Houby známé i neznámé
-
- Příspěvky: 8381
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
No konečně
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
I já jsem našla včera jen tak přo cestě na pastvu 4 modráky a nějaké babky a pak muž šel ještě jen tak na 5 minut ven a přinesl asi 10 klouzků. Tak byla večeře z lesních hub, které jsme vůbec v lese nenašli .
- Kouťák
- Příspěvky: 2885
- Registrován: 21 říj 2018 12:38
- Dal poděkování: 7238 poděkování
- Dostal poděkování: 3784 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Info pro Čtenářku.Dnes po obědě jsem se zajel podívat na pískovnu v Majdaleně.Sice ještě nerostou naplno,ale houbařina nádherná.
-
- Příspěvky: 358
- Registrován: 09 dub 2020 08:59
- Dal poděkování: 1185 poděkování
- Dostal poděkování: 541 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Kouťák
- Příspěvky: 2885
- Registrován: 21 říj 2018 12:38
- Dal poděkování: 7238 poděkování
- Dostal poděkování: 3784 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Největší legrace byla po našem návratu domů,kdy se syn ptal ženy,zda máme ryzce.Žena se mu smála,aby si je šel najít sám.Vzal košíček a jel.Přijel,ryzce přivezl a tak jich byla ta největší pánev.Je to pochoutka.
-
- Příspěvky: 1377
- Registrován: 29 bře 2022 08:06
- Dal poděkování: 2 poděkování
- Dostal poděkování: 75 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
I u nas v lese pravaku, ze me to nebavi prebirat co odnyst domu, to jsem nezazil.
-
- Příspěvky: 358
- Registrován: 09 dub 2020 08:59
- Dal poděkování: 1185 poděkování
- Dostal poděkování: 541 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Člověk míní, covid mění..... chalupa se uvolnila a já zítra vyrážím... Sice jen na otočku, ale nevadí Doufám, že hub bude dost
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11577
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5323 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Čtenářko, užijte pořádnou houbařinu!
Sice si pořád říkám, kolik moc mám práce a že jít na houby, je veliké plýtvání času… ale tak moc mě to tam táhne, že asi neodolám
Sice si pořád říkám, kolik moc mám práce a že jít na houby, je veliké plýtvání času… ale tak moc mě to tam táhne, že asi neodolám
Bubáci forever!
- Kouťák
- Příspěvky: 2885
- Registrován: 21 říj 2018 12:38
- Dal poděkování: 7238 poděkování
- Dostal poděkování: 3784 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Čtenářko, hub je tolik,že už na ně nechodím.Pokud jedeš na chalupu u Klikova,tak víš kde je pískovna Cep-1.Zastav se u železniční závory mezi Majdalenou a Suchdolem nad Lužnicí.Zde je závora na pískovnu Cep-1.Jdi za závoru,udělej deset kroků do prava a dej se hned pěšinkou mezi borovičky do leva.Vem si sebou velký košík na křemenáče,máselníky a ryzce.Byl jsem tam v pondělí a během hodiny jsme měli 5kg ryzců.Ostatních hub jsem si už nevšímali.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11577
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5323 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Tak jsem vám v duchu hubovala, jaképak že hub je mraky, že vás to nebaví sbírat, ani ty praváky!
My byly na kontrole se zlomeným prstem mladší a po cestě jsme přibrzdily u dubového háje. Hub je opravdu mraky. Ale z těch, co známe, tam byly jen babky a “kožíšky”. Obrovské množství, ale mnoho, i malých, už plesnivých..
Taky nějaké bedly. Ale typ, co neznám. Taky ryzce - ale ty taky neznám, tak nesbírám a holubinky… totéž. Takže nám toho na výběr moc nezbylo.
U nás se vlastně vždycky sbíralo jen to, co má “dole rourky”. Vše s vroubky je jedovaté nemám se od koho učit a podle knížly nebo internetu mi to nepřijde bezpečné. Je mnoho i žampionů, i bedel, co jsou jedovaté… u holubinek mě odrazuje barva u všech… takže do dalších věcí se radši nepouštím..
My byly na kontrole se zlomeným prstem mladší a po cestě jsme přibrzdily u dubového háje. Hub je opravdu mraky. Ale z těch, co známe, tam byly jen babky a “kožíšky”. Obrovské množství, ale mnoho, i malých, už plesnivých..
Taky nějaké bedly. Ale typ, co neznám. Taky ryzce - ale ty taky neznám, tak nesbírám a holubinky… totéž. Takže nám toho na výběr moc nezbylo.
U nás se vlastně vždycky sbíralo jen to, co má “dole rourky”. Vše s vroubky je jedovaté nemám se od koho učit a podle knížly nebo internetu mi to nepřijde bezpečné. Je mnoho i žampionů, i bedel, co jsou jedovaté… u holubinek mě odrazuje barva u všech… takže do dalších věcí se radši nepouštím..
Bubáci forever!
- Kouťák
- Příspěvky: 2885
- Registrován: 21 říj 2018 12:38
- Dal poděkování: 7238 poděkování
- Dostal poděkování: 3784 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Verčo,bedla a ryzec jsou podle mě nejchutnější houby.Letos opravdu rostou houby všude a už jsem se zařekl,že na houby nejdu a opět jsem to porušil.Jel jsem dnes z Lomnice nad Lužinicí a zastavil jsem se na mém křemenáčovém místě.Opět košíček krásných křemenáčů a ještě osměrčata které jsem vyfotit musel.
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4930 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Taky mám bedly radši než pýchavku.
Zdeňku, jak se pozná pravej ryzec? Mám nějak v paměti, že když se odlomí, teče z něj "mlíko ", je to správně?
Roste mi jich tu spousta, ale těch kravských, jaký jiný taky
Zdeňku, jak se pozná pravej ryzec? Mám nějak v paměti, že když se odlomí, teče z něj "mlíko ", je to správně?
Roste mi jich tu spousta, ale těch kravských, jaký jiný taky
- Kouťák
- Příspěvky: 2885
- Registrován: 21 říj 2018 12:38
- Dal poděkování: 7238 poděkování
- Dostal poděkování: 3784 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Pavle,ryzec pravý je pod kloboukem červený a když odřízneš nohu,tak je dutá a červená.Pokud z něj teče bílé mléko,tak je to ryzec peprný.Tím se sice otrávit nemůžeš,ale blbě by po něm bylo.V kuchařkách se jí po složitých úpravách.Ryzec kravský se jíst nedá a těch je všude moc jak píšeš.
- andre.marek
- Příspěvky: 1303
- Registrován: 14 říj 2018 19:12
- Dal poděkování: 860 poděkování
- Dostal poděkování: 1100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Ryzec je úplně nejlepší houba
Omáčka z ryzců nemá konkurenci. A také třeba jen opečené na pánvi s chlebem jsou úžasné. Mňam.
My se chytáme na chatu na hřiby až za měsíc, opět do kraje Profesorova, tak doufám, že nám něco nechá
Omáčka z ryzců nemá konkurenci. A také třeba jen opečené na pánvi s chlebem jsou úžasné. Mňam.
My se chytáme na chatu na hřiby až za měsíc, opět do kraje Profesorova, tak doufám, že nám něco nechá
-
- Příspěvky: 8367
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 4375 poděkování
- Dostal poděkování: 3331 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Hhippie, holubinky nejsou jedovaté, jen nejsou některé dobré. Stačí ji uždíbnout a zjistíte, jestli je hořká nebo ne. Nebo spíš to chce si přečíst, které barvy jsou někdy hořké a někdy ne (třeba červená) a tu je potřeba ochutnat. Jinak nic nezkazíte.
- Kouťák
- Příspěvky: 2885
- Registrován: 21 říj 2018 12:38
- Dal poděkování: 7238 poděkování
- Dostal poděkování: 3784 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Andre,děláme to stejně.Jako kluk jsem si ryzce dával na pláty sporáku a jen osolil a to už jsem nejedl moc let.Budu muset zatopit ve sporáku na chalupě a zavzpomínat na mladá léta.Letos jsme ryzce převážně zavařovali do sladkokyselého nálevu a ty se dají použít na výborný recept,který jsem se naučil od sádecké na Rožmberku.
Osolené a opepřené porce kapra osmažíme po obou stranách na másle a vyjmeme.Do másla dáme nakrájenou cibuli,bobkový list,osmažíme,poklademe porcema kapra a dopečeme v troubě.Zalejeme kysanou smetanou a přidáme sterilizované sladkokyselé ryzce.Dopečeme asi 10 minut.
Tak jsem si to připoměl a budu muset jít na ryby.
Osolené a opepřené porce kapra osmažíme po obou stranách na másle a vyjmeme.Do másla dáme nakrájenou cibuli,bobkový list,osmažíme,poklademe porcema kapra a dopečeme v troubě.Zalejeme kysanou smetanou a přidáme sterilizované sladkokyselé ryzce.Dopečeme asi 10 minut.
Tak jsem si to připoměl a budu muset jít na ryby.
- PavelIV
- Příspěvky: 5866
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 4930 poděkování
- Dostal poděkování: 2760 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11577
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5323 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Nojóó, to jste mi nemohli napsat dřív, cóó? Těch ryzců - když koukám na obrázky, tak nejspíš pravých - jsme dnes potkali velmi mnoho… měla bych jich tak košík… áááchjo…
Tak budu vědět pro příště, no
Mám tedy jahodový košík pevných babek. Na zítra mám rozmražený krásný placatý kousek hovězího zadního… otázka zní, jak byste k němu upravili ty houby…? Děkuji za nápady. Já moc houbová nejsem a starší dcera houby nesnáší. Ale mladší se po nich může utlouct a manžel je má taky rád… takže jedna ku třem holt starší prohrává… té budu muset umatlat něco jiného
Tak budu vědět pro příště, no
Mám tedy jahodový košík pevných babek. Na zítra mám rozmražený krásný placatý kousek hovězího zadního… otázka zní, jak byste k němu upravili ty houby…? Děkuji za nápady. Já moc houbová nejsem a starší dcera houby nesnáší. Ale mladší se po nich může utlouct a manžel je má taky rád… takže jedna ku třem holt starší prohrává… té budu muset umatlat něco jiného
Bubáci forever!
- Kouťák
- Příspěvky: 2885
- Registrován: 21 říj 2018 12:38
- Dal poděkování: 7238 poděkování
- Dostal poděkování: 3784 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Hovězí zadní nakrájet na plátky,nudličky,nebo jak chceš.Osmažit v kastrolu dvě nakrájené cibule,přidat maso,větší kousky hub,na kostičky celer,alespoň půlku,na kolečka jednu kořenovou petržel,nadrcený česnek jednu celou hlavičku,pár kuliček pepře,1 bobkový list,osolit a zalejt 2dcl vroucí vody.Dát do trouby na 90 minut a dle potřeby podlévat.Dobrou chuť.
-
- Příspěvky: 358
- Registrován: 09 dub 2020 08:59
- Dal poděkování: 1185 poděkování
- Dostal poděkování: 541 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Hub bylo, že se nedaly posbírat.. nikde jinde si nepřipadám jak když si v Zelenině vybírám..... prostě u každého pařezu jeden nebo i dva.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 hostů