Vánoční cukroví, pečené i nepečené
-
- Příspěvky: 6018
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5136 poděkování
- Dostal poděkování: 5587 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené
Medovník
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Příspěvky: 8362
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4374 poděkování
- Dostal poděkování: 3330 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené
Co myslíte, můžu dát do makových rohličků brandy? Mám tu ukrajinskou Shabo X.O. Vzhledem k tomu, že to je už aspoň 40 let, co jsem pila nějaký koňak, už si vůbec nepamatuju chuť. Nechci kvůli tomu kupovat rum a tu brandy jsem jednou dostala.
-
- Příspěvky: 6018
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5136 poděkování
- Dostal poděkování: 5587 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené
Pokud je v receptu rum tak asi ano. Rohlíčky dělám jen vanilkové a tam rum nepřijde. A do makových srdíček také ne.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4929 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené
Dobrým brandy se nedá nic zkazit
Ale ta vůně rumu tam nebude, o chuť bych se nebál
Ale ta vůně rumu tam nebude, o chuť bych se nebál
-
- Příspěvky: 8362
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4374 poděkování
- Dostal poděkování: 3330 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené
Díky za radu. Dělám makové rohlíčky tak, že místo ořechů dám mletý mák. Do těsta může být i nemusí trocha rumu.
Ještě uvažuju, jestli někde nevyloudím trochu rumu, protože tahle brandy se nechává zrát i 20 let a možná je jí do těsta škoda.
Ještě uvažuju, jestli někde nevyloudím trochu rumu, protože tahle brandy se nechává zrát i 20 let a možná je jí do těsta škoda.
-
- Příspěvky: 6018
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5136 poděkování
- Dostal poděkování: 5587 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené
Perníčky jsem nazdobila a letos bude perníkový stromeček , tak jsem udělala perníčky větší a s dírkou a už jsem je i navázala. Jsem pilňucha letos. A Kočičí oči promazány.
A stádo ovcí taky máme
A stádo ovcí taky máme
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Příspěvky: 6018
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5136 poděkování
- Dostal poděkování: 5587 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené
Vosí hnízda a Vosí roláda
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Příspěvky: 6018
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5136 poděkování
- Dostal poděkování: 5587 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené
Dnes jsem měla generálku na vánočku , všechno šlo hladce, perfektní těsto, po vykynutí jsem se rozhodla poprvé uplést ze šesti pramenů. Podle YouTube se pěkně zadařilo ale pri pečení se mi trošku rozjela. Poradíte čím to je? Ještě budu péct další.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Příspěvky: 253
- Registrován: 16 srp 2021 09:28
- Dal poděkování: 397 poděkování
- Dostal poděkování: 228 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené
Nevím teda jestli to je z tohohle důvodu protože neumím péct ani varit ,ale mamka tam vždy zapichuje shora špejle a vyndava je po upečení
-
- Příspěvky: 70
- Registrován: 10 dub 2019 21:50
- Dal poděkování: 37 poděkování
- Dostal poděkování: 148 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené
Nejspíš malá chyba při kynutí, každá mouka má trochu jiné hodnoty lepku a těsto kyne trochu jinak. Většinou pomůže několikeré převalení těsta během kynutí a u těžkých těst trpělivost.
-
- Příspěvky: 6018
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5136 poděkování
- Dostal poděkování: 5587 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené
Krása střídá nádheru! Hodku prosím poděl se o recept
A ty bochánky to kynou budoucí zapletance? Prostě úžasné.
A ty bochánky to kynou budoucí zapletance? Prostě úžasné.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11574
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5314 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené
Lidičky, máte to nádherné!
Mě neudělalo radost, že se letos budu muset postarat o vánočku osobně. Je to naše snídaně na Štědrý den, jenže tchán na poslední chvíli oznámil tchýni, že odjíždějí na hory, takže nestihne upéct nic.
Takže jdu za chvíli na zadělání kvásku a jsem děsně zvědavá, co z toho vyleze.
Sice jsem se kdysi zařekla, že nebudu péct kynuté, protože na to nemám kdy, a už párkrát jsem to porušila. Ale vánočku jsme ještě nepekly… tak to bude premiéra
Mě neudělalo radost, že se letos budu muset postarat o vánočku osobně. Je to naše snídaně na Štědrý den, jenže tchán na poslední chvíli oznámil tchýni, že odjíždějí na hory, takže nestihne upéct nic.
Takže jdu za chvíli na zadělání kvásku a jsem děsně zvědavá, co z toho vyleze.
Sice jsem se kdysi zařekla, že nebudu péct kynuté, protože na to nemám kdy, a už párkrát jsem to porušila. Ale vánočku jsme ještě nepekly… tak to bude premiéra
Bubáci forever!
-
- Příspěvky: 70
- Registrován: 10 dub 2019 21:50
- Dal poděkování: 37 poděkování
- Dostal poděkování: 148 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené
Díky přátelé
Recept klasický, na 2 vánočky 1 kg mouky (míchám hladkou s polohrubou cca 1:1), 22 dkg cukru + 1 vanilkový, 22 dkg másla + asi lžíci oleje, 1 lžička soli, 4 žloutky, cca 1/4 l mléka plnotučného, 6 dkg kvasnic, trochu rumu, na ovonění lžičku anýzu a pár strouhnutí muškátového oříšku, citr. kůru, rozinky a mandle dle chuti a zvyklostí. Do mísy dám vše sypké, přidám vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky, mléko, vše vlahé. Řádně propracuju vařečkou, pak rukou, až se těsto spojí a nelepí. Já zadělávám večer, třeba ve 22 hod., dám ke kamnům a jdu spát, cca za 5 hodin těsto promíchám, nechám zase kynout další 3 hodiny, pak rozdělím na dílky podle počtu pramenů, které budu potřebovat - plete dcera, vánočku ze 6. Udělám bochánky a zase kynou 1-2 hodiny, pak z bochánků vyválet prameny, uplést vánočku a upletená opět kyne asi hodinu, potřít vajíčkem, nechat ho zaschnout a dát do rozpálené trouby (220°C) , až svrchu začne hnědnout, přikrýt pečícím papírem, zmírnit troubu a dopéct asi 40 min. A ještě jedna vychytávka - dávám na 2 plechy, pak není odspodu moc tmavá. Je to trochu na dlouho, ale právě ta trpělivost a čas nechaný kvasnicím k jejich práci se vyplatí
Recept klasický, na 2 vánočky 1 kg mouky (míchám hladkou s polohrubou cca 1:1), 22 dkg cukru + 1 vanilkový, 22 dkg másla + asi lžíci oleje, 1 lžička soli, 4 žloutky, cca 1/4 l mléka plnotučného, 6 dkg kvasnic, trochu rumu, na ovonění lžičku anýzu a pár strouhnutí muškátového oříšku, citr. kůru, rozinky a mandle dle chuti a zvyklostí. Do mísy dám vše sypké, přidám vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky, mléko, vše vlahé. Řádně propracuju vařečkou, pak rukou, až se těsto spojí a nelepí. Já zadělávám večer, třeba ve 22 hod., dám ke kamnům a jdu spát, cca za 5 hodin těsto promíchám, nechám zase kynout další 3 hodiny, pak rozdělím na dílky podle počtu pramenů, které budu potřebovat - plete dcera, vánočku ze 6. Udělám bochánky a zase kynou 1-2 hodiny, pak z bochánků vyválet prameny, uplést vánočku a upletená opět kyne asi hodinu, potřít vajíčkem, nechat ho zaschnout a dát do rozpálené trouby (220°C) , až svrchu začne hnědnout, přikrýt pečícím papírem, zmírnit troubu a dopéct asi 40 min. A ještě jedna vychytávka - dávám na 2 plechy, pak není odspodu moc tmavá. Je to trochu na dlouho, ale právě ta trpělivost a čas nechaný kvasnicím k jejich práci se vyplatí
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4929 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené
To je na noc a den. Sorry, od tý doby, co se máma odstěhovala tak daleko, že vánočku nedostaneme - zlatej Kaufland
Krom toho na Štědrej den ani nesnídáme...
Krom toho na Štědrej den ani nesnídáme...
-
- Příspěvky: 8362
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4374 poděkování
- Dostal poděkování: 3330 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené
Taky bych řekla, že je to kynutím, jako kdyby moc rychle vyběhla. Já zadělám den předem večer, přes noc kyne v chladnu, ráno prohnětu znovu, pak nechám kynout zase v chladnu, pak na chvíli přenesu do tepla a peču večer. Při pomalém kynutí je hutnější a nerozplácne se ani nepopraská. Nenapadlo by mě to tak dělat, ale babička to dělala a ta to zase viděla u své maminky. Ale takhle necháváme kynout těsto jen na vánočku, normální kynuté ne, to je nadýchanější.
-
- Příspěvky: 70
- Registrován: 10 dub 2019 21:50
- Dal poděkování: 37 poděkování
- Dostal poděkování: 148 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené
Přesně jak píše Františka, u nás je do 20°C a přes noc ještě míň, kyne to pomalu. Takto se patlám jen s vánočkami, taky je to těsto nejtužší, kynuté na buchty nebo koláče je mnohem měkčí a práce rychlejší.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11574
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5314 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené
Tak já mám zrovna zaděláno na vánočku podle receptu. Jsem nezkušená pekařka, tak se držím psaného. Taky se mi nechce věnovat tolik času do jednoho kusu zákusku…
Tak uvidíme, co z toho vzejde. Ráno jsem zadělala kvásek a než jsem prohnětla cukr, vejce a máslo, musela jsem ho část přelít z hrnku do misky, protože by mi přetekl… takže těsto kyne krásně. Starší miluje práci s těstem, tak to šla po hodině prohníst a říkala, že je to nádhera…jak obláček. Já tomu nerozumím. Tak snad ano
Spíš přemýšlím, jestli to neudělat na dvě, aby nebyla tak moc veliká. Bojím se, že se nepropeče… těsto je ze 600 g mouky.
Tak uvidíme, co z toho vzejde. Ráno jsem zadělala kvásek a než jsem prohnětla cukr, vejce a máslo, musela jsem ho část přelít z hrnku do misky, protože by mi přetekl… takže těsto kyne krásně. Starší miluje práci s těstem, tak to šla po hodině prohníst a říkala, že je to nádhera…jak obláček. Já tomu nerozumím. Tak snad ano
Spíš přemýšlím, jestli to neudělat na dvě, aby nebyla tak moc veliká. Bojím se, že se nepropeče… těsto je ze 600 g mouky.
Bubáci forever!
- Javorka
- Příspěvky: 1698
- Registrován: 14 říj 2018 18:10
- Dal poděkování: 1752 poděkování
- Dostal poděkování: 737 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené
Jani, tuhle jsem koukala na zkušené pekaře a ti zdůrazňovali, že důležité je, jak utahuješ vánočku při pletení. Zvlášť dolní patro musí být utahováno pravidelně, aby se pak vánočka nerozjela. Podle fotky vidím, že si tam něco měla volněji pletené. I mě se trochu rozjela, taky to nedokážu uplést dokonale.
Maršálek zase radí, jak správně vyválet prameny. Samozřejmě jsem si to přečetla, až když byla vánočka v troubě.
https://region.rozhlas.cz/7-figlu-na-tr ... ka-8627674
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11574
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5314 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené
Haha! Já na nic nekoukala a budu teprv koukat, co z toho vznikne
Kynutí před pečením.
Udělala jsem jen dvoupatrovou a dvě menší, ať mám větší šanci, že se výsledek povede
Kynutí před pečením.
Udělala jsem jen dvoupatrovou a dvě menší, ať mám větší šanci, že se výsledek povede
Bubáci forever!
-
- Příspěvky: 6018
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5136 poděkování
- Dostal poděkování: 5587 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vánoční cukroví, pečené i nepečené
Dle mne, pokud je těsto hutnější, dlouho se zadelává a dlouho kyne je to pro vánočku lepší, je taková hutnější a vlhčí a dlouho vydrží vláčná. Nadýchaná rychle kynutá je jak obláček ale rychle ztvrdne. Teorie. Ještě musím dohnat praxi.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti