Bahnění-ovčácké žně.
-
- Dal poděkování: 617 poděkování
- Dostal poděkování: 918 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Bahnění-ovčácké žně.
oproti loňsku koukám nejsem sám, komu ovce nestíhají vypásat všechnu trávu dřív, než doroste Loni jsem jezdil po stráních a škarpách a letos nevypasou ani, co je ohrazeno.
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
- Augenblick
- Dal poděkování: 2195 poděkování
- Dostal poděkování: 2190 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Letos budu muset kus pastviny posekat, holky to nestíhají baštit..
Tykat, díkes ....
-
- Dal poděkování: 4942 poděkování
- Dostal poděkování: 3920 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kdo má možnost uskladnit píci na příští roky, má velkou výhodu. Letošek může naplnit seníky pro příští rok, který tak dobrý třeba nebude.
-
- Dal poděkování: 5613 poděkování
- Dostal poděkování: 6186 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
To jsme udělali už předloni . A máme 4 velké balíky a co s nima.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Kontaktovat uživatele:
To jste měli minulý rok využít, byl deštivý a seno se sušilo špatně. Letos na jaře jsem našla ještě jeden balík z předloňska a byl lepší než loňské. Ale když máte ještě zásobu, tak je jasné, že nebudete sušit další, kdybyste seno neměli kam dát.
Jinak kdybyste byli měli zásobu z minula, nemuseli byste kupovat ty balíky.
Jinak kdybyste byli měli zásobu z minula, nemuseli byste kupovat ty balíky.
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak evidentně jsme je kupovat nemuseli, že jo, když je furt máme
Janina
- PavelIV
- Dal poděkování: 5604 poděkování
- Dostal poděkování: 3325 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
A copak s tím? Kde jsou ty voli? Páni je snědli. Kde jsou ty páni? Na hřbitově zakopáni. Aneb už za komanče bylo jasné, že je dobrě péci být vegetarián.
Janina
- PavelIV
- Dal poděkování: 5604 poděkování
- Dostal poděkování: 3325 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Letos máme k jídlu 6 beránků, v záloze dvě jehničky, to je až dost
Janina
-
- Kontaktovat uživatele:
MVDr Polejová na face. Sezóna bahnění už pomalu ťuká na dveře, u některých už dokonce začala. Proto neuškodí zopakovat si několik zásad v péči o vysokobřezí matku a novorozené jehně.
Ke konci březosti se u ovcí, zejména u vícečetných březostí výrazně zvyšují energetické nároky. Rozpínající se děloha zabírá velký prostor a do bachoru se nevejde tolik potravy, kolik by ovce potřebovala. Zvířata, která nemají v tomto období adekvátní krmnou dávku spadají do negativní energetické bilance, následkem čehož se rozvíjí metabolické onemocnění ketóza. Postižená zvířata odmítají potravu, negativní energetická bilance se prohlubuje a v extrémním případě může dojít i k úhynu. Jde o stav, který je třeba neprodleně řešit.
Dalším kritickým obdobím je samozřejmě porod. Problémy mohou nastat zejména u starých zvířat, která nejsou v ideální kondici a u prvorodiček. Při porodu mohou komplikace nastat, jak ze strany plodu (mrtvé jehně, nepravidelná poloha, více jěhňat, abnormálně velké jehně), tak ze strany matky (úzké porodní cesty, slabé porodní stahy). V některých případech dokáže chovatel pomoci bahnici sám, jindy je třeba pomoc veterinárního lékaře. Nepouštějte se však, prosím, do záchranných akcí, pokud si nejste jistí, co děláte . Během porodu je však třeba matku držet v co nejčistším prostředí. Pokud se bahnice po porodu nezvedá, nežere, nebo přetrvávají porodní stahy, odborná pomoc je opět na místě.
Vše se zdařilo, jehně se narodilo živé a snaží se stavit na nohy. Pro chovatele vždy platí, že do porodu by měl zasahovat co nejméně. Ovšem v tuto chvíli je třeba dohlédnout, jak se bahnice k mláděti chová. Okamžitě po porodu by ho měla začít čistit a do dvou hodin by se mělo napít mleziva. Chovatel by měl zkontrolovat stav vemene - zda není zatvrdlé, nehřeje, nebolí. Pokud je potřeba odstříknout strukové zátky. Také nezapomínejte ošetřit pupeční pahýl (zkontrolovat zda nekrvácí, očetřit desinfekcí - ideálně smočit v roztoku jódu). Jehně se rodí zcela bez imunitního systému a pupeční pahýl je něco jako otevřená rána, kterou mohou vstoupi patogeny do těla. Pokud se tak stane, hrozí zánět pupku, abscesy na játrech, infekce kloubů i mozkových plen. Proto nepodceňovat. Nakonec si dovolím reklamu skvělému výrobku - všechna moje jehňata dostávají v den narození Probicol L. Obsahuje řadu minerálů, vitamínů a probiotik, které narozenému jehněti usnadní start do života. Pokud se obeví průjmy, aplikaci opakuji dle potřeby.
Přeji všem chovatelům úspěšné zvládnutí nejnáročnějšího období chovu. A nezapomeňte, že v případě komplikací jsem tu pro vás - s radou i pomocí. O nejčastějších onemocněních jehňat zase příště
Slovy klasika: "Ovce jsou po celý rok jen krásné bílé obláčky nahoře na kopcích. A pak přijde doba bahnění." (J. Herriot)
Ke konci březosti se u ovcí, zejména u vícečetných březostí výrazně zvyšují energetické nároky. Rozpínající se děloha zabírá velký prostor a do bachoru se nevejde tolik potravy, kolik by ovce potřebovala. Zvířata, která nemají v tomto období adekvátní krmnou dávku spadají do negativní energetické bilance, následkem čehož se rozvíjí metabolické onemocnění ketóza. Postižená zvířata odmítají potravu, negativní energetická bilance se prohlubuje a v extrémním případě může dojít i k úhynu. Jde o stav, který je třeba neprodleně řešit.
Dalším kritickým obdobím je samozřejmě porod. Problémy mohou nastat zejména u starých zvířat, která nejsou v ideální kondici a u prvorodiček. Při porodu mohou komplikace nastat, jak ze strany plodu (mrtvé jehně, nepravidelná poloha, více jěhňat, abnormálně velké jehně), tak ze strany matky (úzké porodní cesty, slabé porodní stahy). V některých případech dokáže chovatel pomoci bahnici sám, jindy je třeba pomoc veterinárního lékaře. Nepouštějte se však, prosím, do záchranných akcí, pokud si nejste jistí, co děláte . Během porodu je však třeba matku držet v co nejčistším prostředí. Pokud se bahnice po porodu nezvedá, nežere, nebo přetrvávají porodní stahy, odborná pomoc je opět na místě.
Vše se zdařilo, jehně se narodilo živé a snaží se stavit na nohy. Pro chovatele vždy platí, že do porodu by měl zasahovat co nejméně. Ovšem v tuto chvíli je třeba dohlédnout, jak se bahnice k mláděti chová. Okamžitě po porodu by ho měla začít čistit a do dvou hodin by se mělo napít mleziva. Chovatel by měl zkontrolovat stav vemene - zda není zatvrdlé, nehřeje, nebolí. Pokud je potřeba odstříknout strukové zátky. Také nezapomínejte ošetřit pupeční pahýl (zkontrolovat zda nekrvácí, očetřit desinfekcí - ideálně smočit v roztoku jódu). Jehně se rodí zcela bez imunitního systému a pupeční pahýl je něco jako otevřená rána, kterou mohou vstoupi patogeny do těla. Pokud se tak stane, hrozí zánět pupku, abscesy na játrech, infekce kloubů i mozkových plen. Proto nepodceňovat. Nakonec si dovolím reklamu skvělému výrobku - všechna moje jehňata dostávají v den narození Probicol L. Obsahuje řadu minerálů, vitamínů a probiotik, které narozenému jehněti usnadní start do života. Pokud se obeví průjmy, aplikaci opakuji dle potřeby.
Přeji všem chovatelům úspěšné zvládnutí nejnáročnějšího období chovu. A nezapomeňte, že v případě komplikací jsem tu pro vás - s radou i pomocí. O nejčastějších onemocněních jehňat zase příště
Slovy klasika: "Ovce jsou po celý rok jen krásné bílé obláčky nahoře na kopcích. A pak přijde doba bahnění." (J. Herriot)
Janina
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2909 poděkování
- Dostal poděkování: 6004 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Díky, Jani… jj, už jsem připevnila žlaby do domečku, abych byla připravená na příkrm bahnic před porody… berana jsem letos pouštěla do stáda na konci září, takže ještě se nechystáme…
Je to provizorní zázemí ovcí - letos to mám zas jinak, protože mám opět koně, kteří musejí obývat zpevněné plochy a domečky, ve kterých jsem pohodlně bahnila loni… ale my to zvládneme i takhle. Pokud se mi nerozsypou tři v jeden den, půjde to a vzhledem k tomu, jak mám ty porody většinou roztahané… to určitě půjde zvládnout i v tomhle režimu. Letos mám 5 rodiček walliserek - 2 zkušené matky, 2 podruhé rodící a jednu dvouletou prvničku a pak v jiném výběhu kříženku ZW x T, která dělá parťáka plemeníčkovi.. ta má “vlastní odděleníschopný bejvák” … takže jde jen o to, ubytovat ty novorozené wallinky. Eventuelně oddělit berana. Tak prostě uvidíme, jak se to vyvine.
Je to provizorní zázemí ovcí - letos to mám zas jinak, protože mám opět koně, kteří musejí obývat zpevněné plochy a domečky, ve kterých jsem pohodlně bahnila loni… ale my to zvládneme i takhle. Pokud se mi nerozsypou tři v jeden den, půjde to a vzhledem k tomu, jak mám ty porody většinou roztahané… to určitě půjde zvládnout i v tomhle režimu. Letos mám 5 rodiček walliserek - 2 zkušené matky, 2 podruhé rodící a jednu dvouletou prvničku a pak v jiném výběhu kříženku ZW x T, která dělá parťáka plemeníčkovi.. ta má “vlastní odděleníschopný bejvák” … takže jde jen o to, ubytovat ty novorozené wallinky. Eventuelně oddělit berana. Tak prostě uvidíme, jak se to vyvine.
Bubáci forever!
-
- Dal poděkování: 522 poděkování
- Dostal poděkování: 274 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jana P.,koukám,že jsme na FB ve stejně skupině Dnes jsem to v práci četl a říkal si,že bych to sem večer dal
-
- Dal poděkování: 104 poděkování
- Dostal poděkování: 265 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Dal poděkování: 408 poděkování
- Dostal poděkování: 546 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2909 poděkování
- Dostal poděkování: 6004 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Gratulace, Ivane! Jen tak dál! Od kolika matek letos čekáš přírůsky?
Bubáci forever!
-
- Dal poděkování: 408 poděkování
- Dostal poděkování: 546 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
- Augenblick
- Dal poděkování: 2195 poděkování
- Dostal poděkování: 2190 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Dal poděkování: 4028 poděkování
- Dostal poděkování: 4328 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ranní , letos první překvapení.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)