Ovocné sirupy a šťávy.

Pěstování ovoce, zeleniny, bylinek apod.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5136 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Ovocné sirupy a šťávy.

Nový příspěvek od Jana P. »

Povšimla jsem si, že v domácnostech mládeže se po letech objevily sirupy do vody. Kupované.
Máme mrak ostružin, tak jsem snad po třiceti letech zkusila sirup.
Ostružiny jsem rukama důkladně rozmačkala, přilila převařenou zchladlou vodu, na dvě kila a něco cca litr a půl. A přidala kyselinu citronovou asi pět dek. Zakryla folií a utěrkou a dala na den do sklepa. Pak jsem odštavila a do šťávy přidala na litr kilo cukru. Fakt nechci aby se mi to zkazilo, navíc se sirup silně ředí vodou, takže cukru dle recepisu. Mírně jsem zahřála do rozpuštění cukru, naplnila sklenice a zavařila 10 min na 80. Vypadá to pěkně, snad bude k užitku.
Pokud máte nějaké vyzkoušené receptíky sem s nimi. Díky.
Přílohy
20220801_174621.jpg
20220801_174649.jpg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
přezdívka
Příspěvky: 1340
Registrován: 22 lis 2018 11:53
Dal poděkování: 281 poděkování
Dostal poděkování: 987 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ovocné sirupy a šťávy.

Nový příspěvek od přezdívka »

Dělala jsem úplně za studena. Postup stejný jenom po přidání cukru jsem nezahřívala, ale míchala a míchala až se cukr rozpustil. Nakonec jsem přidala trochu petolu a naplnila do lahví a uklidila do sklepa. Petol se teď nesmí používat - kyselina benzoová - prý je rakovinotvorná - Šťáva vydržela i 2 roky. Časem se u vrchu hrdla udělal špunt z měli z ovoce, která se dostala skrz plenu při překapávání.
Františka.
Příspěvky: 8362
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4374 poděkování
Dostal poděkování: 3330 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ovocné sirupy a šťávy.

Nový příspěvek od Františka. »

No s Petolem to vydrželo věky i bez vaření, což je už samo o sobě podezřelé, navíc to mělo divnou příchuť, takže to stejně nikdo nechtěl. Vlastně naštěstí. Někdo to tam ale třeba necítil.
čtenářka
Příspěvky: 358
Registrován: 09 dub 2020 08:59
Dal poděkování: 1184 poděkování
Dostal poděkování: 541 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ovocné sirupy a šťávy.

Nový příspěvek od čtenářka »

Dělám takhle za studena šťávu z černého rybízu. Přidávám Pomůcka ke konzervování od Dr.Oetker ( kyselina sorbová). 1 sáček na 5 litrů. Dříve to tam bylo napsáno, dnes už ne, možná už to taky není povoleno. Plním ji do plastových lahví od magnesie, kterou po naplnění zavíčkuji trochu zmáčknutou. Jednoduchá kontrola, zda nekvasí.
Z rybízu je po šťávě ještě dost použitelného "odpadu", (nechávám jen vykapat, trochu vymačkám) tak zbytek vezmu odšťavňovačem a svařím na marmeládu. Velká výtěžnost :souhlas: a taky velká spotřeba cukru :stydim: :vytlem:
Savarka
Příspěvky: 484
Registrován: 06 kvě 2019 20:40
Dal poděkování: 1258 poděkování
Dostal poděkování: 525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ovocné sirupy a šťávy.

Nový příspěvek od Savarka »

Já začala s domácími sirupy taky proto, že se najednou začaly domů kupovat ty předražené obarvené vody s cukrem. Dělám je průběžně tak, aby se spotřebovaly do cca 2 měsíců, takže žádné special konzervanty nedávám, ani nezavařuji. Ovšem skladuji v lednici. Ale s tím zavařováním jsi mě Jani docela inspirovala, to bych mohla zkusit.

Sezónu začínám pampeliškovým, pak klasický bezový a levandulový. V pozdním létě a na podzim meduňkový a mátový. Končím rakytníkovým. V zimě dělám rybízový z rybízu z mrazáku. Chtěla bych ještě zkusit sirup z růžových lístků, ale na to nějak nikdy nedošlo.

Sirupy z bylinek a květů dělám všechny podobným způsobem v podstatě jako klasickou bezovku. Namočím květy nebo celé natě do vody s citronem pokrájeným na plátky (bez pecek, ideálně bio) a přidám kyselinu citronovou. Přikryju a dám do lednice na 48 hodin. Pak přecedím přes plátýnko a přidám cukr (kilo cukru na litr šťávy). Rozmíchám, příp. trochu zahřeju, aby se cukr rychleji rozpustil.

Rybízový sirup dělám tak, že kuličky rybízu ve vodě trochu pomixuju tyčovým mixérem a nedávám citron, jen kyselinu citronovou. Jinak postup stejný. U rybízového je potíž s tím zahříváním, hned to začne želírovat. Je lepší si počkat a cukr rozpusit úplně zastudena.

Rakytníkový sirup dělám z vylisované šťávy, přidávám jen cukr.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host