Stomatitida u koček

Vplížíme se tiše do kočičí říše. Kočka, nejlepší mazlík pro zaměstnaného člověka? Jaké plemeno zvolit do bytu? Druhy krmiva a steliva. Kastrace ano či ne? Kočičí nemoci. Vhodný vysavač na kočičí chlupy.
Lisbeth
Příspěvky: 1893
Registrován: 04 lis 2018 10:04
Dal poděkování: 630 poděkování
Dostal poděkování: 968 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Stomatitida u koček

Nový příspěvek od Lisbeth »

Protože aktuálně bojujeme s kočičím chrupem, rozhodla jsem se založit toto téma, které by v budoucnu mohlo někomu pomoci k tomu, aby včas poznal o co se jedná a mohl své kočce zajistit veterinární péči.
Stomatitida nevznikne přes noc, je to dlouhodobější proces, nicméně přestože náš kocour je s námi denně, vůbec ničeho jsme si na něm nevšimly a situaci řešily za pět minut dvanáct, jak už to tak bývá...
Kocour, kastrovaný, 11 let starý, neočkovaný, pravidelně odčervovaný, kříženec sibiřské kočky.
Krom kastrace nikdy nebyl u veterináře. 3.12.2021 byl "divný", došel k misce, bylo vidět, že chce žrát i pít, ale jako by mu to nešlo, jako by měl uvíznuté něco v krku, něco co mu vadí, no nechaly jsme to být. Druhý den už jenom smutně seděl před miskou a nic. 5.12.2021 (jo na Mikuláše večer a ještě k tomu v neděli) už jsme valili k vet. Nepil, nejedl, před miskou naříkal, nemočil, močák plný. Udělány krve - nic, zkontrolován močák, moč vycévkována - nic, koukly jsme do tlamy a bylo to jasný, dásně rudý, zuby některé celé, některé různě ulámané, bídný stav. Kocour v limbu a zuby se začly extrahovat jeden po druhém, z dásně vytažena hromada černého hnisu, kocour přišel na jeden ráz prakticky o veškerý chrup, zbyly mu jen horní a dolní špičáky, dva moláry na jedné straně a jeden na druhé (jsme si myslely tenkrát). Dostal ATB na týden, něco na bolest a bylo. Kocour o 100% lepší, zmátořil se do dvou dnů, rozežral se a byl jak kulička. Tak jsme si myslely, že už bude pokoj a za rok dojedeme jen na ultrazvuk vyčistit ty zbylé zuby a bude to dobré.
Letos v červnu se kocour popral, levý horní špičák měl vylomený a druhý se mu kýval, domluvily jsme se s vet na extrakci špičáků a kontroly zbytku tlamy. Kocour v normě, jen byl takový "ne ve své kůži", jedl i pil, ale ne jako dřív. Před 14 dny, odstraněny oba špičáky a jeden molár, nasazeny ATB na 20 dní + analgetika na 4 dny. První týden dobrý, tak jsme byly v klidu, ale pak se začal horšit a opakovala se scéna s miskou - sedí před ní, smutně kouká a nic, volám své vet, doporučila mi kolegyni s kočičím RTG, kde se dají nasnímkovat jednotlivé zuby. Absolvovaly jsme včera. Na RTG zjištěn rozsáhlý zánět v dírách po obou špičácích, granulace na spodním špičáku, nalezen velmi bolestivý premolár o kterém jsme nikdo nevěděl, a kompletně vykažený molár v zánětu. Vše krásně viditelné na RTG, pouhým okem však ne! Kocoura udržovala při životě jen ta ATB, proto to vydržel tak dlouho. Zbytek chrupu odstraněn, kost v dásni zbroušena, dáseň naříznuta a následně sešita, v tlamě 4 stehy s mašličkou. Kocourovi tedy zbyly pouze dva spodní špičáky, které jsou dle RTG zdravé, jinak má v tlamě vymetýno jak na rudým náměstí. Dostal ATB na 30 dní, na 3 dny léky na bolest + probiotickou pastu jsem si vyžádala, aby ho ještě nesejmula ta ATB, když je bude brát tak dlouho! Včera večer se napil, snědl něco mletého masa a šel ven, dnes ráno, když jsem jela do práce se řítil s hlasitým řevem od sousední zahrady a dožadoval se domů. Teď jsem v práci, tak nevím, co a jak.
Džte nám palce, aby už to bylo dobré a aby se to po 14 dnech zase nepokazilo! Jsem vděčná za to, že mám skvělé vetky kolem sebe, nebýt té první (mé kamarádky) nedostanu se k té druhé (specialistka na stomatologii koček). A Bůh ví, jak by to všechno dopadlo!
:lisbeth: Na co myslíš, to k sobě přitahuješ.
Uživatelský avatar
andre.marek
Příspěvky: 1302
Registrován: 14 říj 2018 19:12
Dal poděkování: 859 poděkování
Dostal poděkování: 1100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stomatitida u koček

Nový příspěvek od andre.marek »

Moc přínosný příspěvek :souhlas: Ony ty alespoň částečně venkovní kočky v podstatě celý život bojují se zánětem dásní. Některé více, některé méně - ukazuje nám to vždy vet při očkování a celkové prohlídce zvířete.
Takže to jednou za rok zkontrolujeme a trochu se snažíme to sledovat a hlídat. Ze zkušeností veta pak nejlepší průběžně zuby extrahovat při zhoršení zánětu či při potížích.
čobanak
Příspěvky: 7662
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 1832 poděkování
Dostal poděkování: 1455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stomatitida u koček

Nový příspěvek od čobanak »

To je tak strašnej příbjeh,že z toho mam zimomrjevki.Ale 11 let je pjeknej vjek.
Lisbeth
Příspěvky: 1893
Registrován: 04 lis 2018 10:04
Dal poděkování: 630 poděkování
Dostal poděkování: 968 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stomatitida u koček

Nový příspěvek od Lisbeth »

Andre, děkuji! Kočky, resp. kastrované kocoury máme, co pamatuji, ale tohle jsem řešila úplně poprvé v životě, hledala všude možně na netu a vymýšlela katastrofické scénáře! Nerada prudím vet s každou kravinou, ona ví, že volám, až když je to v pérdeli, jsme spolužačky z gymplu, známe se, tak už ví, co a jak. U těch koček všeobecně je hloupé to, že jsou to hrozné cimprlíny a strašně rychle se poddávají situaci, proto zrovna u koček se nevyplatí nějak moc otálet, nebo čekat až se z toho vylíže sám, když má devět životů...My jsme tomu ve všech případech daly den-dva a pak už jsem neotálela. A vždy to bylo tak akorát, že se z toho kocour relativně rychle dostal, nestihl to "vzdát" a rychle se vrátil do kondice, doufám, že tomu bude i nadále tak! Kocour je to polovenkovní, ale při včerejším milém rozhovoru s novou vet a téměř tříhodinovou prací na tlamce, jsem se dozvěděla mnoho cenných informací. Např. jsem si myslela, že zuby jsou "stařecký problém a odraz venkovního života", bylo mi však řečeno, že tímto trpí i kočky bytové a dokonce již i koťata! Stejně tak, že kočka může plnohodnotně žít úplně bez zubů a je to pro ní daleko komfortnější než tam nějaké zuby nechávat s tím, že se to časem poddá. Kočka se naučí žvýkat patrem, strava se jí pochopitelně musí přizpůsobit, teď už mu prostě nemůžu hodit vnitřnosti z králíka jen tak, ale musím je upravit tak, aby je mohl požvýkat. Na efekt lovení prázdná tlama také nemá vliv, kocour loví pro zábavu celý život, co ho znám, dřív myši žral, teď je jen umolousá a většinou mu zdrhnou, nebo, když jí najdu, musím jí dorazit pantoflí :vytlem: , ale lovit se pokouší stále. Dále mě překvapilo, jak je ten problém vlastně dlouho neviditelný a že první vet na některé věci ani nemohla přijít jenom proto, že nemá vhodné RTG.
Kéž už to bude dobré!
:lisbeth: Na co myslíš, to k sobě přitahuješ.
Františka.
Příspěvky: 8362
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4374 poděkování
Dostal poděkování: 3330 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stomatitida u koček

Nový příspěvek od Františka. »

A čím to je, jak proti tomu kočky chránit?
Něco jim chybí nebo proč venkovní ano a domácí ne?
Lisbeth
Příspěvky: 1893
Registrován: 04 lis 2018 10:04
Dal poděkování: 630 poděkování
Dostal poděkování: 968 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stomatitida u koček

Nový příspěvek od Lisbeth »

Františko, na to jsem se ptala taky, jestli jsem mohla něco udělat, případně co. Bylo mi řečeno oběma vetkami, že v tomto případě se problémům předcházet bohužel moc nedá, že nic na čištění kočičí tlamky není a že jediné, co majitel může, tak mu prostě občas na ty dásně kouknout, kolem zubů jsou totiž viditelně zarudlé, ale to zarudnutí už je vlastně důkaz toho, že probíhá zánět, čili už je vlastně pozdě na to třeba chrup kompletně zachránit, ale dostatek času na to, to řešit tím způsobem, že se včas objednám ke specialistovi s RTG, který to zkoukne a zhodnotí, které zuby je nutné extrahovat hned a které stačí jen vyčistit ultrazvukem a kočka může dál fungovat bez omezení dlouhá léta. Dále je při silném zánětu velmi patrný zápach z tlamy, to bylo třeba u nás, když se kocour lísal kolem obličeje, tak aniž by si např. zívnul a otevřel tlamu, tak to bylo smradu jak v hradu, ale to už je ten stav, kdy je to "fakt blbý". My jsme na to bohužel šly obráceně, až když kocour nemohl žrát, řešilo se proč. To že má červeno kolem zubů jsem viděla, když třeba zívnul, ale nevěděla jsem, co to znamená, ani mě nenapadlo se na to někde ptát. Taky jsem si myslela, že RTG je zbytečný přežitek, ale kočky mají mnohem komplikovanější zuby (zubní kořeny) než např. psi, proto je lepší se na to napřed podívat, než se začne trhat.
Stomatitidou trpí jak kočky venkovní, tak i bytové, a bohužel i mladá zvířata (mi bylo řečeno).
:lisbeth: Na co myslíš, to k sobě přitahuješ.
Františka.
Příspěvky: 8362
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4374 poděkování
Dostal poděkování: 3330 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stomatitida u koček

Nový příspěvek od Františka. »

To je divná odpověď. Ne Vaše, ale veterinářky. Přece to musí být něčím způsobeno. Pochybuju, že by divoké kočky měly hromadně stomatitidu. Někde je možná zádrhel, který třeba radši neodhalí, protože by přišli o pacienty pro veterinární stomatologii. Neměla jsem žádnou kočku tak dlouho, nejvíc asi 10 let, většinou tak 5-8 roků, pak se prostě ztratí. Ale tohle neměla žádná, tak je mi to divné. Vím ale taky o kočce, která má vytrhané všechny zuby, pořád má záněty dásní. Když mi to paní vyprávěla, jen jsem to vyslechla a nenapadlo mě, že to je časté.
Ta Vaše kočka je venkovní, loví?
Lisbeth
Příspěvky: 1893
Registrován: 04 lis 2018 10:04
Dal poděkování: 630 poděkování
Dostal poděkování: 968 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stomatitida u koček

Nový příspěvek od Lisbeth »

Náš kocour je přesně půl na půl. Misky má výhradně doma, jinde ho nekrmíme, tže je naučený chodit sem a tam s tím, že např . přes zimní období má v obýváku pelech, kde tráví celé dny, ven jde jen vykonat potřebu a zase se vrací. V létě se jen nažere a jde ven. Na noc je vždy venku, celoročně i v mrazech. Myši lovil vždy, i přesto, že je kastrovaný a to velmi brzy (v pěti měsících). Nikdy je moc nejedl, zakousnul a nechal ležet, ty malé občas sežral. Naposledy jsme ho viděli lovit min. týden, kdy už ho to muselo bolet, ale myš mu zdrhla.
Veterinářky mi obě řekly, že to je velmi častý problém u koček, ale právě lidmi málo řešený, zvlášť u těch koček venkovních, že to často lidé berou tak, že je to prostě kočka a když se ztratí, tak se holt ztratí...To že třeba před tím hůře přijímala potravu si třeba nevšimnou, ona někam zaleze a prakticky chcípne hlady, když nemůže kousat. Zvlášť u starších jedinců se nad tím nikdo nepozastaví. Dokonce mi moje vet i vyprávěla o paní, která za ní přišla se stejným problémem (kočka sedí u misky, naříká, nemůže jíst), samozřejmě zánět jako prase, načež paní pravila, že to je kočka, ať si poradí a hotovo. I takhle to je.
:lisbeth: Na co myslíš, to k sobě přitahuješ.
čobanak
Příspěvky: 7662
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 1832 poděkování
Dostal poděkování: 1455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stomatitida u koček

Nový příspěvek od čobanak »

Mislim,že venkovňí kočki maj příliš často úrazi a tak visokého vjeku nedožijou.Pokud je přejede auto,tak se nedopracujou k záňetům dásňí.
Uživatelský avatar
andre.marek
Příspěvky: 1302
Registrován: 14 říj 2018 19:12
Dal poděkování: 859 poděkování
Dostal poděkování: 1100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stomatitida u koček

Nový příspěvek od andre.marek »

Nám vet tvrdil, že je to tím, že loví a žerou venku - zdroje infekce. Nevím jestli je to pravda, ale zní to dost pravděpodobně.
Naše kočky mívají zarudlé dásně, tak střídavě. Někdy více, někdy méně, mají 5 let, sem tam jim chybí zub, ale nic tragického. Žerou s chutí (pokud tedy nemají pocit, že ta konzerva je otevřená už nějak moc dlouho - třeba 2 dny :vytlem: - to pak radějí s díky odmítnou a jdou k sousedům na salámek :)) )
Františka.
Příspěvky: 8362
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4374 poděkování
Dostal poděkování: 3330 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stomatitida u koček

Nový příspěvek od Františka. »

Vypadá to tedy, že běžně se venkovní nebo možná i divoké kočky nedožívají takového věku jako kočky domácí. Že by třeba kočka divoká mohla mít taky stomatitidu, ale nikdo to nezjistí, protože je kdesi v horách. Ale nejspíš ji nemá, protože zajde jinou smrtí dřív. Dokud budou kočky žrát, zkoumat je nebudu, ale měly s jídlem problém, bude mi to podezřelé a budu už vědět, čím to může být. Díky za informace, tohle téma Lisbeth otevřela správně, asi se o tom moc neví.
Profesor1
Příspěvky: 8379
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 3895 poděkování
Dostal poděkování: 4111 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stomatitida u koček

Nový příspěvek od Profesor1 »

Když nevíte co by,
spravujte kočce zuby . . .
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Františka.
Příspěvky: 8362
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4374 poděkování
Dostal poděkování: 3330 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stomatitida u koček

Nový příspěvek od Františka. »

No, ono je to divné, prodlužujeme zvířatům život, ale ten pak za moc nestojí. Podobně je to u lidí. Co si asi tak kočka s vytrhanými zuby užije? Žrát pořádně nemůže, lovit taky ne. To lidi aspoň mají náhradní zuby. Když už nemá čím kousat koza nebo ovce, porazí se. A kočka ne. Proč je v tom rozdíl?
Koukala jsem nejhubenější kočce do tlamy a zjistila, že má dásně úplně černé. (Je to černá kočka.)
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11574
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5314 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stomatitida u koček

Nový příspěvek od Hhippie »

Lisbeth, koukám, že vy musíte mít těžkosti se zuby všichni. Abyste si to nezáviděli :blazen:
Každopádně děkuji za sdílení. Je to trochu děsivé…
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5136 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stomatitida u koček

Nový příspěvek od Jana P. »

Děsivé to je ano. I my máme stejně žijícího kocoura, vykastrovaného, je mu devět let, a nemá skoro zuby.
Je pravda, že to nijak neřeším. Žrát může, dokonce zatím i granule. A kapsičky i maso. Loví taky. Na jedné straně nemá zuby vůbec a na druhé prořídlé.
Před pár lety měl velký problém celý rok s třetím víčkem, ale ani to jsme nijak neřešili. K vetovi s ním prostě nechodíme.
Kupuji mu odčervovadla. Letos jsem koupila i kočičí Bravecto, měl trošku svrab v uchu, to na to funguje, a je v tom i odčervení. A pak s odstupem další spot on. Dost trpí na střevní parazity.
Jinak je pěkný, srst má hezkou, hustou, váží přes 4 kila.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 11574
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2571 poděkování
Dostal poděkování: 5314 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stomatitida u koček

Nový příspěvek od Hhippie »

Jak o kočkách nic nevím, tak vůbec netuším, jak se jim lete do tlamy. A prostě celkově jak na nich dělat jakékoli zákroky… sice máme koťata milá a kontaktní, ale přesto mi přijde, že by rozhodně nedržela, kdybych od nich něco takového chtěla… :nevim:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5136 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stomatitida u koček

Nový příspěvek od Jana P. »

Ne, obvykle nedrží a také do jídla se jim těžko něco míchá, i do kousku syrového masa,poznají to. Na YouTube jsou videa jak zpacifikovat kočku, aby se do ní něco dostalo.
Venkovní kočky je opravdu nutné odčervovat poměrně často, žerou myši a ptáky a nakazí se parazity od nich opakovaně. Také bych je asi dala očkovat proti kočičím nemocem. Ušní svrab je u nich častý, protože se také nakazí venku od ostatních a od jiné kožešinové zvěře.
Ač se o nich říká, že mají devět životů, mají hodně nemocí a jsou poměrně choulostivé. Na venkově je to “spotřební materiál”. Je mi líto, ale často je to tak. Pokud jsou kočky, i kocouři, vykastrovaní, mají životnost delší. Vykastrovaní jedinci jsou mnohem opatrnější na auta, nepouští se do pranic se soky v lásce, apod.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Lisbeth
Příspěvky: 1893
Registrován: 04 lis 2018 10:04
Dal poděkování: 630 poděkování
Dostal poděkování: 968 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stomatitida u koček

Nový příspěvek od Lisbeth »

Hhippie, jo každý v naší rodině již má svého dentistu :)) příští rok se přidají i kobyly, už jsem to u vetky šéfovala, zubní péče u nás prostě frčí :))
Fakt je, že do těchto problémů se zuby, jsem také s kocourem nikdy nikam nejezdila, nebylo to potřeba, ale vzhledem k tomu, že byl jinak vždy aktivní a veselý, nepřipadalo mi normální se v této fázi na něj vykašlat. Třetí víčko jsem řešila loni stejně jako Janča a jen s vet bez kocoura, nasadily jsme odčervováky, trochu prokobinovaly a do půl roku bylo po víčku.
Kocour s námi spolupracoval vždy bez problémů, ale teď už je vidět, že je to na něj moc dlouhé, denně ATB a dnes ještě analgetika, už se hrozně brání a musíme to aplikovat ve dvou, dřív jsem na to stačila sama, teď už to nejde. Skoro nežere, chuť má, ale na skusu ho to pořád bolí (asi to šití), tže dostat do něj cokoli, je děsná kovbojka, kde jsou vždy tři poražení - kocour chce jíst, ale naříká, my ho nutíme, jsme zdrápané, a tak furt dokola, z misky si sám nevezme, nejde mu to...
:lisbeth: Na co myslíš, to k sobě přitahuješ.
Jana P.
Příspěvky: 6018
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5136 poděkování
Dostal poděkování: 5587 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stomatitida u koček

Nový příspěvek od Jana P. »

Lisbeth to je mi líto, ale věřím, že se to napraví. Makáš na tom. :vytlem:
A chci ti velmi poděkovat za krásný, užitečný dárek. Už se těším, co z toho stvořím mnakovního. První bude asi obrácený hruškový koláč. Děkuji z celého srdce. 😍♥️🌹
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Lisbeth
Příspěvky: 1893
Registrován: 04 lis 2018 10:04
Dal poděkování: 630 poděkování
Dostal poděkování: 968 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stomatitida u koček

Nový příspěvek od Lisbeth »

Jani, doufám, už jsem z toho taková unavená, celé léto řeším kobylí odčervování + následné koprologie + to že už nikde (ani u nás) není kam chodit na zelené, resp. musíme dost daleko a do toho se přidal ještě tenhle kočičí problém, asi abychom se nenudily...Vždycky když jedu z práce tak se děsím žral/nežral, přišel vůbec? Před zákrokem vážil 4,3 kg, tak ještě štěstí, že má z čeho brát, jsme zvyklé, že je jak kulička a žere jak prokopnutý buben, tže teď je to takové frustrující, snad mu ještě nějaký ten kočičí život zbývá a dostane se z toho!
P.S. jsem ráda, že jsi ráda a neděkuj, kdybys byla blíž, zásobila bych tě více :vytlem: protože vím, že u tebe to nezůstane ladem, ale vždy něco chutného vytvoříš :souhlas:
:lisbeth: Na co myslíš, to k sobě přitahuješ.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů