat. Takže podojili, přecedili, ještě teplé zasýřili, vybrali hrudku a pak se šli najíst, poklábosit, odpočinout. Pak došli pro dřevo na rozdělání ohně, pak oheň nějakou dobu rozdělávali, pak hledali kotel, pak zjistili, že je špinavý, tak sháněli vodu, aby to měli čím vymýt... A možná to akorát tak vyšlo, že než se k výrobě žinčice dostali, byla syrovátka nakyslá tak akorát.
-
- Příspěvky: 8379
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečená ricotta (urda)
Nooo maximálně se sem tam ožrali a skyslo jim to
Já to teda přesně nevím, ale co vím, tak hned zahřívali a sraženinu odebírali. Pak se to konzumovalo buď sladké, nebo druhý den už nakyslé. Proč by si to nechali po vytažení hrudky sýra vychladnout s znovu zahřívat? Nebyl čas na nějaké špécie.
Já to teda přesně nevím, ale co vím, tak hned zahřívali a sraženinu odebírali. Pak se to konzumovalo buď sladké, nebo druhý den už nakyslé. Proč by si to nechali po vytažení hrudky sýra vychladnout s znovu zahřívat? Nebyl čas na nějaké špécie.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 8379
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečená ricotta (urda)
Hodinu? Dvě?
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečená ricotta (urda)
To mě překvapuje. Neznám salašnický způsob výroby hrudky a představovala jsem si to delší. Jde mi o to, jestli se tam stihly namnožit nějaké bakterie nebo ne, aby syrovátka byla aspoň zdánlivě nakyslá. Za dvě hodiny od nadojení není v mléce nic, syrovátka zůstává sladká, i kdyby bylo 30 stupňů. Možná sráželi nějakým srážedlem, třeba taky octem nebo nějakou rostlinou.
-
- Příspěvky: 7666
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečená ricotta (urda)
Scezená sirovátka je "žinčica",posledňí její zbitki "kapálka".Žinčica chutná sladce,kapálka nakisle,jelikož mléčnej cukr se stačil pŕemňeňit v kiselinu mléčnou.
-
- Příspěvky: 7666
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečená ricotta (urda)
V źinčici zůstávalo ješťe dost tuku.Ten se získával viváŕeňím.Jestliže se žinčice zahŕála na 85 stupňů celsija,vitvoŕila se na povrchu pjena,která se nechala ustát,pak se sebrala a získávala se tak "urda"(sirovátková smetana).
-
- Příspěvky: 7666
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečená ricotta (urda)
Urda se pak stloukala v máselňici,jako običejná smetana,a vzňiklo tak máslo.
-
- Příspěvky: 7666
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečená ricotta (urda)
Sirovátka obsahovala ješťe i část sírovini.Pokud se do sirovátki pŕidalo sirov2tkového octa (kiselé žinčice) a ta se uvedla do bodu varu,srazila se i tato sírovina a vzňik tak sirovátkoví tvaroh zvanej "rak",jímž se krmili psi,pŕípadňe i prasata chovaná na salaši.
-
- Příspěvky: 7666
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečená ricotta (urda)
Ale o jaké teplotě se bavíme po vytažení hrudky sýra? Muselo to být minimálně hodinu od nadojení, spíš víc, nejde to technologicky zvládnout rychleji. A to už ta syrovátka byla vychladlá.Profesor1 píše: ↑03 říj 2021 20:16 Nooo maximálně se sem tam ožrali a skyslo jim to
Já to teda přesně nevím, ale co vím, tak hned zahřívali a sraženinu odebírali. Pak se to konzumovalo buď sladké, nebo druhý den už nakyslé. Proč by si to nechali po vytažení hrudky sýra vychladnout s znovu zahřívat? Nebyl čas na nějaké špécie.
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečená ricotta (urda)
Já tedy taky nevím, ale 2 hodiny se mi zdá strašně málo, i kdyby zahřívali syrovátku hned po vybrání hrudky. S tím okyselením mě ještě napadlo, jestli nedávali do syrovátky trochu starší žinčice, ta by asi svoji práci udělala. Ale každopádně syrovátka bez jakýchkoli přísad se 2 hodiny po nadojení nevysráží, to prostě není technologicky možné.Františka. píše: ↑03 říj 2021 21:49 To mě překvapuje. Neznám salašnický způsob výroby hrudky a představovala jsem si to delší. Jde mi o to, jestli se tam stihly namnožit nějaké bakterie nebo ne, aby syrovátka byla aspoň zdánlivě nakyslá. Za dvě hodiny od nadojení není v mléce nic, syrovátka zůstává sladká, i kdyby bylo 30 stupňů. Možná sráželi nějakým srážedlem, třeba taky octem nebo nějakou rostlinou.
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 7666
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 7666
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 7666
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 7666
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 7666
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1832 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů