Vařené beraní hlavy

maso je maso
Františka.
Příspěvky: 8829
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4741 poděkování
Dostal poděkování: 3667 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Vařené beraní hlavy

Nový příspěvek od Františka. »

V tomto videu je pěkně vidět postup, jak zbavit hlavy chlupů před uvařením - opálit hořákem a oškrábat. Není to zrovna voňavá práce. Hlavy jsem takhle nikdy nejedla, ale znám stejnou přípravu kozích nožek.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 12200
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2782 poděkování
Dostal poděkování: 5812 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vařené beraní hlavy

Nový příspěvek od Hhippie »

Asi je to nějaká místní specialita a má to zvláštní chuť a aroma. Já bych něco takovéhleho asi nejedla.
Když chceme použít i hlavu, tak se to normálně stahuje.. takhle je z toho určitě víc materiálu k jídlu, ale mě by to nelákalo… :nevim:
Když táta vyvařuje hlavy od trofejí, tak je pak obíráme psovi. Když se to vaří takhle v celku, tak moc nelze vyčistit dutinu ústní od zbytků potravy, tedy to za žádnou pochoutku pro lidský konzum nepovažuji… :blazen:
Ale díky za tip. Určitě je to zajímavost :mrk:
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Příspěvky: 8829
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4741 poděkování
Dostal poděkování: 3667 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vařené beraní hlavy

Nový příspěvek od Františka. »

Jak jsem psala, hlavu jsem nejedla, ale nožky jsou výborné. Právě ta kůže je dobrá, stažené to prostě není nic. Jde je i péct.
jupik
Příspěvky: 890
Registrován: 16 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 87 poděkování
Dostal poděkování: 791 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vařené beraní hlavy

Nový příspěvek od jupik »

C718C48F-32B4-4999-8E0C-30675A4CED90.jpeg
My sme jí stahovali. Když je hlad, je i hlava dobrá. Nožičky taky stahujeme, když je vaříme
Profesor1
Příspěvky: 8484
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 4007 poděkování
Dostal poděkování: 4300 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vařené beraní hlavy

Nový příspěvek od Profesor1 »

Nemám nic proti hlavě (stažené), ale čelist se zuby a nos se soplíkem vysekávám.
Oči vyvařovat taky nemusím. Na ty si když tak zajedu do Thajska :vytlem:
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 12200
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2782 poděkování
Dostal poděkování: 5812 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vařené beraní hlavy

Nový příspěvek od Hhippie »

Profesore, to už Ti z toho mnoho nezůstane :))
:Hhippie: Bubáci forever!
Profesor1
Příspěvky: 8484
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 4007 poděkování
Dostal poděkování: 4300 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vařené beraní hlavy

Nový příspěvek od Profesor1 »

Jak to že ne? Zbyde mě zbytek ovce.
Ta hlava je jen bonus.
Navíc hlavu z ovce jsem nevařil už tak 30 let.
Uši, oči , nos, ty čelisti odstraňují jak z králíka, prasete, drůbeže i kapra.
Z ovčí - kozí hlavy vyřežu líčka a zbytek jde psovi, či slepicím.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
jupik
Příspěvky: 890
Registrován: 16 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 87 poděkování
Dostal poděkování: 791 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vařené beraní hlavy

Nový příspěvek od jupik »

Byl velkej hlad:) i oči se nechaly. Bylo to dobrý, ale příště si to klidně odpustim
jupik
Příspěvky: 890
Registrován: 16 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 87 poděkování
Dostal poděkování: 791 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vařené beraní hlavy

Nový příspěvek od jupik »

Profesor1 píše: 23 zář 2021 22:16 Jak to že ne? Zbyde mě zbytek ovce.
Ta hlava je jen bonus.
Navíc hlavu z ovce jsem nevařil už tak 30 let.
Uši, oči , nos, ty čelisti odstraňují jak z králíka, prasete, drůbeže i kapra.
Z ovčí - kozí hlavy vyřežu líčka a zbytek jde psovi, či slepicím.
No, na pasáčky právě zbyla jen ta hlava... Mimochodem, rybí oči má táta jako lahůdku, prý se o ně doma prali!
Profesor1
Příspěvky: 8484
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 4007 poděkování
Dostal poděkování: 4300 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vařené beraní hlavy

Nový příspěvek od Profesor1 »

Tátovi se zřejmě nechtělo do Thajska :vytlem:
Nemusím mít všechno.
Pasáček stáda je často zajímavá práce, ale být majitel stáda je asi výhodnější (při dělení jídla) :vytlem:
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Františka.
Příspěvky: 8829
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4741 poděkování
Dostal poděkování: 3667 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vařené beraní hlavy

Nový příspěvek od Františka. »

Vidíte, všichni stahujete, ale právě o to tady jde, aby tam zůstala kůže, protože ta je moc dobrá. Na ovar vepřová hlava taky není stažená a to nikomu nepřipadá divné.
Včera jsem měla chuť Vám sem dát video o tom, jak se dělá z ovčího tuku něco jako papriková slanina. Ale tušila jsem, že jste příliš konzervativní :vytlem: . I když asi ne všichni :usmev: .
Profesor1
Příspěvky: 8484
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 4007 poděkování
Dostal poděkování: 4300 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vařené beraní hlavy

Nový příspěvek od Profesor1 »

Františko, vepřové kůže se melou do téměř veškerých výrobku z prasete. Rozvaří se na měkkou kolagenní hmotu. To se o ovčí a jiné kůži "chlupatých" zvířat říct nedá.
Tady nejde o nějaký konzervatismus :vytlem:
Tyhle kůže se jedly jen v době extrémního hladu. No anebo z nudy.
Nezavrhuji to, ale nemám potřebu ani hlad, aby mě to zaujalo :vytlem:
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
přezdívka
Příspěvky: 1383
Registrován: 22 lis 2018 11:53
Dal poděkování: 324 poděkování
Dostal poděkování: 1037 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vařené beraní hlavy

Nový příspěvek od přezdívka »

Jednou si u nás kupoval vyřazenou ovci Číňan, co podniká ve vedlejší vesnici. Chtěl, aby mu ji manžel zabil a přál si ji s kůží a oholit. Potom chtěl vyprat střeva a žaludky a nachytat krev. Holit ovci manžel odmítl. To ostatní mu teda udělal.
Františka.
Příspěvky: 8829
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4741 poděkování
Dostal poděkování: 3667 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vařené beraní hlavy

Nový příspěvek od Františka. »

Aby nebyly chlupaté a byly stejně dobré jako vepřové, proto se opálí. Neopalujeme a nepečeme kozí nožky s kůží z hladu, ale protože je to pochoutka. To nemá s hladem nic společného, že někdo jí kůži z ovce. Když se z ní dá udělat tlačenka, tak proč by se nemohla vařit jako ovar?
Profesor1
Příspěvky: 8484
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 4007 poděkování
Dostal poděkování: 4300 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vařené beraní hlavy

Nový příspěvek od Profesor1 »

Jedla jste někdy pečeného psa?
Já teda ne, ale vonělo to nádherně.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Františka.
Příspěvky: 8829
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4741 poděkování
Dostal poděkování: 3667 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vařené beraní hlavy

Nový příspěvek od Františka. »

Ne, pes je masožravec a toho já nejím :usmev: .
Já tady jen ukazuju, že je škoda nevyužít něco, co se dobře využít dá. Pes taky potřebuje jíst, když nakrmíte jeho, nic proti tomu, ale leckdo hlavu nevyužije vůbec.
Mimochodem, když už jste u toho ohrnování nosu :usmev: , v Turecku se dobře vyčištěná okořeněná a osolená střívka z ovcí a koz namotají na rožeň a opékají. Bez náplně, na což Vy nejspíš řeknete, že když je hlad, tak se jí všechno. A já zase řeknu, že z bílé klobásy je opečené střívko to nejlepší a zbytek už nepotřebuju.
jupik
Příspěvky: 890
Registrován: 16 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 87 poděkování
Dostal poděkování: 791 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vařené beraní hlavy

Nový příspěvek od jupik »

Já už jsem psa jedla, no.... a prej mi chutnal
Jana P.
Příspěvky: 6268
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5424 poděkování
Dostal poděkování: 5962 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vařené beraní hlavy

Nový příspěvek od Jana P. »

Ovci strivka se používají na výrobu klobasek. 👌
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 12200
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2782 poděkování
Dostal poděkování: 5812 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vařené beraní hlavy

Nový příspěvek od Hhippie »

Františko, mám to stejně. Jitrnice a jelita k životu nepotřebuji a když už je musím sníst, páč nic jiného není v nabídce, tak si nejvíc vychutnám jejich “obal” :vytlem:
:Hhippie: Bubáci forever!
Uživatelský avatar
PavelIV
Příspěvky: 6180
Registrován: 10 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 5391 poděkování
Dostal poděkování: 3165 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vařené beraní hlavy

Nový příspěvek od PavelIV »

To jste mi připomněli - neboštík strýček střihač povídal při každý zabijačce, že si uděláme cikánskou specialitu - jmenuje se to Goja.
Nevyšlemovaný vepřový střeva se nacpou vařenejma bramborama a upeče se to v troubě. Dobrou chuť, kdo právě obědvá :vytlem:

je škoda nevyužít něco, co se dobře využít dá
:PavelIV:
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů