Největší otázka zní, zda udělat boudu na muřích nožkách, nebo domeček na zemi.
Plánovaných je 10-12 nosných slepiček bez odchovů.
V současné době mám takový obraz nejnevhodnější ubykace - stavěla jsem jako svou první stavbu na farmě.
Boudička na nízkých nožičkách bez střechy cca 1 x 1 m z osb, zvenčí obito 5cm polystyrenem a přetaženo asfaltovým papírem. Navrchu střecha z osb, na ní polykarbonát, aby to nepropršelo. Pod střechou trochu táhne

Nemá to žádné okno. Jeden hřad - ten je snad jediný správně - 6cm hranol sražené hrany.
Na dně něco jako lino, na tom sláma.
Přední strana otvíratelná celá, uprostřed menší otvor s automatickými dvířky. K nim “žebříček”.
Bydlí tam do 10 těžších nosnic.
Slepice mají neomezený výběh louka / les a velké hnojiště. Popeliště, kde si ho udělají.
Neřeším problém s parazity / úmrtími / oklovaností peří / agresivitou / nízkou snůškou přes zimu. Jen, že zanášejí (před kurníkem mají kryté hnízdo, nad zemí, tak tam je většina vajec a zbytek si musím dohledat ve schovkách

Takže za mě vlasně bezproblémový chov

No a když si přečtu všechny poučky, jak to dělat správně, tak … vlastně nevím.
Žádný materiál na stavbu není ideální (nejvíc asi zděné - ale to teď nebude možné udělat), izolovat / neizolovat - na to má každý svůj názor. Větrat, ale udržet teplo.. zajistit, aby to nevlhlo, ale aby nenasákal materiál kurníku… (ne)podestýlat… hřady nad sebou / vedle sebe… vše má své odpůrce a zastánce…

Mám prostor cca 2 x 3 m na kurník.
Víc se mi líbí “domeček”, kdy se event.dají slípky nechat zavřené v mrazech. Ale já je nechávala chodit, jak chtěly a nic se jim nedělo, nesly pořád výborně (počínající snůška od jarních kuřat). K takovémuto domečku se dá na boku přetáhnout střecha a udělat krmírnu - to se mi moc líbí.
Ale spotřeba materiálu při dnešních cenách je dost vysoká…

Oproti tomu domeček na nožičkách - vlastně něco, jako mám teď, by bylo levnější… jen se mi nezdá tak pěkné, no… má tu výhodu, že tam budou mít větší teplo než ve velkém prostoru…
V příloze mám zatím zvažovanou variantu a nějaké “výpisky” moudřejších..
Tak fakt nevím, no…

Jak to máte vy?