Povšimla jsem si, že v domácnostech mládeže se po letech objevily sirupy do vody. Kupované.
Máme mrak ostružin, tak jsem snad po třiceti letech zkusila sirup.
Ostružiny jsem rukama důkladně rozmačkala, přilila převařenou zchladlou vodu, na dvě kila a něco cca litr a půl. A přidala kyselinu citronovou asi pět dek. Zakryla folií a utěrkou a dala na den do sklepa. Pak jsem odštavila a do šťávy přidala na litr kilo cukru. Fakt nechci aby se mi to zkazilo, navíc se sirup silně ředí vodou, takže cukru dle recepisu. Mírně jsem zahřála do rozpuštění cukru, naplnila sklenice a zavařila 10 min na 80. Vypadá to pěkně, snad bude k užitku.
Pokud máte nějaké vyzkoušené receptíky sem s nimi. Díky.
Ovocné sirupy a šťávy.
-
- Příspěvky: 6020
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5137 poděkování
- Dostal poděkování: 5587 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 1340
- Registrován: 22 lis 2018 11:53
- Dal poděkování: 283 poděkování
- Dostal poděkování: 987 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ovocné sirupy a šťávy.
Dělala jsem úplně za studena. Postup stejný jenom po přidání cukru jsem nezahřívala, ale míchala a míchala až se cukr rozpustil. Nakonec jsem přidala trochu petolu a naplnila do lahví a uklidila do sklepa. Petol se teď nesmí používat - kyselina benzoová - prý je rakovinotvorná - Šťáva vydržela i 2 roky. Časem se u vrchu hrdla udělal špunt z měli z ovoce, která se dostala skrz plenu při překapávání.
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ovocné sirupy a šťávy.
No s Petolem to vydrželo věky i bez vaření, což je už samo o sobě podezřelé, navíc to mělo divnou příchuť, takže to stejně nikdo nechtěl. Vlastně naštěstí. Někdo to tam ale třeba necítil.
-
- Příspěvky: 358
- Registrován: 09 dub 2020 08:59
- Dal poděkování: 1185 poděkování
- Dostal poděkování: 541 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ovocné sirupy a šťávy.
Dělám takhle za studena šťávu z černého rybízu. Přidávám Pomůcka ke konzervování od Dr.Oetker ( kyselina sorbová). 1 sáček na 5 litrů. Dříve to tam bylo napsáno, dnes už ne, možná už to taky není povoleno. Plním ji do plastových lahví od magnesie, kterou po naplnění zavíčkuji trochu zmáčknutou. Jednoduchá kontrola, zda nekvasí.
Z rybízu je po šťávě ještě dost použitelného "odpadu", (nechávám jen vykapat, trochu vymačkám) tak zbytek vezmu odšťavňovačem a svařím na marmeládu. Velká výtěžnost a taky velká spotřeba cukru
Z rybízu je po šťávě ještě dost použitelného "odpadu", (nechávám jen vykapat, trochu vymačkám) tak zbytek vezmu odšťavňovačem a svařím na marmeládu. Velká výtěžnost a taky velká spotřeba cukru
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ovocné sirupy a šťávy.
Já začala s domácími sirupy taky proto, že se najednou začaly domů kupovat ty předražené obarvené vody s cukrem. Dělám je průběžně tak, aby se spotřebovaly do cca 2 měsíců, takže žádné special konzervanty nedávám, ani nezavařuji. Ovšem skladuji v lednici. Ale s tím zavařováním jsi mě Jani docela inspirovala, to bych mohla zkusit.
Sezónu začínám pampeliškovým, pak klasický bezový a levandulový. V pozdním létě a na podzim meduňkový a mátový. Končím rakytníkovým. V zimě dělám rybízový z rybízu z mrazáku. Chtěla bych ještě zkusit sirup z růžových lístků, ale na to nějak nikdy nedošlo.
Sirupy z bylinek a květů dělám všechny podobným způsobem v podstatě jako klasickou bezovku. Namočím květy nebo celé natě do vody s citronem pokrájeným na plátky (bez pecek, ideálně bio) a přidám kyselinu citronovou. Přikryju a dám do lednice na 48 hodin. Pak přecedím přes plátýnko a přidám cukr (kilo cukru na litr šťávy). Rozmíchám, příp. trochu zahřeju, aby se cukr rychleji rozpustil.
Rybízový sirup dělám tak, že kuličky rybízu ve vodě trochu pomixuju tyčovým mixérem a nedávám citron, jen kyselinu citronovou. Jinak postup stejný. U rybízového je potíž s tím zahříváním, hned to začne želírovat. Je lepší si počkat a cukr rozpusit úplně zastudena.
Rakytníkový sirup dělám z vylisované šťávy, přidávám jen cukr.
Sezónu začínám pampeliškovým, pak klasický bezový a levandulový. V pozdním létě a na podzim meduňkový a mátový. Končím rakytníkovým. V zimě dělám rybízový z rybízu z mrazáku. Chtěla bych ještě zkusit sirup z růžových lístků, ale na to nějak nikdy nedošlo.
Sirupy z bylinek a květů dělám všechny podobným způsobem v podstatě jako klasickou bezovku. Namočím květy nebo celé natě do vody s citronem pokrájeným na plátky (bez pecek, ideálně bio) a přidám kyselinu citronovou. Přikryju a dám do lednice na 48 hodin. Pak přecedím přes plátýnko a přidám cukr (kilo cukru na litr šťávy). Rozmíchám, příp. trochu zahřeju, aby se cukr rychleji rozpustil.
Rybízový sirup dělám tak, že kuličky rybízu ve vodě trochu pomixuju tyčovým mixérem a nedávám citron, jen kyselinu citronovou. Jinak postup stejný. U rybízového je potíž s tím zahříváním, hned to začne želírovat. Je lepší si počkat a cukr rozpusit úplně zastudena.
Rakytníkový sirup dělám z vylisované šťávy, přidávám jen cukr.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů