podmasli

Výrobky z mléka
Jamarov
Příspěvky: 2539
Registrován: 10 říj 2018 13:26
Dal poděkování: 338 poděkování
Dostal poděkování: 851 poděkování
Kontaktovat uživatele:

podmasli

Nový příspěvek od Jamarov »

Mam hodne podmasli a nenapada me jak ho vsechno vyuzit,jeste jsem nezkusila udelat podmaslovy chleb ale i tak budou prebytky.
Nejake recepty a vyuziti?
Jamarov
Příspěvky: 2539
Registrován: 10 říj 2018 13:26
Dal poděkování: 338 poděkování
Dostal poděkování: 851 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: podmasli

Nový příspěvek od Jamarov »

Dik,dobrej zpusob jak usetrit vodu :vytlem:
Uživatelský avatar
Marion108
Příspěvky: 3672
Registrován: 09 říj 2018 20:19
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: podmasli

Nový příspěvek od Marion108 »

Kdyz mi zbyva podmasli nebo syrovatka a fakt uz nevim, co s tim, tak to dam slepicim s varenym bramborem rozstoucham, zboznuji to a hezky pak nesou, usetrim za obili.
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
Profesor1
Příspěvky: 8384
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 3895 poděkování
Dostal poděkování: 4111 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: podmasli

Nový příspěvek od Profesor1 »

U slepic a u vepříka podmáslí funguje jako dusíkaté hnojvo na trávu :souhlas:
Na podmáslový chleba spotřebuješ tak dvě deci podmáslí za týden.
A slepicím ani vepříkovi by nevadilo podmáslí "znehodnocené" koupelí! :))
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Jamarov
Příspěvky: 2539
Registrován: 10 říj 2018 13:26
Dal poděkování: 338 poděkování
Dostal poděkování: 851 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: podmasli

Nový příspěvek od Jamarov »

Ja prave chtela jine vyuziti nez pro kocky,psa a slepice :smutek: Dostavaji ho ale je mi to lito...
A cuno si porizovat profesore kvuli podmasli nebudu :vtipalek: Navic to mam fakt zakazane :cert:
Ale ted jsem jela kole site tak koulam kdo se tam pase a ony husy a vietnamsky pasici...to me tak nadchlo...mohlo by byt na horach a pastvinu klidne proorat :))
Profesor1
Příspěvky: 8384
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 3895 poděkování
Dostal poděkování: 4111 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: podmasli

Nový příspěvek od Profesor1 »

Jojooooo, jen chystej na horách baštu pro vlky. . . . .. . . Rádi si skopové prohodí s vepřovým :)) A ochranáři budou mít usměv ne od ucha k uchu, ale úplně kolem hlavy. Jako včera jeden ušák v televizi se radoval, že medvěd po vyrušení člověkem neměl ztracenou přirozenou plachost a prchal. Jako by už to, že si nechal člověka přijít tak blízko sebe nebylo alarmující :zed:
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: podmasli

Nový příspěvek od Tada »

Ze syrovátky jde udělat buď sýr ricotta http://www.domacimlekar.com/ricotta/
Nebo mysost https://conovehonakopci.cz/2010/03/domaci-syr-mysost/
Doteďka mi nechutnala ani ricota ani mysost.
Tak jsem lil syrovátku prasatům ty se po ní mohli utlouct. Ale holt mají smůlu.
Ale na netu jsem našel recept na tyto úžasné palačinky https://aniagotuje.pl/przepis/placki-puszyste-z-ricotta prvně jsem si říkal to nebude asi nic moc ale jsou výborné. :hura:
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: podmasli

Nový příspěvek od Františka. »

Já dělala palačinky jen ze syrovátky, ne z ricotty. Byly taky dobré.
Jen malá poznámka, možná zbytečná. Podmáslí není syrovátka.
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: podmasli

Nový příspěvek od Tada »

Já vím ale "odpad" z výroby to je oboje.
Františko ty palačil jste dělala jak ředila jste tu syrovàtku mlékem mám teď doma ještě nějakou syrovátku tak bych to zkusil :souhlas:
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: podmasli

Nový příspěvek od Františka. »

Neředila, místo mléka jsem použila syrovátku, jinak postup normální. Syrovátka, mouka, vejce. Byly trochu míň syté než z mléka, ale to je jasné, míň bílkovin.
V létě se dá kyselá syrovátka normálně pít, já ji solím a pepřím a je to dobré proti žízni. Nebo naředit třeba jablečným moštem taky není špatné.
Ricotta z kyselé syrovátky, třeba po čerstvém sýru nebo po tvarohu, se dá použít jako tvaroh do buchet apod.
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: podmasli

Nový příspěvek od Tada »

[quote=Františka. post_id=69064 time=1611655783
Jen malá poznámka, možná zbytečná. Podmáslí není syrovátka.
[/quote]Když jsem pak přemýslel tak možná dobře že jste to napsala aby si někdo nemyslel že to jde už dělat i z podmáslí.
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: podmasli

Nový příspěvek od Františka. »

Tado, ale to jde. Podmáslí je mléko, které má míň tuku, ale všechno, co jde ze syrovátky, můžete i z podmáslí. Ale o nic nejde, co koho napadne, to ať vyzkouší.
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: podmasli

Nový příspěvek od Tada »

Aha tak to jo já myslel že tam je jiné "sloźení" tak se Ta ricotta nevysráží :stydim:
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: podmasli

Nový příspěvek od Františka. »

Tado, neuděláte z podmáslí ricottu (pravá je jen z albuminu), ale uděláte tvaroh nebo něco podobného. Srazí se to stejně. Syrovátka má především albuminy, minimum kaseinu, kdežto podmáslí má albumin i kasein v plné míře. Takže složení je tedy jiné, jak píšete, ale taky se něco srazí a je to podobné chutí. Takhle jsem to myslela.
čobanak
Příspěvky: 7666
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 1832 poděkování
Dostal poděkování: 1455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: podmasli

Nový příspěvek od čobanak »

POZOR!rikota jde virábjet jen ze sirovátki vzňiklé z vîrobi síra,ne z tvarohu.ta už je zkislá a nejde srážet
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: podmasli

Nový příspěvek od Františka. »

čobanaku, nemáte pravdu, ta už je sražená, už se srážet nemusí, jen zahřívat nebo vařit. Ale má jinou chuť. Ze syrovátky z kysaných sýrů je taky jiná než ta italská ricotta ze sladkých sýrů.
čobanak
Příspěvky: 7666
Registrován: 27 srp 2019 22:21
Dal poděkování: 1832 poděkování
Dostal poděkování: 1455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: podmasli

Nový příspěvek od čobanak »

dobrá,ale jestli je jiná technologie a jiná chuť,mňelo bi se to zmíňit.já mňel recept na rikotu ze sladké sirovátki.zahřát ,srazim octem nebo citronovou šťávou a zceďím přes plachetku nebo hustej cedňík.jak teda uďelat rikotu z kiselé sirovátki?jen zahřát a zceďit?
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: podmasli

Nový příspěvek od Františka. »

Ricotta původně se okyselila a svařila. Na povrchu vystoupila bílkovina a sebrala se. U kyselé syrovátky se to udělá přesně tak, jen už se neokyseluje. Ale chutná spíš jako tvaroh.
Myslím, že je důležité, že takhle získáme všechny bílkoviny z mléka, které můžeme. Když někdo syrovátkou krmí, tak ztráta albuminu škoda není, ale když ji někdo leje do záhonů, sice víc pohnojí, ale škoda to je :usmev: .
Tada
Příspěvky: 638
Registrován: 29 úno 2020 10:29
Dal poděkování: 755 poděkování
Dostal poděkování: 455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: podmasli

Nový příspěvek od Tada »

Já někde čet že po výrob panýru už to nejde protože se srazí i ricotta i paneer
Františka.
Příspěvky: 8367
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4375 poděkování
Dostal poděkování: 3331 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: podmasli

Nový příspěvek od Františka. »

Ano.
U tvarohu taky někdy zachytíte všechny bílkoviny hned a není co srážet vařením. Hlavně když se používá do tvarohu syřidlo.
Jestli se něco ještě vysráží nebo ne, poznáte podle syrovátky, je čirá žlutozelená. Když je kalná, můžete zahřívat nebo vařit.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti